odgovor

Demanti Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na navode ZPH

Autor

Direktno.hr

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poslao je demanti u vezi provedbe Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP). Demanti objavljujemo u cijelosti.
03.03.2016. u 16:23
Ispiši članak

Poštovani,

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ovim putem službeno i javno opovrgava optužbe i niz netočnih tvrdnji koje kontinuirano u sredstvima javnog informiranja iznosi predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske, gospodin Josip Kompanović.

Pozivamo se na članak 40. Zakona o medijima koji regulira pravo na ispravak objavljene informacije i tražimo objavu ovog reagiranja. Demanti se odnosi na konferenciju za novinare koju je održala Zajednica povratnika Hrvatske, dana 2. ožujka 2016. godine, a na kojoj se, u bitnome, traži smjena predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, gospođe Mirele Stanić – Popović, za koju se kontinuirano tvrdi da je odgovorna za „pljačku novca hrvatskih poreznih obveznika“, kao i „uhljebljivanje kadrova SDP-a i SDSS-a“.

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje iznosi činjenice kako slijedi:

  1. Republika Hrvatska i Razvojna banka Vijeća Europe potpisale su, dana 3. prosinca 2013. godine, Okvirni sporazum kojim je definiran pravni okvir za korištenje financijskih sredstava iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Okvirni sporazum je stupio na snagu 1. lipnja 2014. godine. Vlada Republike Hrvatske je na 263. sjednici održanoj 29. listopada 2015. godine donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za potporu Nacionalnom programu stambenog zbrinjavanja između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja. Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je od strane CEB-a te od strane Republike Hrvatske, 20. studenoga 2015. godine u Parizu i 30. studenoga 2015. godine u Zagrebu. Uredba o objavi sporazuma donijeta je sjednici Vlade 30. prosinca 2015. godine. Na temelju navedenog Okvirnog sporazuma, Republici Hrvatskoj odobreno je korištenje 410.000 eura bespovratnih sredstava, kako je definirano Sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava za potporu Nacionalnom programu stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj, a u okviru kojeg će biti sufinancirani troškovi provedbenih aktivnosti Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji ima za cilj trajno rješavanje stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno raseljenih osoba. Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, pri kojoj je osnovan gore navedeni Fond kroz koji se vrši alokacija donatorskih sredstava prema partnerskim državama za projekte u okviru njihovih nacionalnih programa.
  1. Nadalje, bespovratnim sredstvima u iznosu od 410.000 eura, bit će sufinancirani troškovi provedbenih aktivnosti u okviru Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Procijenjena vrijednost provedbe aktivnosti iznosi 440.000 eura, od čega 30.000 eura doprinosi Republika Hrvatska vlastitim sredstvima koja su predviđena u okviru redovnih primanja već zaposlenih djelatnika Državnog ureda. Slijedom navedenog, ne postoje nikakva dodatna opterećenja državnog proračuna Republike Hrvatske, kako navodi g. Kompanović. Razvidno je da su navedena sredstva, zapravo, donatorska te su ista prikupljena od strane Razvojne banke Vijeća Europe za provedbe Regionalnog, odnosno Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja.
  1. Temeljem gore navedenog, raspisan je Javni poziv za prijavu projekata udruga usmjerenih na uspostavu partnerstva za osnivanja i osnaživanja kapaciteta mreže lokalnih koordinatora u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Javni poziv objavljen je, između ostalog, i na stranicama Ureda za udruge Vlade RH te je bio otvoren do 29. prosinca 2015. godine. Samim time, Javni poziv objavljen je na transparentan i zakonom utvrđen način te su se na isti mogle prijaviti sve udruge koje ispunjavaju uvjete, odnosno koje imaju kapaciteta za pokretanje i osnaživanje mreže lokalnih koordinatora koja će pripomoći u operativnoj provedbi stambenog zbrinjavanja na području Republike Hrvatske. Nakon objavljenog Javnog poziva, 23. prosinca 2015. godine, održana je radionica na koju su pozvane sve zainteresirane udruge s ciljem upoznavanja sa načinom i procesima prijave na gore navedeni Javni poziv. Po završetku prijava za Javni poziv, utvrđeno je da je pristigla jedna prijava koja je bila potpuna te je zadovoljavala uvjete Javnog poziva. Prijavu je podnijelo Srpsko narodno vijeće s kojim je, sukladno odredbama Javnog poziva, sklopljen Ugovor o dodjeli financijskih sredstava, a kojim se reguliraju prava i obveze između Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Srpskog narodnog vijeća.
  1. U razdoblju od 4. siječnja do 16. veljače 2016. godine, održani su inicijalni sastanci sa predstavnicima Ureda državne uprave u županijama. Na spomenutim sastancima, predstavnici gore navedenih institucija upoznati su sa konceptom i načinom djelovanja mreže lokalnih koordinatora. Nadalje, temeljem gore navedenog koncepta rada mreže lokalnih koordinatora, a nakon održavanja inicijalnih i koordinacijskih sastanaka sa uredima državne uprave u županijama, kao i Gradskim uredom za imovinsko – pravne poslove Grada Zagreba, poduzeti su prvi potezi u procesu rješavanja predmeta obnove, odnosno stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava i drugih osoba koje su podnijele zahtjeve.
  1. Po pitanju objave Javnog poziva Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje za rad na provedbi Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojim je predviđeno angažiranje 20 terenskih djelatnika, a koji će vršiti prekogranične provjere, Državni ured izjavljuje da se radi o mahom nezaposlenim osobama kojima smo dali prednost prilikom objave Javnog poziva. Mišljenja smo kako se karakterizacijom osoba „uhljebima SDP-a i SDSS-a“, nanosi poniženje svim onima koji su nezaposleni, nisu članovi stranaka i koji su se javili na ovaj Javni poziv. Ovom prilikom izražavamo žaljenje zbog činjenice da g. Kompanović smatra da su nezaposlene osobe koje se prijavljuju na Javni poziv pod istim uvjetima i bez obzira na nacionalnost, odnosno stranačku pripadnost, zapravo stranački uhljebi, a ne nezaposlene osobe koje traže svoju priliku za rad.
  1. Objavljenim Javnim pozivom za angažiranje 20 terenskih djelatnika, Republika Hrvatska posredstvom Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje ispunjava svoje međunarodno preuzete obveze prema zemljama partnerima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, obavljajući za njih prekogranične provjere podataka o osobama koje su izrazile potrebu stambenog zbrinjavanja i povratka na području Republike Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Najveći broj prekograničnih provjera podataka odnosi se na osobe hrvatske nacionalnosti koje su izrazile želju i potrebe za povratkom u BIH, mahom u područja Bosanske Posavine.  

