'nonsense' zvan HND

Dio HND-a traži smjenu Lekovića, Peratović: došao je u sukob s mnogima

Autor

Direktno.hr

Novinar Željko Peratović za Direktno hr. objasnio je zbog čega je istupio iz Hrvatskog novinarskog društva (HND). Komentirao je i nagađanja medija da će Božena Matijević tražiti smjenu predsjednika HND-a Saše Lekovića.
28.04.2016. u 19:53
Ispiši članak

Istupio sam zbog toga što mi predsjednik HND-a i glavna odvjetnica u HND-ovom centru za zaštitu slobode govora Vesna Alaburić nisu pružili obećanu pravnu pomoć. Iako sam ih (HND) obavještavao na njihov zahtjev o tijeku istrage i bili su upoznati sa svim događajima u istrazi, taj pravni centar, centar za slobodu izražavanja koji je trebao pomoći – ja nisam naprosto imao odvjetnika.

Oni (HND) se prijavljuju na međunarodne natječaje upravo da bi kao štitili novinare i da bi dobivali novac. Čak sam imao podršku od 'Reportera bez granica', da će mi oni platiti odvjetnika preko jedne međunarodne fondacije, samo da ga nađem u Hrvatskoj i ponudio sam to gospođi Alaburić, da pošalje neke informacije još i na kraju se nije javljala.

Saša Leković je stalno dobivao informacije, rekao je da će se ona javiti, da će mi ona pružiti pomoć – međutim ništa od toga. Ja se na kraju sam zastupam.

Ta prekvalifikacija iz pokušaja ubojstva je vraćena na policijsku na pokušaj nanošenja teških ozljeda. Saša Leković je izjavio da se HND ne miješa u rad pravosuđa, ali se zato miješa u rad ostalih grana vlasti. Tu je još jedna zanimljiva stvar – u sklopu te istrage, jedna osoba koju sam ja inače sumnjičio za organizatora tog pokušaja ubojstva – protiv nje je potvrđena optužnica na sudu za prijetnju meni kao novinaru. HND na to uopće nije reagirao što je presedan. Umjesto da se pohvali time da je ipak pravosuđe nekog optužilo baš za prijetnju kao službenoj osobi ili novinaru.

Od samog starta ja sam zapravo i iznudio da uopće dobijem podršku HND-a da djelo na početku i bude kvalificirano kao pokušaj ubojstva. Nisam imao podršku predsjednika Saše Lekovića, on je rekao da sam ja 'dobio po glavi' pa sam vjerojatno nervozan i tako dalje. Onda sam rekao da ću ga prijaviti Vijeću časti novinarskog društva i kad sam dobio međunarodnu podršku – toj međunarodnoj podršci se pridružio i HND.

Leković si prisvaja zasluge, da je to 'njihova zasluga' što je uopće podignuta ta prva istraga za pokušaj ubojstva, da su oni to sve pratili, ali da oni ne mogu imati utjecaj na rad pravosuđa – što je 'nonsense'. Inače, odlaze 'kao prijatelji suda' i na rasprave kad neki novinar bude tužen ili nešto slično. Glasni su u bilo kojem pogledu, ali ovdje… Pretpostavljam da su to određeni politički razlozi i ova tematika kojom sam se ja bavio, odnosno bavim se i danas, a to je suđenje u Muenchenu – iza kojeg i stoje ti naručitelji tog napada na mene, a ove spomenute osobe su na stanoviti način povezane s njima.

Počelo se nagađati da će gospođa Božena Matijević tražiti smjenu Saše Lekovića, među ostalim, zbog vašeg slučaja?

Nije ona zbog mene, ja sam vjerojatno povod, kolegica Matijević je inače podržavala Lekovića, njegov izbor. Svi su mislili – 'hajde on nije bio u ovim lobijima do sada, bavio se tim medijskim treningom, treningom novinara i tako dalje'. Nije pripadao nijednom lobiju. Međutim, on je došao u sukob s mnogim ljudima unutar HND-a, aktivnim, ne samo sa mnom, i s njom i s ljudima iz velikog ogranka umirovljenika i, koliko sam čuo, ogranak Večernjeg lista će tražiti njegovu smjenu i smjenu glavnog tajnika Lulića.

