KAPILARNA PREMREŽENOST SUGERIRA SUKOB INTERESA, A NISU RAZJAŠNJENE NI OKOLNOSTI ANGAŽMANA

Dalija Orešković za Direktno: Povjerenstvo je trebalo provjeriti je li Mikuš Žigman postala direktoricom u Podravci zbog činjenice što je njezin suprug na čelu HANFA-e

Autor

Katarina-Kaja Župančić

Bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman novo je kadrovsko pojačanje Podravke, gdje će obnašati funkciju direktorice Sektora Poslovna održivost i zelena transformacija. Međutim, njen prelazak u koprivničku tvrtku vrlo je zanimljiv.

21.01.2023. u 12:00
Ispiši članak

Naime, Nataša Mikuš Žigman obratila se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako bi od spomenute institucije dobila pozitivno mišljenje kako u dosadašnjem radu nije bila u sukobu interesa koji bi spriječio njen prelazak u gospodarski sektor.

Povjerenstvo je dalo ''zeleno svjetlo'' za njen prelazak u Podravku, a svoju odluku obrazložili su na više desetaka stranica, ulazeći i u najsitnije detalje njene poslovne karijere kao državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Međutim, zanimljivo, nigdje nisu naveli da je Nataša Mikuš Žigman supruga Ante Žigmana, predsjednika Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). Znači,  nadzornog tijela u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju. Sukladno tomu, nadziru i poslovanje koprivničke tvrtke Podravka.

'Suglasnost da se zaposli u Podravci formalno pravno je ispravna'

Portal Direktno o svemu tome razgovarao je s Dalijom Orešković, bivšom predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i zastupnicom u Hrvatskom saboru.

''Odluka Povjerenstva kojom je državnoj tajnici u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataši Mikuš Žigman dana suglasnost da se zaposli u Podravci je formalno pravno ispravna, zašto što naš sustav ne prepoznaje institucionalizirani sukob interesa. On i u ovom slučaju postoji, ali se ne vidi jer je u mrtvom kutu'', istaknula je na početku.

''Podravka je u razdoblju u kojem Nataša Mikuš Žigman bila državna tajnica, od Ministarstva stjecala sredstva putem raznih linija i projekata, u nekima, Nataša Mikuš Žigman nije izravno sudjelovala, poput porezne olakšice u iznosu od 110.799,47 kn za istraživačko razvojne projekte te iznos od 3.055.545,56 kn iz proračuna Europske unije za projekt 'Razvoj inovativnih proizvoda iz nusproizvoda tijekom prerade povrća', no bilo je i nekoliko manjih u kojima je potpisivala potvrde o statusu korisnika potpore, primjerice u projektu po kojem je odobrena korist iznosila 221.526, 07 kuna, od čega je isplaćeno 39.874,69 kuna, te u projektu u kojem je planirala potpora iznosila 358.209,79 kuna, od čega je isplaćen iznos od 39.447,73 kuna. Za oba ta projekta Podravka nije dostavila Godišnja izvješća za 2021. godine, pa je izgubila status korisnika potpore, no zaprimljena sredstva nije bila dužna vratiti. U odnosu na ta dva manja projekta, Povjerenstvo je protumačilo da radnjama Nataše Mikuš Žigman nije stečeno pravo jer je administrativne provjere obavljao Hamag-Bicro, u kojem je Nataša Mikuš Žigman bila članica Upravnog vijeća od studenog 2021.g., odnosno nakon razdoblja u kojem ih je Hamag-Bicro obavio, pa Povjerenstvo tumači kako ona nije utvrđivala pravo na potporu, niti je odlučivala o gubitku statusa korisnika potpore u slučaju kada godišnja izvješća nisu bila podnesena što je pravna pretpostavka za kasnija odobravanja potpora. Nadalje, potpore su odobrene prije nego što je imenovana aktualna Uprava Podravke, uključujući Martinu Dalić, pa je i to argument na temelju kojeg Povjerenstvo zaključuje kako Nataša Mikuš Žigman, nije u sukobu interesa'', objasnila nam je Orešković te dodala:

''U podnesenom zahtjevu, Nataša Mikuš Žigman nije specificirala, a Povjerenstvo se nije sjetilo izričito pitati, na koji način joj je Podravka pristupila i 'ponudila' radno mjesto direktora Sektora Poslovna održivost i zelena transformacija. Predsjednica Uprave je Martina Dalić, i neovisno o tome što je na tu funkciju stupila nakon što su potpore već odobrene, ovdje treba sagledati širi kontekst. Podravka je tvrtka koja stupa u poslovne odnose s Ministarstvom i od njega dobiva razne potpore, te vrbuje i zapošljava državnu tajnicu koja je sudjelovala u postupcima i bila u ključnim tijelima koja su odobravala potpore i programe. Naš sustav ovakve situacije same po sebi ne prepoznaje kao problem''.

