otvoreno

Deklaracija o unaprijeđenju odnosa politički je dokument s izazovima

Autor

Direktno.hr

Tema HRT-ove emisije Otvoreno u srijedu bila je važnost Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Gosti emisije bili su posebni savjetnik Predsjednice RH Mate Granić, dr. sc. Milorad Pupovac (SDSS), predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.
22.06.2016. u 23:33
Ispiši članak

Koliko je Deklaracija dokument koji naznačava rješavanje problema, kolege upućuju kritike jer nema jasnih vremenskih rokova

"Deklaracija je snažni izraz volje dvoje lidera. Predsjednica još nije završila ni prvu trećinu mandata, ona je sukreator vanjske politike, imamo tehničku Vladu, raspušten Sabor, što je dio demokracije", rekao je Granić.

Vama ne nedostaju datumi?

"Što se tiče zaštite manjine, ovo je svakako najozbiljniji sastanak kroz proteklih puno godine kroz koji se detaljno razgovaralo o manjinama u Srbiji i Hrvatskoj, to će biti trajni proces. Što se tiče određivanja granične crte, nije imenovano povjerenjstvo za to. Sada će biti proces da odmah krenu pregovori. Ako se ne pronađe rješenje onda bilateralnim pregovorima, razgovara se na temelju međunarodnog prava, sve je kristalno jasno", naglasio je Granić.

Koliko je to u kilometrima gdje granica nije definirana?

"Najvažnije je definirati granicu na Dunavu i još jedno kopneno mjesto, ako se ne dogovore u roku godinu, najbolje prepustiti institucijama", kazao je Granić.

"Nije to lista želja, to je, imamo li na umu, činjenicu da od 2011. godine odnosi Hrvatske i Srbije su u vrsti hladnog zamrznutog stanja, niti jedno otvoreno pitanje nije ozbiljno tretirano, pitanja sporazuma o sukcesiji, ništa nije bilo rađeno. Očito je da se s punom sviješću odlučilo pridati pažnju sada. Nisu sva pitanja navedena u deklaraciji, samo politički prioritet", naglasio je Pupovac.

Previše smo udaljeni?

"To je važno za obe zemlje, i to je dio odgovornosti Srbije i Hrvatske prema UN-u. Naravno, to je pitanje odgovornosti zakonodavne obveze dviju zemalja. Odlučno je da se ide na nestale, granice, i prekograničnu suradnju. Granić je s pravom rekao manjine, jer smo imali iscrpan razgovor s predsjednicom, bez ikakvih rukavica. Vjerujem da je isto bilo s prijateljima predstavnicima Hrvata u Srbiji, mi se međusobno odlično razumijemo. Sad kad je došlo ovo vrijeme za razgovarati, to nije lista želja, naprosto suočavanje s tim, onda je dio institucija da se suoče s tim", odgovorio je Pupovac.

Od 2011. ništa nije rađeno, tko je kriv za to?

"Stvar se pogoršala otkad je premijerka bila Jadranka Kosor, a u Srbiji Boris Tadić, erupcije problema su se počele događati. Ćirilica u Vukovaru, izbjeglice, trgovinski rat od tri dana, haške presude i pitanja, onda se kompliciralo i kompliciralo, to je pogoršalo položaj Hrvata u Srbiji", odgovorio je Pupovac.

Položaj Hrvata u Srbiji, podrška koju imate ili nemate?

"Hrvati u Vojvodini nisu česta tema u javnosti. Imali smo slučaj da srbijanski mediji nisu govorili što je bilo rečeno mandataru u Srbiji, to ne znači da nema problema, oni su naravno u različitim društvenim segmentima. Još uvijek ne dovoljno konsolidirano zbog osjećaja nesigurnosti ne omogućuje se da budemo zastupljeni. Mi moramo ulaziti u predizborne koalicije, dobili smo zastupnika u bloku koji će biti oporba, hoćemo drugačija institucionalna rješenja. Hoćemo jasnije politike. Hoćemo politiku priznanja. Nadovezao bih se na Pupovca, i kod nas su bili otvoreni razgovori, bilo je riječi o protjeravanju Hrvata iz Srijema, o žrtvama, o memoriranju toga, da se prizna i oda vrsta pijateta žrtvama. Što je bilo rijetko prije. Iskazali smo se što je važno za društveni položaj. Mislimo da je infrastruktura gdje žive Hrvati ispod razine. Neposredno se moglo posvjedočiti da cijeli spektar problema predstavljen i vjerujemo da posjet predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Srbiji, može biti od ključne važnosti za početak sustavnijeg rješavanje problema", kazao je Žigmanov.

