o tome je pisao 2006.

Detaljna analiza generala Praljka: Evo kolika je po njemu ukupna ratna odšteta!

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Kao što je svojim knjigama i stručnim publikacijama potkrijepljenim mnoštvom dokumenata o Domovinskom  i ratu u Bosni i Hercegovini, pokojni general Slobodan Praljak kao pojedinac učinio daleko više u evaluaciji tog razdoblja od svih instituta i institucija zajedno u Hrvatskoj, tako je i njegova stručna analiza ratnih šteta u Hrvatskoj zasigurno jedna od najtemeljitijih i najobuhvatnijih do sada učinjenih.

07.02.2018. u 19:16
Ispiši članak

S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković, govoreći o susretu sa srbijanskim predsjednikom u Europskom parlamentu, spomenuo kao temu sastanka i ratnu odštetu, donosimo vam izvatke i najvažnije brojke iz Praljkove stručne publikacije iz 2006. godine pod nazivom 'Procjena ratnih šteta u Hrvatskoj-izravni i neizravni troškovi rata za razdoblje 1991.-2005. te projekcije do 2015. u domaćim i stranim cijenama'.

Iako se često, kada se govori o procjeni izravne i neizravne ratne štete koju je Hrvatska pretrpjela za vrijeme Domovinskog rata spominje brojka od oko 40 milijardi dolara, Praljkova detaljna analiza pokazuje da je ukupna ratna šteta mjerena u hrvatskim cijenama iznosila čak 252 milijarde dolara!

Na tridesetak stranica, Praljak je objavio 17 detaljnih tablica i tri grafikona. Prikazao je izravne štete kao što su materijalna razaranja, vrednovanje ljudskih gubitaka, invaliditet, vojni rashodi, troškovi smještaja izbjeglica, troškovi razminiranja itd. te neizravne štete kao što su propuštene ekonomske aktivnosti.    

Na kraju, pokojni general donosi i ukupan zbroj štete ukoliko se primjene svjetske cijene (primjerice za zbrinjavanje progranika i izbjeglica) i tada se šteta penje na 308 milijardi dolara.  Radi bolje predodžbe o tome  kakvu je štetu Hrvatska u ratu pretrpjela, Praljak je u zaključku naveo da je brojka razmjerna gubitku između 7 i 9 hrvatskih godišnjih bruto društvenih proizvoda (mjereno prema BDP-u 2004. godine).  

S obzirom na to da je svojevremeno Praljkov bogat i iscrpno dokumentiran  znanstveno-istraživački rad u njegovoj vlastitoj državi proglašen šundom, nadamo se da će aktualna vlast biti pametnija te proučiti, javno dostupnu, generalovu stručnu analizu pretrpljene ratne štete.  Trebat će im, ako uistinu ozbiljno misle 'potegnuti'  to pitanje u razgovorima sa Srbijom.  

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.