Tko joj je 'namignuo'?

Orešković navodi kako ''iz obrazloženja Povjerenstva proizlazi da nema izravne poveznice između nastalih poslovnih odnosa i Martine Dalić koja je postala predsjednica Uprave Podravke tek kasnije, pa se time implicira da Nataša Mikuš Žigman nije pogodovala Podravci kako bi potom u Podravci zasnovala radni odnos. Formalno pravno, odluka Povjerenstva ima svoje utemeljenje''.

Međutim, ''država koja želi pravilno rješavati situacije sukoba interesa i na taj način prevenirati korupciju, ne smije dopuštati da tvrtke kojima državna tijela (ministarstva, kreditne institucije kao što je HAMAG BICRO, itd.) dodjeljuju financijska sredstva, regrutiraju djelatnike iz tih državnih tijela koji su sudjelovali u postupcima dodjele sredstava, bilo da su provodili ocjenu zahtjeva, provjeru dokumentacije ili na bilo koji drugi obavili nešto što je u konačnici dovelo do odobravanja i isplate financijskih sredstava'', dodala je te navela kako je ''u takvim situacijama postoji visok korupcijski rizik, koji nije vezan isključivo na situaciju na koju implicira Povjerenstvo''.

Naime, kako je Orešković objasnila,''nisu isključivo Martina Dalić i aktualni članovi Uprave ovdje jedini koji su Nataši Mikuš Žigman u nekim ranijim razdobljima mogli namignuti i dati im do znanja da prepoznaju potencijale te najaviti da se kasnije u Podravci može i zaposliti, na radnom mjestu na kojem su plaće veće od onih koje su imali u državnoj upravi. Takva informacija o namigivanju, mogla je i od nekog drugog biti prenesena novoj Upravi koja je kasnije formalno pravno realizirala nečiji raniji dogovor''.

Naša sugovornica smatra kako Hrvatska nije država koja primjećuje korupcijske rizike, pa ''nas ne treba čuditi što ih ne zna i ne želi riješiti''.

''Kada se uzme u obzir i uloga Martine Dalić kao bivše ministrice gospodarstva u koordiniranju Plenkovićeve Borg skupine, slijedom čega je nakon izvjesnog vremena i nagrađena pozicijom u Podravci, ovaj slučaj dobiva dodatnu dimenziju. Za poziciju državne tajnice može se reći da je sam politički vrh neke strukture, i definitivno dio jednog političko – upravljačkog miljea kojeg čine ljudi od Plenkovićevog osobnog povjerenja'', smatra Orešković.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Uloženo je puno truda da se dokaže kako radno mjesto nije upravljačka funkcija'

U razgovoru za Direktno, Dalija Orešković istaknula je i još jedan zanimljiv detalj.

Naime, ''Nataša Mikuš Žigman zatražila je i mišljenje Katedre za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je analizirala Statut Podravke i Pravilnik o poslovnoj organizaciji Grupe Podravka, pa je na temelju toga zaključila kako direktor Sektora Poslovna održivost i zelena transformacija ne može samostalno donositi odluke koje bi obvezivale Podravku niti ih može samostalno, bez intervencije uprave provoditi, jer je obaveza direktora Sektora da o svemu obavijesti predsjednicu uprave. Uloženo je puno truda da se dokaže kako radno mjesto nije upravljačka funkcija, za koju bi po Zakonu vrijedila drugačija ograničenja i zabrane. Ali šteta što se nitko nije sjetio postaviti pitanje, kada je ustrojeno radno mjesto direktora Sektora Poslovna održivost i zelena transformacija, te ne bi čudilo da se vrijeme ustrojavanja ovog mjesta otprilike poklapa s razdobljem u kojem su od strane Ministarstva Podravci odobrena sredstva, ili netom uoči ponude Podravke Nataši Mikuš Žigman da se na tom mjestu zaposli'', istaknula je.

Je li motiv njenog zaposlenja njen suprug?

Zanimalo nas je i kako Dalija Orešković komentira činjenicu da se suprug Mikuš Žigman u odluci Povjerenstva nigdje ne spominje, a trenutno je  na čelu agencije koja za cilj ima promociju i očuvanje stabilnosti financijskog sustava i nadzor zakonitosti poslovanja subjekata nadzora.

