Iz OiV-a demanti, ali:

Direktno.hr ima dokaze, član uprave Klenović i suradnica bili na Korčuli

Autor

Direktno.hr

09.03.2015. u 14:18
Ispiši članak

Boris Klenović, član uprave državne tvrtke Odašiljači i veze (OiV), preko svog odvjetnika uputio je zahtjev za objavu ispravka objavljene informacije a odnosi se na tekst pod naslovom "SDP-ovi kadrovi iz OiV-a troše državni novac na preskupe hotele i izlete" i tvrdi da "tekst niti u jednoj tvrdnji nije istinit, uključivši naslove i podnaslove". No, tekst je nastao nakon provjere kod dva neovisna insidera direktno.hr-a, a prikupljena je i neka dokumentacija koja potkrjepljuje teze iz teksta.

Klenović preko odvjetnika u demantiju teksta tvrdi da "društvo Odašiljači i Veze d.o.o. nije korisnik proračunskih sredstava, tako da nije istinit naslov iz teksta da SDP-ovi kadrovi iz OiV-a troše državni novac".

Naslov je istinit, naime, vlasnik OiV-a je država i svaka neodgovorno potrošena kuna umanjuje eventualnu dobit ili uvećava eventualni gubitak vlasnika poduzeća, a to je država. Poduzeća u državnom vlasništvu ostvaruju 171 milijardi kuna prihoda, ali nemaju jasno postavljene ciljeve, u velikoj mjeri ih kontrolira politika, dok je nedostatak političke volje za provođenjem reformi glavna prepreka dobrom gospodarenju, zaključci su analize o poslovanju javnih poduzeća u Hrvatskoj, koju je javnosti predstavila Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Analiza je pokazala kako javna i državna poduzeća tijekom recesije nisu konsolidirala svoje rashode od 165 milijardi kuna, što je za 30 milijardi kuna više od proračuna opće države.

Klenovićev odvjetnik tvrdi: Dobitnik nagrade za društveno odgovorno poslovanje su Odašiljači i veze d.o.o. a ne predsjednik uprave Aleksandar Golub.

Naravno, fotografija sa stranice OiV-a jasno govori da je nagradu primio iz ruku bivšeg predsjednika Ive Josipovića Aleksandar Golub, tim gore, jer se upravo direktno.hr poziva na sve postulate društveno odgovornog poslovanja, za što je OiV dobio nagradu, pa bi se i Golub i drugi članovi uprave u skladu s time trebali i ponašati. Prema definiciji International Business Leaders Forum (IBLF), znači promicanje odgovorne poslovne prakse koja olakšava ostvarenje društvenog, gospodarskog, ekološki održivog razvoja maksimizirajući pozitivan utjecaj gospodarstva na društvo, uz svođenje negativnih učinaka na minimum.

Klenovićev odvjetnik dalje u demantiju tvrdi i nešto što se odnosi na Aleksandra Goluba, iako njegovu punomoć nije priložio: Službeno vozilo pripada predsjedniku Uprave temeljem Ugovora o pravima i obvezama......Terenac koji se spominje u tekstu je KIA Sorento, stara više od četiri godine, a vozilo se koristi sukladno gore navedenim aktima. 

Direktno.hr nije tvrdio da se vozilo koristi protivno aktima, nego da se posebno koristi za zimovanje s obitelji, što u vrijeme krize i opće neimaštine u državi, teško može biti ocijenjeno kao društveno odgovorno ponašanje. I ministar zdravlja Siniša Varga nije koristio službeni automobil protivno aktima, pa je nakon pritiska javnosti - kad je otkriveno da je s vozačem otišao na skijanje u inozemstvo, uplatio u proračun potrošeni novac.

Odvjetnik tvrdi: predsjednik i član Uprave, te još jedan direktor sektora za vrijeme sajma u Amsterdamu nisu noćili u Golden tulipu, nego u pansionu, dakle radi se o tri, a ne dvije osobe kako se navodi u tekstu. Boravak u pansionu plaćen je ukupno 16.000,00 kn, što predstavlja troškove u trajanju 4 dana za tri osobe. U istom terminu nije bilo drugih inženjera u Amsterdamu koji bi platili smještaj 10.000,00 kuna.

Direktno.hr nije ni tvrdio da je riječ o istom terminu, nego samo da se može naći i jeftiniji, pristojan smještaj, kako je objasnio insider iz tvrtke OiV.

Poslovna suradnica i Boris Klenović jedine su osobe u OiV-u koji vode zakup elektroničke komunikacijske infrastrukture. Pregovori nisu nedefinirani, nego vrlo konkretni - uređenje odnosa s vlasnicima čestica na kojima je sagrađena elektronička komunikacijska infrastruktura, u skladu s internom raspodjelom lokacija na razini čitavog OiV-a i na cijelom području RH. Isti nisu noćili na Korčuli tri dana u hotelu, tvrdi odvjetnik.

