'VRUĆE IGRE VELESILA'

Davor Domazet Lošo: 'Amerikanci su konačno shvatili kako ih je Putin - nadmašio'

Autor

Vladimira Paleček

O vojnoj vježbi "Trident Juncture", najvećoj vojnoj vježbi Atlantskog saveza od Hladnog rata i njezinim mogućim posljedicama na aktualnu geopolitičku situaciju, razgovarali smo s hrvatskim vojnim strategom, admiralom Davorom Domazetom- Lošom.

26.10.2018. u 16:06
Ispiši članak

Najveća vojna vježba NATO-a nakon 1981. godine, "Trident Juncture", započela je u četvrtak na teritoriju Norveške. Okuplja 50 tisuća vojnika iz 29 zemalja saveznica te Finsku i Švedsku koje se ovdje pojavljuju kao zemlje partneri.

Teško je ne promatrati ovu vježbu kao svojevrstan odgovor na najveću rusku vojnu vježbu u povijesti "Istok-2018" u kojoj je prije mjesec dana sudjelovalo oko 300 tisuća ruskih vojnika.

Zanimalo nas je pokazuju li ovim vježbama međusobno "zube" Putin i Trump te nagovještavaju li ove akcije mogući povratak Hladnoga rata. Za odgovor na ta i druga pitanja obratili smo se našem geostrategu i geopolitičaru, admiralu Davoru Domazetu- Loši.

"Vježba Trident Juncture ili 'spoj trozupca' vježba je NATO-a koja se odvija nakon rusko-kinesko-mongolske vježbe na istoku Rusije. Mnogi će analitičari govoriti kako smo se vratili u vrijeme Hladnog rata. Nismo, ali se velike sile igraju 'vrućega mira'. Kako zapadni mediji najavljuju, a propaganda je uvijek važan dio priče, ovom vježbom zapadne sile pokazuju Rusiji svoju snagu. Tako nabrajaju broj vojnika kojih je prvotno bilo najavljivano 36 tisuća, potom 40, a sada 50 tisuća, najavljuju kako će biti oko tisuću tenkova, oklopnih transportera i drugih prijevoznih sredstava, te 50-ak ratnih brodova i zrakoplova, uključujući i američki nosač zrakoplova "USS Harry S. Truman", navodi admiral Domazet.

Zbog klimatskih se promjena nazire otvaranja sjeverne pomorske komunikacije

No ono što se admiralu Domazetu čini zanimljivim, a što analitičari ne dovode u vezu, barem ne izravno, jest kako su vježbe "Triden Juncture" i "Istok-2018" posve različite vježbe. Naime, ruska je vježba bila vježba strateških snaga, dakle vježba za jedan veliki konflikt, veliki rat, to jest vježba najviše razine, dok je "Trident Juncture" operativna vježba kako vratiti državu koja je okupirana, što se nedvojbeno odnosi na Rusiju, to jest na pitanje Krima.

"Međutim, ova mi se vježba čini bitnom stoga što su stratezi u Americi napokon shvatili kako ih je Rusija, odnosno Putin, u mnogim elementima oružanih sustava - pogotovo strateškim - nadmašio. Rusija danas ima hipersonične rakete i sustave super velikih brzina, što za sada Zapad nema. Osim toga, raketama Kindžal je u dobroj mjeri osporila pomorsku prevlast SAD-a. Te su rakete u stanju potopiti nosače zrakoplova i sve brodove u njegovom sastavu", pojašnjava admiral Domazet, dodajući kako ova vježba ima geostrateško značenje u tom smislu što se sada sve više nazire mogućnost otvaranja sjeverne pomorske komunikacije koja bi išla od Kine, Japana i Sjeverne Koreje, sjevernim ledenim dijelom mora, na Sjeverni pol i Atlantik, a ta je cijela pomorska prometnica - to jest komunikacija - velikim dijelom pod nadzorom Rusije.

Na pitanje kako klimatske promjene utječu na pomorsku komunikaciju i odnos ovih dviju velesila, admiral Domazet odgovara kako se, da bi se vladalo svijetom, treba vladati morima, podsjećaju kako je prije vladar bila Engleska, a sada je to Amerika.

"Očigledno su stratezi shvatili kako je sasvim moguće, jer dolazi do klimatskog zatopljenja, da će ta komunikacija moći biti otvorena, još više jer Rusija ima 60 ledolomaca, dok SAD ima samo jedan. Tako Rusija, što je vrlo bitno, također može održavati pomorsku komunikaciju dobar dio godine. Nadalje, Rusija je jedina koja sjedi na Sjevernom polu s vojnim snagama i jedina je sposobna tehnikom voditi borbena djelovanja na minus 50 stupnjeva. Ni jedna od zapadnih država nema tu mogućnost. Tako Rusija vojnu moć može projicirati sjevernom dijelu Europe i prenijeti je na Atlantski ocean", pojašnjava naš sugovornik.

Zanimalo nas je kada su i kako Amerikanci zanemarili svoju pomorsku flotu.

"Kad su Amerikanci pobijedili u Hladnome ratu i pala Željezna zavjesa, oni su svoju Drugu flotu zanemarili. Cijeli je svijet postao njihov te su smatrali kako im se nitko neće moći suprotstaviti. Međutim, shvatili su kako se to promijenilo, te Rusija svojim suvremenim raketnim sustavima može projicirati vojnu moć, odnosno udare, na bilo koji dio planete, kao i da Kina polako osporava američku pomorsku moć, prije svega u Južnom i Istočnome kineskom moru", navodi admiral Domazet.

