KADA ĆE KONAČNO I OVO PITANJE BITI RIJEŠENO?

Direktno doznaje: Nisu problem vize koje građani Hrvatske traže za SAD, već nešto drugo

Autor

Andrea Latinović

Ovoga tjedna u američkom State Departmentu održava se sastanak američkih dužnosnika i predstavnika europskih država koje jedine još trebaju vize, a medu njima su, uz Hrvatsku, još samo Poljska, Rumunjska, Bugarska i Cipar.

16.05.2019. u 16:00
Ispiši članak

Čini se da ćemo se mi u Hrvatskoj još načekati prije negoli nam budu ukinute vize za SAD.

Naime, zabilježen je porast onih koji, tražeći turističke vize, umjesto takvog, turističkog boravka u SAD odlaze raditi, a vrlo često navode da u Americi imaju rodbinu koja ima tvrtku ili obrt.

Prema najnovijim američkim podacima, lanjska stopa odbijenih viza koja se mora spustiti na manje od tri posto kako bi država ušla u program izuzeća iz viznog režima sa SAD-om, porasla je u odnosu na godinu prije.

Sve se češće postavlja pitanje - a zašto Amerikanci ne ukinu vizni režim za Hrvate? Hrvatska je već ranije ispunila jedan od dva uvjeta za ulazak u program izuzeća od viznog režima, onaj koji se tiče političkih i sigurnosnih kriterija; drugi je uvjet da stopa odbijenica padne ispod tri posto, a taj uvjet još nismo ispunili. 

Podsjetimo, SAD ima jasno definiran kriterij za ukidanje viza, iako postoji i mogućnost da predsjednik Donald Trump dekretom uvrsti pojedinu državu u program izuzeća od viznog režima.

No kako Direktno doznaje, u State Departmentu postoji izrazita volja da se Hrvatskoj pomogne da zadovolji taj kriterij. U veleposlanstvu u Zagrebu imenovali su diplomata kojemu je glavni posao da bude 'liaison officer' prema hrvatskim vlastima, u rješavanju viznog problema.

Također, Hrvatska je, odnosno, Ministarstvo vanjskih poslova, imenovalo svog dužnosnika za vezu, tako da se međusobno promptno razmjenjuju informacije, Niti prethodna, a ni sadašnja američka administracija nije bila spremna u slučaju Hrvatske zaobići definirani kriterij broja neodobrenih viza, ali je radila sve da se taj kriterij zadovolji.

Nisu problem vize u Hrvatskoj

Međutim, ideja o zaobilaženju kriterija nije dugoročno dobra. Problem za Hrvatsku ne predstavljaju zahtjevi za vize predani u Zagrebu, nego oni u Beogradu i Sarajevu, gdje osobe s hrvatskim državljanstvom traže vize za SAD i bivaju odbijene. A SAD ipak nisu bile spremne pristati da se zahtjevi predani drugdje, a ne u Hrvatskoj, ne računaju u kvotu hrvatskih zahtjeva za američkom turističkom vizom.

U diplomatskim se kuloarima čuje i priča koju nitko službeno ne želi potvrditi, a to je da netko u Bruxellesu želi zaoštravati pitanje viza za Hrvate i kvariti odnose Hrvatske i SAD-a. Ipak, nadajmo se da to ulazi samo u domenu rekla - kazala šuškanja, a ne stvarnih pokušaja.

Bruxelles ultimativno traži ukidanje viza za Hrvatsku i Poljsku, čak oštrije nego vlade tih dviju država, koje se nastoje dogovarati s Washingtonom i koje dobre odnose s Washingtonom imaju visoko na svojoj agendi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.