POSLALI STE JASNU PORUKU

DAN DRŽAVNOSTI Najviše čitatelja portala Direktno želi povratak 30. svibnja

Autor

Ivica Zadro

Svake godine krajem svibnja javno se raspravlja o tome treba li Dan državnosti slaviti 30. svibnja u spomen na datum kad je 1990. godine konstituiran prvi demokratski višestranački Sabor tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske.

03.06.2019. u 10:35
Ispiši članak

Pitali smo vas kojeg bi se datuma trebao slaviti Dan državnosti. Ponudili smo vam šest datuma. Kronološkim redom prvi prijedlog je bio 15. siječnja, datum na koji je 1992. godine Hrvatska međunarodno priznata, a šest godina kasnije, na isti je datum, u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske reintegrirano hrvatsko Podunavlje. Drugi prijedlog je bio 19. svibnja. Tog datuma 1991. godine održan je referendum na kojem su građani Hrvatske odlučivali o hrvatskoj samostalnosti.

Treći prijedlog bio je 30. svibnja. Prije 29 godina na taj je datum konstituiran prvi višestranački Sabor izabran na demokratskim izborima u proljeće. Kroz dva druga izbora pobijedio je HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana, a taj se datum do 2001. slavio kao Dan državnosti. U međuvremenu se obilježavao kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Četvrti prijedlog je aktualni datum Dana državnosti 25. lipnja. Na taj je dan prije 28 godina Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Tada je pokrenut postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatraženo međunarodno priznanje.

Pretposljednji prijedlog bio je 5. kolovoza. Na taj je datum 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Posljednji je prijedlog bio 8. listopada kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio jednoglasnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Na anketu portala Direktno odgovorilo je 1618 čitatelja. Uvjerljivo najviše čitatelja kao datum Dana državnosti želi 30. svibnja. Taj odgovor odabralo je 86,09 posto jedinstvenih posjetitelja koji su odgovorili na našu anketu.

Da se datum obilježavanja Dana državnosti ne treba mijenjati, odnosno, da bi trebao ostati 25. lipnja smatra 7,05 posto čitatelja koji su sudjelovali u anketi portala Direktno. Za ostale datume izjasnilo se nešto manje od sedam posto ispitanih. Da 8. listopada bude novi Dan državnosti glasalo je 2,16 posto anketiranih, 5. kolovoza 2,04 posto, 15. siječnja 1,48 posto, a 19. svibnja tek 1,18 posto čitatelja koji su glasali u anketi našeg portala.

Glasova: 1618

Glasovanje je završeno

15. siječnja

1%

19. svibnja

1%

30. svibnja

86%

25. lipnja

7%

5. kolovoza

2%

8. listopada

2%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.