 

 

 

 

 

 

 

Insider direktno.hr-a ispričao je da su dosta česti posjeti i pregovori s vlasnicima čestica, no da zapravo nije definirano o čemu se pregovara na Korčuli, ili u nekim slučajevima po nekoliko dana na terenu, ili po jedan dan u raznim mjestima po RH. Direktno.hr ima dokumentaciju po kojoj se vidi da su ipak djelatnici OiV-a bili na Korčuli 3 dana, a negdje su vjerojatno noćili.

Odvjetnik tvrdi da Boris Klenović i suradnica nisu u Vili Curić proveli 5 dana.

Direktno.hr ima nekoliko dokumenata za tri i dvije noći u Vili Curić za dvoje djelatnika, kao i putni nalog za Borisa Klenovića na pet dana u Dubrovniku.

 

Odvjetnik tvrdi: Otac Borisa Klenovića nikad nije bio u Rusiji.

Točno, potkrala se tehnička greška i ispričavamo se zbog toga, prijatelj oca Borisa Klenovića se vratio iz Rusije. Taj prijatelj je predsjednik Nadzornog odbora Odašiljača i veza.

 

SDP-ovi kadrovi iz OiV-a troše državni novac na preskupe hotele i izlete

Za pulene ministra Hajdaša Dončića, predsjednika uprave OiV-a Aleksandra Goluba i člana uprave Borisa Klenovića, u ovoj kriznoj situaciji dovoljno su dobri samo najskuplji hoteli, a Klenović kao član uprave na račun tvrtke putuje s bliskom suradnicom, pisao je direktno.hr u tekstu koji je bio sporan Borisu Klenoviću.

SDP-ovi kadrovi u državnoj firmi Odašiljači i veze (OiV) nastavljaju s uživanjem na državni račun, zanimljivim putovanjima i trošenjem, na skupi, luksuzni smještaj. Za pulene ministra Siniše Hajdaša Dončića, predsjednika uprave OiV-a Aleksandra Goluba i člana uprave Borisa Klenovića, u ovoj kriznoj situaciji dovoljno su dobri samo najskuplji hoteli, a Klenović kao član uprave na račun tvrtke putuje s bliskom suradnicom i odsjeda na raznim primorskim lokacijama po nekoliko dana, naravno na račun tvrtke.

Aleksandar Golub, dobitnik nagrade za društveno odgovorno poslovanje koju mu je uručio Ivo Josipović, postao je poznatiji javnosti kad je na skijanje na račun poreznih obveznika otišao s obitelji službenim automobilom, ali ne onim koji mu pripada (mazda 6), nego je uzeo terenac OiV-a iz garaže - ni gotovo nova mazda nije bila dovoljno dobra.

Tako Golubu i njegovom članu uprave Klenoviću odsjedanje u skupim hotelima nije strano, četiri inženjera koja su iz iste tvrtke išla na sajam u Amsterdam 3 noćenja u jednokrevetnim sobama platili su 10 tisuća kuna, ali članovima uprave mjesto je u Golden tulipu dvije noći za 16 tisuća kuna.

Klenović voli i "razgovarati s potencijalnim i ostalim partnerima", ali se ti razgovori odvijaju diljem Hrvatske u raznim gradovima, na trošak tvrtke. Iako se može vratiti u jednom danu, često ostane i prenoćiti, a sa sobom vodi blisku poslovnu suradnicu iz odjela u kojem je prije bio šef, sada više nije. Tako su, primjerice, on i suradnica vodili neke, kaže insider direktno.hr-a, nedefinirane pregovore na Korčuli tri dana u hotelu i jednom tri, pa čak pet dana u Vili Curić Dubrovniku- sve na račun OiV-a. Smještaj, dnevnice, putni troškovi - desetak tisuća kuna, kao na medenom mjesecu.

Osim uživanja, i politički nepotizam

Isti dvojac Golub i Klenović na nalog Siniše Hajdaša Dončića zapošljavaju stari partijski kadar, Ćazima Kardaševića koji je bio prijatelj pokojnom premijeru Ivici Račanu. Kardašević nije nikad radio, kaže insider direktno.hr-a, u telekomunikacijama, a jedina referenca mu je gradska skupština sa članskom iskaznicom SDP-a i prijateljstvo s Račanom. Prijatelj Klenovićeva oca prije nekoliko godina se vratio iz Rusije, kamo je otišao 1991. Taj prijatelj je sada predsjednik NO OiV-a, pa je jasnija partijska slika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.