''Sjetimo se nedavnog poučka na slučaju mega korupcijske afere u INA-i Damir Škugor bio je tek četvrta razina upravljanja, a uspio je izvesti nezamislivo, djelomično uz pomoć odluka koje su donosila druga državna tijela u kojima su sjedile i odluke donosile osobe iz istog političkog miljea i očito osobitog povjerenja istog političkog establishmenta. U tom kontekstu, umjesto fokusiranja na provjeru kada je tko potpisao neku odluku o odobravanju neke potpore Ministarstva Podravci, i je li već tada Martina Dalić bila predsjednica Uprave, trebalo je provjeriti je li motiv Martine Dalić, i ostalih članova Uprave Podravke da regrutiraju državnu tajnicu u svoje redove, činjenica da je njezin suprug Mikuš Žigman predsjednik Uprave HANFA-e, regulatorne agencije, koja bi u nadolazećem razdoblju za Podravku mogla biti relevantna'', smatra Orešković te podsjeća:

''Prema pisanju medija, Martina Dalić i Mikuš Žigman su bili dugogodišnji suradnici u raznim državnim i privatnim aranžmanima. Upravo je Martina Dalić kada je postala ministrica gospodarstva, postavila Natašu Mikuš Žigman kao državnu tajnicu''.

Foto: HINA/Edvard Šušak 

'Nakon isteka mandata ovog saziva Povjerenstva, standardi više neće moći biti očuvani'

Dalija Orešković za kraj je za portal Direktno istaknula kako je ''kao netko tko je gradio Povjerenstvo kao instituciju i u njoj postavio neku osnovnu strukturu, pa čak i 'šprancu' izrade akata, dužna istaknuti kako je predmet Nataše Mikuš Žigman odrađen u skladu s profesionalnim standardima kakvi se od Povjerenstva i očekuju. Brojne sudske odluke nisu sastavljene i sročene na razini kako svoje akte piše Povjerenstvo. Razlozi na kojima se odluka temelji, također su ispravni, s obzirom na okvire u kojima se Povjerenstvo kreće. Formalnopravno točno''.

Međutim, ''Hrvatska ako se želi suočiti s kapilarnom premreženošću jednog kruga establishmenta koji dogovara sve ključne odluke na temelju svojih privatnih veza i utjecaja, mora otići korak dalje i uhvatiti se u koštac sa suštinom. U protivnom će formalnopravno pokriće postati paravan za sve malverzacije i za strukturnu iščašenost u kojoj se donose odluke u ime nekog tijela vlasti u kojem se odvijaju poslovni procesi. Podravka regrutacijom Nataše Mikuš Žigman u svoje redove, nije u istom položaju u daljnjim odnosima s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja kao i druge tvrtke koje podnose istovjetne zahtjeve, no to nije bila niti ranije, jer su isti ljudi desetljećima u strukturama, na pozicijama na kojima su izgradili, a iza sebe i ostavili brojne bitne veze i kontakte. Iskorak koji bi bio potreban za čišćenje institucionaliziranog sukoba interesa, Povjerenstvo ne može napravili u okvirima postojećeg Zakona i oslabljenih ovlasti. Pored toga, bojim se da nakon skorog isteka mandata ovog saziva Povjerenstva, standardi u radu te institucije, više neće moći biti očuvani'', istaknula je Dalija Orešković za Direktno.

Povjerenstvo: Dužnost supruga za nas nije mjerodavna

Upit smo poslali i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako bi nam pojasnili jesu li upoznati s činjenicom da je suprug Nataše Mikuš Žigman  predsjednik Uprave HANFA-e.

''Okolnost da je suprug obveznice Nataše Mikuš Žigman predsjednik Uprave HANFA-e Ante Žigmana, nije mjerodavna u konkretnom slučaju davanja suglasnosti stupanja u radni odnos obveznice u trgovačkom društvu Podravka prehrambena industrija d.d., s obzirom da se razmatra nalazi li se obveznica osobno u toj u situaciji pod okolnostima eventualnog zapošljavanja u sukobu interesa, a ne član njezine obitelji.

Navedena bi situacija sukoba interesa u odnosu na nju proizlazila iz postojanja poslovnih odnosa Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i predmetnog trgovačkog društva Podravka d.d. i njezine uloge koju je imala prilikom njihova nastanka za vrijeme obnašanja dužnosti, te je Povjerenstvo cijeneći njezin doprinos nastanku istih zaključilo da se obveznica zapošljavanjem na radnom mjestu izvršnog direktora društva Podravka d.d. ne bi našla u sukobu interesa, kako je to detaljno obrazloženo u aktu Povjerenstva objavljenom na mrežnoj stranici Povjerenstva'', odgovorili su iz Povjerenstva za portal Direktno.
 


 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.