odgovor sdp-ovki

Divjak na upit Glasovac odgovorila što misli o vjeronauku u školama

Autor

Direktno.hr

Na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu predstavljena je kandidatkinja za ministricu obrazovanja, profesorica Blaženka Divjak. Tom je prilikom Divjak odgovarala na pitanja.

09.06.2017. u 17:56
Ispiši članak

Jedan od upita koje je SDP-ova Sabina Glasovac uputila Blaženki Divjak bio je kakav je njezin stav o vjeronauku u školama. 

“To je praksa koja u našim školama postoji. Učenici koji ne pohađaju vjeronauk također moraju imati izbor i moraju se osjećati dobro u toj školi, a ja se nadam i vjerujem da je u većini škola to tako”, rekla je diplomatski Divjak.

Ranije je na Odboru profesoricu Divjak predstavio Andrej Plenković. Evo što je rekao prije odlaska.

"Imam zadovoljstvo predstaviti nove ministre i jednu ministricu sukladno postojećim propisima. Zadovoljstvo mi je predstaviti Blaženku Divjak, profesoricu iz Varaždina koja će biti nova ministrica obrazovanja. Ona je nestranačka osoba i ona je dosadašnjom karijerom kao prorektorica Zagrebačkog sveučilišta dokazala da ima sva potrebna stručna znanja i sve kompetencije da preuzme ovu važnu dužnost u Vladi RH. Ona je u svojoj karijeri ranije diplomirala na matematici i fizici te je radila na nizu projekata. Bavila se i s europskim projektima. Bila je angažirana na dužnosti prorektorice i ima iskustvo o funkcioniranju visokog obrazovanja i znanosti.

Prošla je do sada u svojoj karijeri niz referentnih točaka. Očekujem da u svom mandatu preuzme provedbu kurikularne reforme, da osigura ozračje u hrvatskom društvu koje će omogućiti postizanje najšireg mogućeg konsenzusa vezano uz kurikularnu reformu. To će omogućiti novim generacijama da dobiju sva znanja o povijesti i sadašnjosti, da mladi steknu opću kulturu i posebna znanja, a što će omogućiti slobodno, kritičko mišljenje, za vještine analitike i sinteze te da onda spremni izađu na tržište rada. Kako bi bili spremni i konkurentni te da bi bili kvalificirani za tržište rada. To je ključ i bit.

Očekujem da profesorica Divjak pridonene jednom smirenom tonu. To nisu teme za prosvjede već za pronalaženje konsenzusa. Zajedno s ovim Odborom treba pridonijeti stvaranju ozračja kako bi budući dokumenti i zakonski akti osiguraju hrvatsku budućnost u kojoj ćemo imati mlade i kompetentne ljude", rekao je premijer Plenković.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.