Plagijat

Dekan Raguž: Dr. Šola je ukrao cijele stranice knjige pokojnog teologa

Autor

Direktno.hr

26.10.2014. u 10:20
Ispiši članak

Portal direktno.hr u posjedu je pisma profesora dr. Ivice Raguža, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, kojim on upozorava Senat Sveučilišta u Osijeku i Đakovačko-osječko nadbiskupiju na 'plagijat dr. Ivice Šole', odnosno na 'intelektualnu nečestitost i krađu više stranica knjige dr. Nikole Dogana' od strane poznatog profesora i publiciste dr. Ivice Šole.

Dekan Raguž na tri stranice opisuje brojne detalje te 'nečestite intelektualne krađe', kako ju on naziva. Ovdje prenosimo dijelove Raguževog pisma.

„Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu neugodno je iznenađen kad je saznao da je dr. sc. Ivica Šola objavio spise pokojnoga prof. dr. sc. Nikole Dogana, bivšeg dekana i dugogodišnjeg profesora fundamentalne teologije na našem Učilištu. Neugodno iznenađenje ide još dalje, kad se uzme u obzir da dr. sc. Ivica Šola nije 'uredio' spise dr. Nikole Dogana, nego ih objavio u svojemu suautorstvu, što se u cijelosti protivi akademskom i sveučilišnom duhu.

Raguž: To je nedopuštena manipulacija pokojnikova djela

Nakon smrti dr. Nikole Dogana pisana ostavština predana je Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koja je ovlastila prof. dr. sc. Ivicu Raguža da pogleda sve njegove spise, među kojima se nalaze i tekstovi iz knjige dr. Nikole Dogana koje je dr. Šola objavio. Preuzevši pisanu ostavštinu, dr. Ivica Raguž pripremio je objavljivanje jedine Doganove knjige, a koju je i sam prof. Nikola Dogan već predvidio i pripremio za objavljivanje. Dakle, nijedan drugi spis nije bio predviđen za objavljivanje osim te iste knjige. Potom je dr. Ivica Raguž i 'uredio' knjigu i objavio je pod nazivom 'Religije o spasu. Izvan Crkve nema spasa'.

Dakako, dr. Ivici Ragužu nije bilo na kraj pameti da tu knjigu uređuje 's četiri ruke', kako je to učinio i o čemu nas obavještava dr. sc. Ivica Šola u uvodniku, te da ju još objavljuje pod svojim imenom! Iz navedenog slijedi da tekstovi, koje je dr. Ivica Šola objavio, uopće nisu bili predviđeni za objavljivanje u Doganovo ime, a kamoli da budu u suautorstvu s dr. Ivicom Šolom! Nepojmljivo je i intelektualno krajnje nečestito objavljivati pokojnikove spise u 'suautorstvu' bez pokojnikova vlastita dopuštenja. Radi se o nedopuštenoj manipulaciji pokojnikovim djelom.“, stoji u prvom dijelu Raguževe 'Izjave o knjizi Nikola Dogan – Ivica Šola, Razmeđa religije i kulture: uvod u znanost o religiji', poslanoj na više adresa.

'Cijele stranice knjige Šola je gotovo u cijelosti ukrao'

Dekan Raguž potom nastavlja s daljnjim optužbama na račun osječkog teologa i predsjednika Katedre za medijsku kulturu na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

„No intelektualna nečestitost dr. Ivice Šole tu ne staje. Naime, pokojni profesor dr. Nikola Dogan objavio je knjigu pod naslovom 'U potrazi za Bogom . Kršćanin u postmodernom vremenu' 2003. godine. Jedanaest godina kasnije dr. Ivica Šola objavljuje Doganove spise, u svojem suautorstvu, koje je već prof. dr. Nikola Dogan objavio u spomenutoj knjizi! Radi se o stranicama Doganove knjige koje je dr. Ivica Šola gotovo u cijelosti ukrao, odnosno samo ih preuzeo te ih više ili manje mijenjao.

U Doganovoj knjizi su to tekstovi na str. 23.-120., a u knjizi Dogan/Šola ti se tekstovi nalaze uglavnom na str. 15.-89.; 225.-251. I ne samo to. Dok je Dogan koristio znanstveni aparat u bilješkama, Šola uzima te iste tekstove bez znanstvenog aparata! Dakle, nekoliko godina nakon smrti i nakon već objavljene knjige dr. Nikole Dogana, dr. Ivica Šola usuđuje se objavljivati gotovo iste tekstove , 'materijale' koje je prof. Dogan već bio objavio 'U potrazi za Bogom', pri čemu se nije ni udostojao navesti tu knjigu na popisu literature!

