branitelji, hvala vam

DAN PONOSA Obljetnica Bljeska: Podsjetimo se kako je tekla akcija

Autor

Direktno.hr

Obilježava se 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'.

01.05.2017. u 08:04
Ispiši članak

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije Republike Hrvatske započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima. U akciji su sudjelovale 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i  3. gardijske brigade, uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojbi potpomognutih protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

Hrvatske su snage, koje su brojile 7200 vojnika i policajaca, u nepuna 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Okučani su oslobođeni nakon gotovo četiri godine okupacije.

U akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Na komemoraciji u Okučanima pročitana su imena poginulih branitelja u operaciji "Bljesak" i kratka povjesnica te operacije, a predviđen je i prelet zrakoplova MIG-21.

 

PROGRAM

 

09:50 sati        Okupljanje pred Poglavarstvom Općine Okučani (Trg dr. Franje Tuđmana 1)

                        i zajednički odlazak prema Središnjem križu

10:00 sati       Komemoracija ispred Središnjega križa s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća

11:00 sati       Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu (Crkva Sv. Vida)

Nakon mise:   Doček maratonaca „Hrvatski sokol“ Nova Kapela – Batrina i Novska - Okučani

Paljenje svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima poginulima Zapadne Slavonije i Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima Općine Okučani

Obilazak Spomen sobe Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“

Upisivanje u knjigu dojmova

 

12.20 sati       Prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne (Prostor ispred ckve sv. Vida)

                        Pokazna vježba: Pukovnije vojne policije (rad vojno policijskih pasa)

                        Zapovjedništvo specijalnih snaga (bliska borba) Spomen park u Okučanima

 

U obilježavanju 22. obljetnice VRO „Bljesak“, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sudjeluju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mate Ostović.

Tijek operacije

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije izvedena je nakon što su pobunjeni Srbi više godina odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnu reintegraciju okupiranog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. 

"Bljesak" je počeo 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške, a glavni cilj akcije bio je ulazak u Okučane. 

81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade držale su glavne pravce napada, a u potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, postrojbe specijalne policije te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Prvi puta hrvatsko zrakoplovstvo išlo je u masovnije udare, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu.

Hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom su akcijom, u manje od 32 sata, oslobodile više od 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom na tom pravcu.

U akciji je sudjelovalo 7200 pripadnika vojnih i policijskih snaga, a oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a njih 162 je ranjeno u dotad najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu. Neki od ranjenih branitelja umrli su od posljedica ranjavanja.

Među poginulim braniteljima bio je i pilot Rudolf Perešin, koji je još početkom rata, 1991., vojnim zrakoplovom MiG-21 tadašnjeg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva prebjegao u Austriju i potom se stavio na raspolaganje hrvatskim vojnim snagama koje su se tek stvarale.

Na težak vojni poraz vodstvo pobunjenih Srba odgovorilo je 2. i 3. svibnja terorističkim metodama - raketiranjem više hrvatskih gradova, među kojima i glavnog grada Zagreba gdje je ubijeno sedmoro civila, a 205 ranjeno. Jedan od vođa pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a ranije je, u veljači 1995., poručivao kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima.

Zagreb je napadnut 2. svibnja raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima. U 10,23 sati nekoliko je projektila ispaljeno na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Napad je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995. Projektili su tada pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar", Akademiju dramskih umjetnosti te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Ranjeno je 17 baletnih umjetnika, a ispred Akademije je poginuo student 1. godine filmske režije Luka Skračić.

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Haaški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995.

Akcija "Bljesak" smatra se svojevrsnim uvodom u oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju "Oluju" početkom kolovoza 1995., u kojoj je oslobođen Knin, središte srpske okupacijske tvorevine u Hrvatskoj te većina okupiranog područja.

"Bljeskom" i "Olujom" stvoreni su uvjeti za pobjedu u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju istočne Slavonije i hrvatskog Podunavlja, čime je završen proces vraćanja cjelokupnog državnog teritorija pod suverenitet Republike Hrvatske.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.