PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI

DIVJAK MORA OTIĆI Umjesto 'Škole za život' dobili štrajk kojem se ne nazire kraj

Autor

dd

Štrajku u osnovnim i srednjim školama ne nazire se kraj. Pregovori između Vlade i sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ušli su u slijepu ulicu nakon što su sindikati prošli tjedan odbili njihovu zadnju ponudu. Situacija se dodatno zakomplicirala odlukom sindikata o frontalnom nastavku štrajka od utorka, 19. studenog, do ispunjenja zahtjeva. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak samo je slegnula s ramenima nakon što su zadnji pregovori propali te poručila da joj je žao što se nije moglo dogovoriti više. No neće biti tako jednostavno i maknuti fokus s njezine odgovornosti i legitimnog pitanja treba li ministrica Divjak nakon svega otići?

19.11.2019. u 09:15
Ispiši članak

Štrajk je nakratko prekinut u ponedjeljak zbog pijeteta prema svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata, a u utorak se nastavlja u svim školama u Hrvatskoj i to do ispunjenja zahtjeva. Dakle, u sedmom tjednu štrajka cirkularni štrajk postaje opći i frontalni, a sindikati će se, naglasili su njihovi čelnici,  "za svoje zahtjeve i dostojanstvo boriti do kraja". Štoviše, tvrde kako imaju plan za štrajk sve do lipnja 'ako treba' te da će iskoristiti Kongres europskih pučana u Zagrebu kako bi Europi pokazali razinu demokracije u zemlji.

Podsjetimo, sindikati od početka traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, na što je Vlada ponudila povećanje osnovice plaće od 6,12 posto svima u javnom sektoru te povećanje koeficijenta složenosti poslova za dva posto ako do 1. srpnja ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima. Sindikati s time nisu bili zadovoljni pojašnjavajući kako to ne rješava problem zaostajanja plaća za ostalim javnim službenicima iste razine stručne spreme i složenosti poslova.

Vlada im je na posljednjem sastanku održanom prošlog tjedna ponudila već poznato povećanje osnovice i izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru, a umjesto povećanja koeficijenta za dva posto, dodatak na plaću u istom postotku. Tu konačnu ponudu Vlade, kako je naglasio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, sindikati su s gnušanjem odbili proglasivši je još lošijom od prve.

Iz Vlade su na to poručili kako dani u štrajku zaposlenicima nakon 15. studenog neće biti plaćeni.

Zbunjujuća uloga ministrice Divjak

Uloga ministrice Blaženke Divjak od samog početka štrajka bila je zbunjujuća. Nakon što su sindikati u školstvu najavili štrajk, ministrica je otvoreno stala uz njih tvrdeći kako treba povećati plaće učiteljima i ispraviti nepravdu s koeficijentima jer učitelji  su 'najvažniji nositelji reforme društva', pa tako i njezine obrazovne reforme zvane 'Škola za život'.

U dvoglasju s ministricom iz čije je kvote uostalom i došla na tu funkciju i HNS je glasno prijetio uskraćivanjem podrške za prijedlog proračuna za 2020., a samim tim i izlaskom iz Vlade ako se ne udovolji zahtjevu školskih sindikata.

No nakon malo predstave za javnost i 'povuci-potegni' HNS se dogovorio sa svojim glavnim koalicijskim partnerom HDZ-om te su ponosno obznanili da će osim povećanja osnovice plaća od 6,12 posto za sve u javnim službama biti povećan i  koeficijent za dva posto ako do kraja  lipnja 2020. godine ne dođe do nekog cjelovitog rješenja o koeficijentima, iako ta sredstva uopće nisu bila osigurana u prijedlogu proračuna.

Nakon što su se stišali u HNS-u, tako je i ministrica Divjak polako počela kalkulirati i malo se ponašati kao članica Vlade, a malo kao predstavnica sindikata.

Je li vrijeme za ostavku?

Nakon 25 dana cirkularnog štrajka u osnovnim i srednjim školama, novinari su otvoreno upitali ministricu Divjak je li vrijeme za ostavku.

"Što bi se time riješilo? Hoće li se na taj način bolje opremati škole, hoće li učitelji dobiti ono što traže, hoćemo li dati bolje šanse našoj djeci", odgovorila je protupitanjem te poentirala kako trenutno 'igra' samo za jednu ekipu- djecu i učenike. 