"Stoga su se sada dosjetili vratiti svoju Drugu flotu i ojačavaju je, pa tako i nosačem zrakoplova "USS Harry S. Truman", jer Atlantik smatraju svojim širokim dvorištem i ne smije se nitko po njihovome petljati. Upravo zato se ova vježba, odvija se u Norveškoj, koja je prigodna jer graniči s Rusijom",  dodaje admiral, pojašnjavajući kako su snage u "Trident Juncture" podijeljene na sjeverne i južne.

"Južne tvore dijelovi brigada iz Njemačke, Velike Britanije i Italije, dok su sjeverne snage SAD, Norveška, te Švedska i Finska koje se ovdje tretiraju kao zemlje partneri jer nisu članice NATO-a. Budući da će u vježbi biti proigravan napad sjevernih snaga na južne, a onda južnih na sjeverne, može se zaključiti kako će napad sjevernih snaga predstavljati napad Ruskih snaga na sjeverno područje Skandinavskoga poluotoka, dok će južne snage napasti sjeverne, što bi trebalo simulirati protuudar na ruske i izbacivanje s osvojenog područja. Naravno, NATO tvrdi da nije tako, već je riječ o obrambenim vježbama i 'ne treba nam ničije loše ponašanje'. No to se loše ponašanje odnosi na Rusiju",  komentira admiral Domazet.

Budući da je ruska diplomacija dala do znanja kako Moskva nije zadovoljna baziranjem američkih i britanskih snaga na sjeveru, niti ovom vojnom vježbom te su je komentirali kao "zveckanje oružjem", zanimalo nas je može li "Trident Juncture" dovesti do destabiliziranja političke situacije na sjeveru.

"Važno je napomenuti",  odgovara admiral Domazet:  "kako je Rusija nezadovoljna jer se ova vježba odvija na njihovim granicama, dok se ruska vježba prije mjesec dana odvijala vrlo daleko od bilo kojih granica, u istočnom dijelu Sibira, iako je bila po obujmu veća. Poruka je ova: da Zapad koji gubi bitku, ide spasiti što se spasiti može. Zapad želi da taj novi plovni put, kada jednom saživi, a saživjet će, ne bude isključivo pod ruskim nadzorom, nego da ga NATO osporava. Dakle, zadaća je osporavanje Rusije na Sjevernom polu i sprječavanje kontrole sjeverne pomorske komunikacije."

Iza ovakvih vježbi ne stoji američki predsjednik već američka vojska

Podsjećamo ga kako je Trump svojedobno davao do znanja kako nije spreman priskočiti u pomoć svim zemljama saveznicama, dok tijekom ove akcije generali NATO-a ističu kako su spremni na akciju za svaku članicu.

"Vidite napade na Trumpa i što mu sve rade svaki dan. Ove nazovi igre s otrovima i bombama koje ne eksplodiraju... Sve je to igra da se ospori Trumpa, koliko god to bilo moguće, jer iza ovakvih vježbi ne stoji američki predsjednik već američka vojska. Očigledno da je tu nastala disfunkcija između duboke države i Trumpa",- naglašava admiral Domazet, po kojemu ova vježba pokazuje još jednu bitnu činjenicu - da je Britancima bitno oslabjela pomorska moć.

Naime, britanske snage koje će sudjelovati u vježbi - a važno je sa stajališta vojnog umijeća da sve snage za početak vježbe dođu u isto vrijeme - u Norvešku će doći najvećim dijelom kopnenim putem, preko Francuske i Njemačke, a ne pomorskim putem, što bi bilo logično jer su bili pomorska velesila, upozorava naš sugovornik.

"Apsurdno je i da su nizozemske snage došle u ljetnim odorama u zimske uvjete, gdje će temperature biti ispod nule. Uzmite Njemačku, koja je nekada bila vodeća sila svijeta u podmornicama, dok danas njihove podmornice gotovo i ne plove . To govori koliko se urušila njihova borbena moć. Vojnu moć ima Amerika, koja je i dalje vodeća vojna sila svijeta, no ostale su članice NATO-a na početku 21. stoljeća vrlo dvojbene vojne moći. Kad tako gledate, nije čudno što Trump traži izdvajanje dva posto bruto nacionalnog dohotka za oružane snage", ističe.

Što se često spominjanog proturaketnog štita tiče, pak, kazuje da Zapad njime obmanjivao javnost.

"Taj takozvani proturaketni štit bio je namijenjen za opkoljavanje Rusije i preventivni udar na nju, da Rusija ne može uzvratiti drugi nuklearni udar. Međutim, ne da Rusija može na njega uzvratiti, nego itekako može uzvratiti" - kazuje admiral Domazat, prisjećajući se vojne vježbe "Zapad 17", koju su ruske snage izvele prošle godine na istočnom dijelu Bjelorusije sa stotinjak tisuća vojnika.

"Strateški, to je bio postroj koji je bio predviđen da se može suprotstaviti NATO-u. Na Zapadu su se zabrinuli jer su vidjeli kako postoje ne samo obrambene ruske vojne snage, već te vježbe mogu projicirati i napadnu snagu. Teško da će NATO stvoriti u nekom bliskome vremenu - u 5-6 i više godina - dovoljne vojne snage da mogu voditi rat u uvjetima od minus 40 stupnjeva. Zaključili su kako je Rusija u prednosti",  zaključuje na kraju admiral Domazet.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.