Naime, HND se nalazi u jako teškoj ekonomskoj situaciji i zbog suda koji se vodi. Operativno se o tome brinuo glavni tajnik. Jedan unajmljivač prostora je tužio HND zbog prekida ugovora. Prvostupanjski je dobio tu presudu, riječ je o nekih 200 tisuća eura. Na drugom stupnju je ta presuda pala i vraćen je ponovno na ponovno suđenje. Još uvijek je moguće da HND taj spor izgubi što bi značilo ovrhu zgrade HND-a. Ono što je najvažnije za egzistenciju samog Društva nisu te članarine koje su u biti simbolične jer od iznajmljivanja tog prostora, od iznajmljivanja ove dvorane Društvo zapravo egzistira. Na te probleme s tim sudskim procesom je i ogranak umirovljenika upozoravao još prošle godine i tražio smjenu glavnog tajnika. Središnji odbor i predsjednik Društva se na to oglušivao. On jako dobro surađuje s glavnim tajnikom i sada su odlučili iz Večernjaka i umirovljenika da će na ovoj skupštini tražiti njihove ostavke. Koliko sam čuo i moj slučaj će biti tu uključen.

Ja sam godinama bio aktivan i unutar Društva, bio sam i predsjednik ogranka slobodnih novinara i na razne načine, za razliku od gospodina Lekovića, bavio sam se aktivnostima Društva, a naprosto sam 'izdan' od svoje udruge. Da je riječ o nekome tko je iz nazovimo to tako 'suparničke' udruge HNiP ili da nisam član Novinarskog društva  - i to ne bi bilo opravdano da me se na taj način 'šikanira', ali bi bilo recimo shvatljivo, ne pripadam nekoj 'njihovoj političkoj orijentaciji' pa eto neće mi pomoći.

Svi ovi ugledni novinari koji su u HND-u, ali nisu u tom izvršnom odboru koji upravlja Društvom su me molili da ne izlazim iz HND-a, ali ja naprosto nemam živaca boriti se. Ako je drugima stalo – neka se potrude, ja im mogu pomoći sa strane, ali mene to zaista košta previše živaca.

Gospodin Leković se spušta na jednu nisku razinu, vrijeđa kolege, a istovremeno optužuje druge da drugi njega vrijeđaju po nacionalnoj osnovi, ovakvoj, onakvoj. Barem što se nas kolega tiče – toga nema, a vrijeđa li ga netko na internetu – to je drugo pitanje, iako naravno da je i to nedopustivo. I ja sam milijun puta dobivao takve anonimne prijetnje po svim živim osnovama pa me to nije uništilo, kazao nam je Željko Peratović. 

Božena Matijević: Točno je da predlažemo smjenu Saše Lekovića

O medijskim nađanjima da će tražiti smjenu predsjednika HND-a Saše Lekovića upitali smo predsjednicu ogranka HND-a Večernjeg lista Boženu Matijević koja je za Direktno hr. potvrdila da je informacija točna. 

"Točno je da ćemo u ime ogranka Večernjeg lista tražiti smjenu predsjednika HND-a Saše Lekovića. O zahtjevu za smjenu, zapravo izglasavanju nepovjerenja Saši Lekoviću ne mogu govoriti prije sutrašnje skupštine. Želim naprosto sve to iznijeti pred svim delegatima koji su pozvani na skupštinu i za koje se nadam da su dobili obavijest o zahtjevu ogranka Večernjeg lista. Mislim da ne bi bilo korektno i fer da se o tome govori prije održavanja skupštine i da delegati o tome doznaju prije nego dođu na skupštinu. Sutra ćemo sve reći, pa će delegati nakon svih iznesenih argumenata i eventualno protuargumenata ako ih netko bude imao moći odlučiti 'o sudbini HND-a ubuduće'", kazala nam je Božena Matijević. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.