Narušio dostojanstvo pokojnog profesora

Stoga s dubokim žaljenjem Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu i njegov Dekan, koji je ovlašten za objavljivanje spisa prof. dr Nikole Dogana, utvrđuje da je dr. Ivica Šola objavljivanjem knjige narušio dostojanstvo pokojnoga profesora, a napose duboko povrijedio i čast ovoga Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, gdje je pokojni profesor godinama predavao“, piše dekan dr. Ivica Raguž te pismo šalje Senatu Sveučilišta u Osijeku, Đakovačko osječkoj nadbiskupiji, Odboru za izdavačku djelatnost Sveučilišta te Odjelu za kulturologiju u Osijeku.

U kratkom telefonskom razgovoru dr. Raguž nam je potvrdio autentičnost tog pisma.

„Sve sam napisao u pismu i ne bih davao dodatne izjave. Nakana je bila da sve ostane na sveučilištu i unutar akademske zajednice. Koliko znam, još nema reakcija na to pismo“, kratko nam je kazao dr. Raguž te pojasio da je knjiga na koju upozorava u pismu doista postala sveučilišni udžbenik. 

Pismo1

Pismo2

Pismo 3

Šola: Tužit ću vas ako objavite pismo

Kako pak prozvani profesor komentira navode u Raguževom pismu, upitali smo dr. Ivicu Šolu.

„Odgovore sam slao onim institucijama na koje je naslovljeno pismo. Imam izjavu bivšeg dekana Pere Aračića koji mi je dao dozvolu za objavljivanje spomenutih materijala. Suglasnost za objavu je dao i nadbiskup Đuro Hranić. To vam mogu skenirati i poslati“, kazao je dr. Ivica Šola, te je potom počeo prijetiti.

 „No, ako objavite Raguževo pismo s netočnom informacijom, imat ćete problema sa sudom. Tužit ću vas. Dobro će mi doći da se financijski pomognem“, zaprijetio je Šola.

Potom je nazvao još nekoliko puta te nanovo upozorio da ne objavljujemo pismo. Nakon četvrtog poziva, autoru ovog teksta kazao je da se čuo s dekanom dr. Ivicom Ragužem, te da nam i on poručuje da ne smijemo objaviti pismo.

Na informaciju da nam Raguž ništa slično nije rekao, Šola je kazao da će nas dekan ponovno nazvati i reći da 'zabranjuje objavu pisma'.

I doista. Dr. Raguž nazvao je deset minuta kasnije.

„Ne odobravam objavljivanje teksta. Bio je namijenjen Sveučilištu“, kazao je dekan.

Na pitanja, je li mu profesor Šola prijetio tužbom, kao što je prijetio i nama te je li u pismu napisao neistine kada ih sada povlači, dr. Raguž je odgovorio da je napisao istinu te da se ničega ne boji, ali da ne želi da se pismo objavi jer je bilo namijenjeno sveučilištu, a ne medijima.

Pojasnili smo da je pismo javno jer ga je poslao na adrese četiri javne institucije i da bi u takvim okolnostima bilo pravo čudo da nije došlo i do medija. Obećali smo da ćemo, u skladu sa zakonitostima novinarske profesije, kontaktirati sve strana te potom, u interesu javnosti, objaviti tekst.

Bivši dekan potpisao da je odobrio objavljivanje materijala

Dr. Ivica Šola naknadno nam je poslao presliku izjave dr. Pere Aračića u kojoj on potvrđuje da je 21. veljače 2014. tada kao dekan obavio razgovor s dr. Ivicom Šolom o mogućem izdavanju zajedničkih materijala za studente, koje su pok. Nikola Dogan i dr. Ivica Šola držali na Institutu za teološku kulturu laika u Osijeku.

„Budući da je Nadbiskupija vlasnik ostavštine pok. Nikole Dogana, a ne KBF, logično sam rekao dr. Ivici Šoli da moram o tome razgovarati s poglavarom Nadbiskupije. To sam i učinio u ponedjeljak 24. veljače 2014. i dobio usmenu suglasnost, što sam toga dana prenio dr. Ivici Šoli.

Prema tome, dr. Ivica Šola je imao potrebnu suglasnost nadležnih crkvenih instanci za objavljivanje spomenutih materijala kao knjige, piše u izjavi dr. Pere Aračića, koju nam je poslao Šola. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.