Može li što Hrvatska tu utjecati da se promjene stvari kad je u pitanju predstavljenost Hrvata?

"Predsjednik Vlade ili mandatar gospodin Vučić već na tom sastanku je obećao pet stvari koje će riješiti u mjesec dana, hrvatska riječ, prostor u Beogradu, asfaltiranje cesta, knjige (udžbenici na hrvatskom jeziku), radio Subotica na hrvatskom jeziku... Zajednička inicijativa da se jednim djelom otkupi kuća bana Jelačića. Najkonkretnije odmah. U RH je potrebna suradnja s tehničkom Vladom, nakon izbora i državnih institucija. Dogovorili smo se za praćenje", odgovorio je Granić.

Zašto s premijerom?

"Ovo je politička izjava", odgovorio je Granić.

Hoće li se dogoditi susret dvaju premijera?

"Naravno, da će kasnije i to biti. Imamo raspušten Sabor", kazao je Granić.

Imamo predsjednika koji nisu sudjelovao

"To nije za ovu politiku, a to je predsjednica koja za to ima sve ovlasti. Drugo pitanje: prije otprilike mjesec dana je bio ozbiljan sastanak ministrom vanjskih poslova, sve je samo preuzela predsjednica republike, obzirom na okolnosti", rekao je Granić.

Što muči srpsku zajednicu u RH?

"Imali smo vrlo otvorene razgovore, bez rukovice zvuči grubo. S punim povjerenjem i s uvjerenjem da govorimo onome tko nas može razumjeti. Pokazali su da mogu. Problem je atmosfere, tolerancija je narušena, govor mržnje je prisutan. S ovom Vladom se dogodilo nešto što smo misli da se neće dogoditi. Sad smo dobili vladu koja nema riječi o manjinama. Čak ni onoliko koliko je propisano. Vlada je to mogla raditi i prije 6 mjeseci", odgovorio je Pupovac.

Nakon novih izbora?

"Naravno, te stvari ne bi smjele biti problem. To su sredine koje su teško devastirane i ozbiljno su ispod prosjeka razvijene. Ako nemaju sluha osigurati sredstva za općine koje nemaju sredstava,onda je to zabrinjavajuće. Treća stvar, ako imamo problem s vlasništvom, sa zemljom, da nadležna tijela daju kuće koje nisu državno vlasništvo. Daje ih nekome tko ima određene pogodnosti da dobije i ne pitajući vlasnika. 17 godina se čeka na registraciju manjinskih škola, nije napravljen niti jedan korak. Predsjednica nije mogla vjerovati", kazao je Pupovac.

Što očekujete od RH države kao jamca provođenja ove deklaracije?

"Očekujem ovo što smo bili svjesni, djelatni interes, iskazana spremnost u rješavanju problema. Očekujemo da ona bude ta instanca navedenih problema, moramo biti naslonjeni na ono što RH kao država EU čini u svojim politikama prema istoku. Želimo biti uključeni u hrvatsko-srpske odnose, hoćemo biti dio hrvatsko-srpskim odnosima u partnerskim tijelima. Hoćemo biti subjekti u brojnim procesima između Hrvatske i matične zemlje i boljitak kako bi neka vrsta, sadašnje segregirane zajednice koja još uvijek očituje vrstu straha kada je u pitanju spremnost očitavanja spremnosti i da u punom kapacitetu budemo dionici republike Srbije", istaknuo je Žigmanov.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.