humanitarna akcija

Dječak Patrik Vidović ima šanse da prohoda: I vi mu možete pomoći!

Autor

Direktno.hr

Patrik Vidović (17) boluje od teškog oštećenja mozga. Otežano se kreće i govori, no ima šanse prohodati. Za to mu treba intenzivna rehabilitacija koju, nažalost, država ne pokriva. Stoga, obitelj Vidović koja živi u Gračecu (Dugo Selo) traži pomoć svih dobrih ljudi...O Patriku smo razgovarali s majkom Ružicom, koja vjeruje u njegov oporavak.
18.12.2016. u 20:32
Ispiši članak

Humanitarna akcija „Pomoć za Patrika - dijete oštećenog mozga“ traje gotovo tri mjeseca (od 1.10.2016. do 1.1.2017.). Dosad je prikupljeno preko 100.000 kuna, no za rehabilitaciju je potrebno još toliko.

„Patrik već šest godina ide na terapiju. Dosadašnja svota će biti dovoljna za godinu dana terapije. No, procjena je da mu je potrebno ukupno dvije godine terapije. Patrik super hoda kada ga držimo za ruke, ravnoteža mu se popravila i terapija se pokazala uspješnom. Poboljšanje se vidi i u govoru.  Sada priča i slaže rečenice, a prije nije gotovo ništa govorio“, ispričala nam je Patrikova majka Ružica Vidović i dodala kako Patrik ima i mentalnu retardaciju, no ipak je lakše živjeti kada ga nešto upita, a on joj može odgovoriti.

Ružica svaki dan s Patrikom osobnim automobilom putuje u Zagreb u Privatnu neurološku ordinaciju na rehabilitaciju.

„Stalno smo na vježbama. To mi je neopisivi trošak. Ove smo godine morali podići kredit da zamijenimo stari auto novijim kako ne bismo ostali na cesti“, ispričala nam je Ružica, koja uz Patrika ima još dva sina. Patrikov brat blizanac je zdrav i ide u srednju školu.

„Za Patrikovo stanje su krivi doktori još pri porođaju, jer su prekasno napravili carski rez. Patrik je već prestao disati, pa su ga reanimirali 15 minuta i uspjeli vratiti u život. Zato i ima više dijagnoza - cerebralnu paralizu i mentalnu retardaciju“, požalila se majka koja Patrika opisuje kao izrazito toplu osobu.

„Patrik je anđeo. On je jedna topla i socijalna osoba, koja voli svoju braću i životinje. Svi su mu dobri i u njemu nema nimalo ljutnje. Sve mu se može objasniti, a posebno voli puno jesti i kupovati. Jako je vezan je za svoju braću i posebno za mene“, istaknula je majka Ružica i našalila se da je „Patriku najbolja osoba na svijetu ona koja mu donese čokoladu."

Patrik ide u speacijalni vrtić tri puta na tjedan. Kako je Ružica roditelj njegovatelj Patrik ima pravo samo na tri sata vrtića. Opisala nam je i kako izgleda njihov svakodnevni život.

„Patrik se budi u 6 ujutro i doručkuje, pa nam dolazi fizioterapeut i sat vremena s njme vježba. Ponedjeljkom, srijedom i petkom ide u vrtić od 8 do 12 sati. Onda krećemo na vježbe u Zagreb koje traju tri sata. Te vježbe ne pokriva država jer su privatne. No, nemamo izbora, jer drugih vježbi nema“, rekla je Ružica i dodala kako država pokriva dolazak fizioterapeuta, no to nije dovoljno.

„Da je samo ostalo na tome ništa se ne bi postiglo i naš Patrik ne bi nikada prohodao. Zahvaljujem svim ljudima koji su nam se dosad već javili i pružili pomoć. Uglavnom su to skromni ljudi, kao i mi koji doniraju 50 ili 100 kuna. Među njima je i dosta umirovljenika za koje je to velik novac“, zaključila je Ružica.

Donaciju za Patrika možete uplatiti na sljedeći žiro račun: HR 8924840083112827202

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.