posljednji dani

Dan kada je Mile Dedaković Jastreb iz Vukovara poslao dramatičnu poruku u Zagreb

Autor

rj

Međunarodna zajednica je i prije nego što se otkrilo sve o srpskim zločinima na Ovčari, postala svjesna o kakvim se razmjerima brutalnosti radi u agresiji na Hrvatsku. No, bez obzira na međunarodno priznanje Hrvatske, ostaje činjenica kako je bila spriječena planirana intervencija protiv režima u Beogradu.

15.11.2017. u 08:50
Ispiši članak

Osvajanje dijelova grada te stavljanje Vukovara u potpunu blokadu dovelo je do toga da je agresorska vojska nastavila osvajati i druge dijelove grada. Tako 15. studenoga JNA ovladava dijelom groblja i većim dijelom područja od Ulice Josipa Kraša prema mostovima i rijeci Vuki; izbija i na 400 metara do bolnice, ali je usporena snažnim otporom hrvatskih snaga.

Proleterska gardijska mehanizirana divi­zija JNA je s 3. proleterskom gardijskom mehaniziranom brigadom iznenadnim napadom uz jaku topničku i zrakoplovnu potporu potisnula snage lokalne 131. brigade HV-a, koje su u neredu odstupile i zauzela sela Lipovce, Apševce i Podgrađe. Zbog prodora mehaniziranih snaga JNA pri­padnici 131. brigade HV-a srušili su most na rijeci Savi kod Gunje zbog mogućnosti napada iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga je sutra dan JNA zauzela sela Nijemce.

15. studenoga zapovjednik Operativne grupe Vukovar Mile Dedaković Jastreb je poslao zahtjev na više adresa u Zagrebu, među ostalima i Predsjedniku Republike, Vlade, Sabora, Glavnom stožeru HV-a:

"Borovo Naselje je u neprijateljskim rukama, osim dijela glavne ulice za koji očekujemo podatak još u toku dana. S obzirom na odnos snaga, smatramo da će i taj posljednji punkt pasti. 70% nepobjedivog Vukovara je u rukama neprijatelja. Imajući u vidu snage i sredstva kojima branitelji Vukovara raspolažu i čime raspolaže neprijatelj, očekujemo da u toku dana ili noći Vukovar doživi sudbinu Borova Naselja. Snage i sredstva koje ste mi dodijelili za proboj puta i deblokadu puta Vinkovci - Vukovar (jedna brigada ZNG - 800 ljudi, od toga 400 pobjeglo), bez oklopno mehaniziranih jedinica i bez mogućnosti vatrene pripreme i podrške, jer nismo imali granata i mina, bile su dovoljne za politički proboj, ali ne i za vojni - stvarni.

Zahtijevam da spasite živote žena, djece i ranjenika, jer branitelji Vukovara i Operativna grupa nemaju mogućnosti da ih silom zaštite i spase. Također zahtijevam da nam HITNO uputite: uniforme, civilnu odjeću i obuću jer iz Vukovara i Borova Naselja pristižu ljudi, borci tj. oni koji se uspijevaju probiti do Vinkovaca, a iza kojih ostaju njihovi prijatelji u minskim poljima ili kao žrtve mitraljeskih gnijezda. Nemamo ni jedan komad odjeće, ni par obuće, a pomoć od Kriznog stožera Vinkovci ne možemo dobiti. Zahtijevam da osigurate pristojan smještaj za one koji su osuđeni na smrt, a mi se nadamo da će barem dio njih preživjeti. Ovaj put zahtijevam da se konačno udostojite da mi pismeno odgovorite što ćete poduzeti u kontekstu spašavanja života, i to HITNO, a što od mene očekujete i u tom kontekstu da mi date konkretne zapovjedi, snage i sredstva," napisao je Zapovjednik Operativne grupe Vukovar, Vinkovci, Županja pukovnik Mile Dedaković Jastreb."

Bitka za Vukovar je izazvala snažne reakcije među Hrvatima, ali u cijeloj međunarodnoj javnosti. Svijet je bio zgrožen razmjerima srpske brutalnosti i prije nego što je saznao za zločine. Neke europske države i političari su otvoreno tražili vojnu intervenciju kako bi se Beograd spriječio u svom naumu, no kao i uvijek su na put stali razni interesi koji su zaustavili akciju.

Međunarodna zajednica je tek nakon Vukovara i napada na Dubrovnik postala svjesna da se ne radi o lokalnim sukobima u kojima su svi isti, već da je na djelu agresija jedne republike i vojske propale države na republiku koja je u tom trenutku imala pravo na nezavisnost.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.