Zaključno, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ukazuje kako kontinuirani napadi g. Kompanovića i Zajednice povratnika Hrvatske, koji su zasnovani na neistinitim, lažnim i zlonamjernim navodima, nanose štetu ugledu, ne samo Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, nego i svih državnih i javnih tijela u Republici Hrvatskoj, jer se time ruše, obezvrjeđuju i difamiraju napori i zalaganja svih onih koji rade na zastupanju interesa prognanika, izbjeglica i brojnih korisnika o kojima, na razne načine, skrbi Državni ured. Kao pravni slijednik Vladinog Ureda za izbjeglice i prognanike, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje od početka se drži principa koji je primjenjiv za sve društvene okolnosti i prilike. S tim u vezi, Zajednica povratnika Hrvatske, kao udruga koja zastupa interese povratnika, po pitanju dostojanstvenog života u progonstvu te za stvaranje uvjeta za što brži povratak kućama, ne bi trebala biti protiv zaštite prava izbjeglica, imovinskih i stambenih pitanja pa makar se radilo i o manjinskom povratku. U konačnici, radi se o LJUDIMA koji su bili ili prognanici, ili povratnici, ili izbjeglice, ili nisu ostvarili svoja imovinska i stambena pitanja, a za koje, u cijelosti, vodi brigu ovaj Ured. Ovim putem ukazujemo da se već duže vrijeme provode neopravdani pritisci te se tako onemogućuje državne institucije i njihove djelatnike u savjesnom obavljanju dužnosti i obveza. Smatramo da se ovdje radi o politizaciji i politički motiviranim istupima koji se koriste za osobne probitke i interese.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.