Očito je da Divjak, nakon što se u njezinom sektoru dogodio najdugovječniji štrajk od neovisnosti Hrvatske, pokušava iz svega izvući 'čista' i 'neokaljana' i zadržati se na poziciji ministrice iako je cijeli sustav blokiran, a obrazovna reforma završena prije nego što je i započela. Naime,  štrajk kojem se ne nazire kraj počeo je jedva mjesec dana nakon  frontalne primjene 'Škole za život', a zbog potrebnih dana nadoknade nastave (zasad je u pitanju sedam dana), dolazi u pitanje i održavanje državne mature, a samim tim i upis na fakultete. 

Zašto učitelji zapravo štrajkaju?

Nakon nerazumijevanja dijela javnosti i pristranih napisa dijela medija kako se učitelji bore samo za svoje plaće, što je uostalom i legitimno pravo svih nas, jedna je profesorica ukratko sažela nezadovoljstvo prosvjetara. Istaknula je kako štrajkaju jer su prije svega nezadovoljni  "odnosom Ministarstva znanosti i obrazovanja prema učiteljima i profesorima; kako su ogorčeni zbog ishitrene provedbe reforme i mogućnosti anonimnog prijavljivanja nastavnika, zbog srozavanja kriterija, a na kraju i samom plaćom jer je trebalo imati na umu da cijeli taj projekt trebaju odraditi nastavnici".

Dakle, eruptiralo je nagomilano nezadovoljstvo prosvjetara zbog 'Škole za život' s kojom se nakon eksperimentalne primjene umjesto u evaluaciju brže-bolje krenulo u punu primjenu samo kako bi se HNS na idućim parlamentarnim izborima (u jesen 2020.) mogao pohvaliti provođenjem obrazovne reforme.

Pobjeda uskih, stranačkih interesa

Jednom riječju, umjesto javnog interesa i interesa učenika i djece koja su svima na ustima, opet su pobijedili uski, partikularni interesi jedne stranke. A ministrica Divjak je bila i to jeste, samo puki izvršitelj ambicija jedne stranke koja uvelike nadilaze potporu koju imaju među hrvatskim glasačima. 

Sindikat Preporod je od 25. lipnja do 5. srpnja skupljao potpise za jednogodišnju odgodu frontalne primjene 'Škole za život' zbog neopremljenosti škola i nedovoljne edukacije učenika i nastavnika. Peticiju je u desetak dana potpisalo gotovo tri tisuće njih!

Naravno, ta reforma koju od prvog dana prate kontroverze, nije odgođena jer su to tražili učitelji koji su trebali biti njezini nositelji i provoditelji. 

Stoga je neuvažavanje njihova mišljenja ministrici vraćeno na najgori mogući način. Štrajkom do ispunjenja zahtjeva koje ona niti HNS ne mogu ishoditi od Vlade jer su preslabi; jer vladajući mogu opstati na vlasti i bez njih.

'Igra' u kojoj ispaštaju djeca

U toj 'igri' kao i uvijek,  ispaštaju najslabiji i najranjiviji, a to su u ovom slučaju djeca. 

Da je ministrici od djece i učitelja i budućnosti ove zemlje koju bi ta obrazovna reforma trebala osigurati, ipak važnija fotelja, pokazuje i njezino žrtvovanje bliske suradnice i prijateljice Lidije Kralj zbog 6,4 milijuna kuna koje im nadležna europska agencija nije htjela priznati zbog pogreški u provedbi 'Škole za život', a koja je velikim dijelom financirana iz europskih fondova.

U tih 6,4 milijuna kuna koji će se na kraju morati nadoknaditi iz proračuna uračunati su propusti u javnoj nabavi udžbenika, sporni su troškovi metodičnih priručnika i virtualnih učionica, a ne priznaju se ni troškovi koji se odnose na putne troškove i honorare.

Uostalom, ta famozna obrazovna reforma u javnosti je najpoznatija po uvođenju tableta u škole. Što govori da niti osnovni PR nije odrađen kako treba.

Vrijeme je za odlazak ministrice

Na kraju još ništa ni od tih tableta jer još nisu stigli u škole, kao niti svi udžbenici. Reforma je zbog nezadovoljstva učitelja propala prije nego što je i krenula jer uistinu je teško očekivati da će nakon svega učitelji prionuti poslu i dati sve od sebe kako bi ista uspjela. Štoviše, sada trebamo biti sretni ako se uopće u dogledno vrijeme okonča štrajk.

A kako je glavni politički projekt HNS-a te životni projekt same ministrice bila upravo obrazovna reforma zvana 'Škola za život', umjesto čega smo dobili cirkularni štrajk u trajanju od šest tjedana, a koji se sada petvorio u frontalni do ispunjenja zahtjeva, jasno je da netko za aktualnu katastrofu mora preuzeti odgovornost. 

Za početak to mora biti resorna ministrica Blaženka Divjak.

Glasova: 10815

Glasovanje je završeno

Da

46%

Ne

54%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.