22. lipnja 1941.

Dan antifašističke borbe znači prekid savezništva SSSR-a i Trećeg Reicha

Autor

Direktno.hr

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

21.06.2017. u 07:19
Ispiši članak

Hitlerova je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile te je prestao važiti mirovni sporazum između SSSR-a i komunističkih partija u Europi i Trećeg Reicha. 

Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada, najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska.

Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici. Jedan od pripadnika odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

"Komunistička partija Jugoslavije je od svog osnivanja do praktično 1948. godine, do događaja oko Informbiroa, bila sekcija odnosno podružnica treće Kominterne, međunarodne organizacije treće komunističke Internacionale. Ona je naravno bila u potpunoj kontroli, odnosno, u funkciji Komunističke partije SSSR kao najveće komunističke države. Tako da su sve odluke koje su se donosile u Partiji, kadrovske, političke,ideološke čitavo vrijeme bile zadavane odnosno upućivane iz Kominterne", rekao je u izjavi za portal Direktno profesor Josip Jurčević

"Sve čelne ljude, uključujući Tita, nisu birali članovi Komunističke partije Jugoslavije, već postavljala direktivom Kominterna. Kada je SSSR odnosno Komunistička partija s Hitlerovim Trećim Reichom sklopila sporazum onda je de facto i KPJ postala saveznik nacističke Njemačke", napomenuo je Jurčević te nadodao: "To se najviše prepoznaje iz ovog nesretnog datuma, 22. lipnja 1941. , koji uopće nije vezan za Hrvatsku, već je to datum kada je dan prije prekinuto savezništvo nacističke Njemačke i SSSR-a te je naravno podružnica Kominterne, KPJ, podigla ustanak u Hrvatskoj.

Iz ovoga proizlazi da je KPJ bila dvije godine rata od 1939.-1941. saveznik nacističke Njemačke. Taj datum nije povezan s Hrvatskom i kako su akteri tih događaja, Janko Bobetko, Mika Špiljak i drugi kasnije visoki komunistički dužnosnici sami opisivali u svojim memoarima to nije bio pravi oružani ustanak, ali je bilo u funkciji podređenosti KPJ Kominterni i SSSR-u", rezolutan je Jurčević.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.