O AMERIČKOM RJEŠENJU ZA BLISKI ISTOK

Denis Avdagić za Direktno: Trumpov plan se može samo silom nametnuti Palestincima, oni ga milom prihvatiti neće

Autor

Svjetlana Pećinar

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je iznio plan za oživljavanje blokiranog mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca. Hoće li to biti rješenje sukoba koji desetljećima frustrira posrednike pitali smo Denisa Avdagića, geoplitičkog analitičara i političkog konzultanta.

31.01.2020. u 07:25
Ispiši članak

U prijedlogu plana mirovnog procesa razmatra se status Jeruzalema, uključujući povijesna sveta mjesta za judaizam, islam i kršćanstvo, uspostava međusobno usuglašenih granica, pronalaženje sigurnosnih rješenja koja će ukloniti strah Izraela od napada Palestinaca i neprijateljskih susjednih zemalja. Također se razmatra palestinski zahtjev za državom na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i u Istočnom Jeruzalemu koji je Izrael okupirao i pripojio u ratu 1967. godine te pronalaženje rješenja za povratak milijuna palestinskih izbjeglica. Dio plana su i palestinski zahtjevi u kojima se traži da Izrael ukloni židovska naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

"Pogledao sam kartu da vidim mijenja li se nešto posebno od trenutačnog stanja. Razlika je zapravo u legalizaciji izraelskih 'naselja'. Izrael dobiva sve taktički važne pozicije, resurse, mir, a s druge strane Palestincima se nudi polu-država, ispresijecana židovskim naseljima pod kontrolom Izraela, i s vremenom ulaganje u gospodarstvo, zapravo otvaranje radnih mjesta. Ono što se nudi Palestincima minimalni je pomak za njihove živote iako dobivaju mir, ali istovremeno gube plodnu zemlju, vodu pa ne treba se čuditi što njima taj prijedlog nije prihvatljiv i neće biti prihvatljiv", rekao je Avdagić za portal Direktno.

Dakle, tim planom Izraelci dobivaju sve što žele: "Njihova naselja ostaju čak i unutar nove palestinske države, dobivaju pristupne ceste izraelskom teritoriju, dobivaju Jeruzalem kao glavni grad što i žele, dobivaju sve strateške lokacije, resurse pa i mir."

Što je ideja plana? Izrael dobiva sve, ali te dvije države će biti, kao i danas, ističe naš sugovornik, u jednoj aparthejdskoj situaciji. Tunelima i mostovima, u budućnosti, te dvije države bi, prema ovom planu bile posve razdvojene, a Palestinski teritorij kontroliran od strane Izraela. Ako to gledate iz perspektive Palestinaca, zaključuje, jasno ćete se zapitati kakav je to plan u kojem oni gube sve za mir, a Izrael dobiva sve, legaliziraju se svi njihovi ratni uspjesi.

Koliki su izgledi da se taj plan i primijeni i riješi sukob? Naš sugovornik smatra kako je to nemoguće jer Palestincima nikako nije prihvatljiv.

S druge strane, Izrael bi s njime bio jako zadovoljan.

Plan bi, smatra Avdagić, 'prolazio' jedino kao polazna točka od koje bi krenuli pregovori, iako je izrazio sumnju za željom Palestinaca za njima.

"Palestinci nisu voljni pregovarati sa SAD-om jer je Donald Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Ako bi sumirao prijedlog plana rekao bi da je to skup lijepih želja Izraelaca. Ne vidim načina da se kao takav provede, a da na to Palestina pristane. To nikako ne može prihvatiti narod kojemu je to nametnuto", rekao je Avdagić.

Može biti, nastavlja Avdagić, samo varijanta i podloga o kojoj će se pregovarati, a s druge strane, može se silom provesti, što ne znači da se ljude može natjerati da to doista i prihvate. Bez obzira i na ekonomska obećanja, koja su ipak samo obećanja, za razliku od zemlje i vode koji su opipljivi i zbog kojih tamo i traje nikad ugašen sukob.

Posljednji mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca propali su 2014. godine. Postizanje dogovora otežavalo je širenje židovskih naselja na okupiranoj zemlji i dugogodišnje nepovjerenje. SAD je u studenom prošle godine promijenio dugogodišnju politiku kada je državni tajnik Mike Pompeo objavio da Washington više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali krše međunarodno pravo.

Postavlja se pitanje zašto je plan baš u ovome trenutku iznesen u javnost. Neki spekuliraju kako njime Trump i Benjamin Netanyahu pokušavaju odvratiti pozornost od problema s kojima se suočavaju u domaćoj politici. Trumpu se sudi za opoziv, a Netanyahu je optužen za korupciju. Oba čelnika su i u kampanjama za reizbor, Netanyahu u ožujku, a Trump u studenome.

Naš sugovornik tu tezu djelomično podržava: "Teško je to potvrditi. No plan nije nešto što je brzo napravljeno. Riječ je o kompleksnom prijedlogu koji je izrađivan dulje vrijeme, bez obzira je li prihvatljiv ili nije. Nisam siguran koliko može koristi Trumpu, ali donekle pomaže Netanyahuu jer mu je premijerska fotelja na domaku i ovo sklanja temu optužbi za korupciju. Uostalom pitanje teritorija i mira je prvoklasno pitanje za Izrael", istaknuo je geopolitički analitičar.

Na pitanje kakav bi stav oko pitanja plana za mirovne procese Izraelaca i Palestinaca mogla reagirati Europska unija, Avdagić zaključuje : "U Europskoj uniji će s jedne strane biti suzdržani, a s druge u najmanju ruku neće biti pretjeranog oduševljenja za plan koji favorizira jednu, a ne nudi ništa drugoj strani".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.