uoči posjeta kraljice

Danci Milanoviću i Josipoviću: maknite kočnice našem ulaganju u Hrvatsku

Autor

Direktno.hr

20.10.2014. u 14:13
Ispiši članak

Danski investitori u Hrvatsku uoči sutrašnjeg posjeta kraljice Margarete i danskog poslovnog izaslanstva pozivaju Vladu da liberalizira Zakon o sjetvi, iskorištavanju i proizvodnji industrijske konoplje, kao zalog ozbiljnosti poziva svim ulagačima sa sjevera Europe u Hrvatsku, te podsjećaju da se Vlada dosad oglušivala na njihove molbe za uklanjanjem kočnica tom stranom ulaganju.

"Iznimno ponosni na odlične veze između Danske i Hrvatske, koje su posebice ojačale pristupanjem Hrvatske u Europsku Uniju, pozdavljamo sutrašnji posjet danske kraljice Margarete II te poslovnog izaslanstva hrvatskim institucijama i gradovima. Ponosni smo što naša kraljica dolazi još više produbiti odnose dviju država koje su uvijek gajile međusobno visoko uvažavanje, a sada pod okriljem Europske Unije, traže zajednički prostor i poslovne suradnje", kažu investitori u pismu.

Investitori su, kažu, upravo iz tih namjera, kao skupina danskih investitora predvođenih Jan Lun Larsenom i Peterom Kjær Knudsenom, u ožujku ove godine stigli u Hrvatsku, nošeni i tradicijom koju su prostori bivše Jugoslavije do Domovinskog rata imali u proizvodnji industrijske konoplje, kako bi slijedom sve "gladnijeg" svjetskog tržišta za ovom agrarnom kulturom revitalizirali proizvodnju na prostorima prvenstveno pet slavnoskih županija, ove trenutačno najtraženije biljke gledano globalno.

"Veliku kočnicu iz proljeća ove godine predstavljenog našeg ulaganja, koje se polako finaliziramo kroz kooperantsko ugovaranje s hrvatskim poljoprivrednicima na najmanje 5 tisuća hektara oranica zasijanih industrijskom konopljom u proljeće 2015, te podizanju dviju tvornica (jedne za preradu industrijske konoplje, a druge za proizvodnju mehanizacije potrebne za kultiviranje, sjetvu i žetvu industrijske koplje) te Instituta za istraživanje ove agrarne kulture, predstavlja aktualno slovo hrvatskog zakona kojim se industrijska konoplja ne smije iskorištavati u cijelosti kao biljka, nego samo njezino sjeme nakon žetve, a unatoč činjenici da je upravo Hrvatska do Domovinskog rata, odmah iz bivšeg Sovjetskog Saveza bila druga zemlja u svijetu po proizvodnji i preradi ove kulture", ističu Danci.

Izrazili su žaljenje, kao vrlo ozbiljni i financijski stabilni ulagači u hrvatsku poljoprivredu, točnije industrijsku konoplju, što hrvatska Vlada i resorna ministarstva i nadalje ne dopuštaju iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, nego nakon njenog zrenja samo tek njezinog ploda, dok se ostatak biljke mora uništiti, što moraju napraviti ovih dana na oglednom polju od 20 hektara u okolici Požege.

Uništavanjem biljke, poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvrjedniji dio – stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.

"Kruto slovo hrvatskog zakona, za koje nam se najavljivalo od strane resornih institucija koje smo posjetili (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo vanjskih poslova, izvješće za Predsjednika države dr. Ivu Josipovića, Agencija za ulaganje i konkurentnost) i njegovo mijenjanje, za sada brani liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas može ona proizvoditi na hrvatskim oranicama samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo iz njezinog ploda", objašnjavaju investitori.

Pod ovom strogom zakonskom stegom najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste.

Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima širok dijapazon primjene u svjetskoj industriji. Upravo ti podaci osnova su za naše ulaganje, koje čeka liberalizaciju zakona, za što pozivamo ovim putem Hrvatsku vladu da ima sluha i u susretima s danskim izaslanstvom predvođenim kraljicom Margaretom pokaže dobre namjere prema ulagačima i u ovom segmentu prateći ništa osim pozitivnu zakonodavnu praksu Europske Unije, koja nema zapreka za iskorištavanje industrijske konoplje.

"Pozivamo Vladu i nadležne institucije da nam pokažu partnerstvo na koje su bile spremne i u obavljenim razgovorima, te dopuste da već u proljeće 2015. započne sjetva industrijske konoplje na najmanje kooperantski ugovorenih 5000 hektara po izmjenjenom i s EU praskom usuglašenom i hrvatskom zakonu, kojim se ne ograničava proizvodnja i iskorištavanje industrijske konoplje kao što je sada zakonodavna i agrarna praksa u Hrvatskoj", stoji u pismu koje potpisuje Jan Lund Larsen, čelnik danskog ulaganja u Hrvatsku za područje poljoprivrede i Sanela Dropulić, izvršna direktorica danskog ulaganja u Hrvatsku za područje poljoprivrede.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.