čaša se prelila

Deklaracija: Senat Sveučilišta u Zadru ustao protiv Orepićevih reformi

Autor

Direktno.hr

Senat Sveučilišta u Zadru, znanstvene i visokoobrazovne ustanove koju je osnovao Sabor, donio je Deklaraciju o pravnom i funkcionalnom položaju Zadra kao regionalnog središta.
28.04.2016. u 13:50
Ispiši članak

Senat Sveučilišta smata da je posljednjih godina došlo je do teritorijalnog ustroja mnogih državnih i javnih ustanova i službi u kojemu je Zadar podređen Splitu odnosno takozvanim regionalnim područnim uredima. Senat je na svojoj sjednici, među ostalim potsjetio da je do sada takav loš preustroj proveden u poreznom i carinskom sustavu, Hrvatskoj pošti, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama i slično.

Povod za oštar istup Senata i pisanje Deklaracije je taj što Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predviđa ukidanje županijskih policijskih uprava, njih 20, koje će se spojiti u četiri velike uprave i Grad Zagreb. Čini se da je MOST-ov ministar policije Vlaho Orepić svojom najavom ukidanja županijskih policijskih uprava prelio čašu i izazvao srdžbu zadarskih intelektualaca. Senat Sveučilišta u Zadru smatra da, povodom najave ukidanja županijskih policijskih uprava, „nije uvaženo argumentirano kritičko mišljenje cjelokupne akademske zajednice koja se bavi proučavanjem različitih motrišta prostorne organizacije i upravno-teritorijalnog ustroja Hrvatske".

Štoviše, smatraju da se pritom ne provode niti demokratske procedure niti se uvažavaju stavovi stanovništva. Zadrani su nezadovoljni jer se na takav način u Hrvatskoj stvaraju regionalni centri po uzoru na jugoslavenski koncept.

„Držimo da Zadar treba ostati prvorazredno regionalno središte, bez obzira na moguće promjene upravno-teritorijalnog ustroja države kao i prostorni preustroj državnih i javnih ustanova i službi. Zadar i sva druga hrvatska istaknuta regionalna središta trebaju hijerarhijski biti izravno podređena samo predstavničkoj, izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti te upravama nacionalnih ustanova i službi sa sjedištem u glavnom gradu države. To je jedino logično i opravdano, a s time i racionalno rješenje", piše u Deklaraciji.

Zadrani, kako piše u Deklaraciji, očekuju znanstveno elaboriran i u praksi provediv prostorni koncept održivoga, pametnog i uključivog društveno - gospodarskog razvoja koji podrazumijeva upravni okvir u kojem će u Zadru biti vraćena područna sjedišta svih tijela, ustanova i službi relevantnih za donošenje i provedbu odluka koje se neposredno odnose na život građana koji svojim svakidašnjim životom te radnim, obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim funkcijama tom gradu gravitiraju. Zadar je, piše u Deklaraciji, istaknuto društveno i gospodarsko hrvatsko urbano središte koje u kontinuitetu već više od dvije tisuće godina funkcionira kao mjesto okupljanja različitih ekonomskih, političkih, kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, vjerskih i drugih društvenih aktivnosti s osobitim naglaskom na komplementaran razvitak koji obuhvaća i prožima morski, otočni, priobalni i zaobalni dio središnjega dijela hrvatskog Jadrana.

Zadar je, podsjeća Senat Sveučilišta, više od tisuću godina, do pripajanja Italiji 1920., bio je upravno sjedište južnoga dijela hrvatskoga primorskog prostora. Od stjecanja hrvatske neovisnosti Zadar se afirmirao kao regionalno središte koje okuplja najveći dio sjevernodalmatinskog te južni dio ličkoga i krbavskog prostora, uglavnom obuhvaćenog granicama Zadarske županije. Po broju stanovnika grad Zadar je peto urbano naselje u Hrvatskoj, jedno od rijetkih koje ostvaruje pozitivne demografske trendove.

„Na polju brodarstva, ribarstva i marikulture ostvaruje međunarodno prepoznata i valorizirana postignuća koja su u tim djelatnostima vodeća u cijeloj državi, dok na području turizma, prometa i industrije visokih tehnologija postiže, unatoč gospodarskoj krizi, zapažene rezultate".

Usto, Senat naglašava kako se zadarska sveučilišna zajednica etablirala kao akademska ustanova visokih standarda, s brojnim vrijednim i u svijetu priznatim rezultatima znanstvenoga i nastavnog rada, obnavljajući tradiciju najstarijega hrvatskoga sveučilišta osnovanog 1396., „Sve to čini Zadar jednim od generatora policentričnog razvitka cijele Hrvatske", poručili su članovi Senata Sveučilišta u Zadru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.