pavelić o bonusima

Da vam kažem - nema ništa besplatno; objašnjavao kredit koji je dao Jakovini

Autor

Direktno.hr

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, u razgovoru za Jutarnji list progovorio je o ugovoru temeljem kojeg ima pravo na 2,3 milijuna kuna bonusa. Tročlana Uprava Hrvatskih šuma sudski traži isplatu ukupno 5,3 milijuna kuna bonusa. Prenosimo dio intervjua.
27.07.2016. u 09:38
Ispiši članak

Gospodine Pavelić, kako vi vidite ovu zavrzlamu oko vaše tužbe za isplatu bonusa zbog dobrih rezultata HŠ-a?

- Mislim da su političari u pretkampanji nepotrebno digli veliku buku. Ovo nije političko pitanje, nego ekonomsko-pravno pitanje, a nisam vidio niti jedan komentar ekonomista. Bitno je pred svako od poduzeća postaviti jasne ciljeve, koji se ne bi trebali mijenjati s promjenom vlasti, i naći odgovor na pitanje želimo li da nam tvrtke u državnom vlasništvu napreduju ili ne, odnosno trebaju li imati dobar menadžment ili ne.

Da odmah razjasnimo, kakakv ste vi to ugovor skopili s ministrom Jakovinom nakon što ste početkom 2012. godine preuzeli HŠ?

- Ugovori nisu bili tajni, samom činjenicom da su bili pokazani onima koji su radili clean start u kolovozu 2012. Ugovori s upravom su poslovna tajna, a to znači da ih je mogao vidjeti svatko tko je ovlašten za to pod uvjetom da čuva poslovnu tajnu, npr. Državna revizija, vanjska revizija, bilo koji ministar, Nadzorni odbor da ga je tražio itd.

Što je tim ugovorima definirano drukčije u odnosu na prethodne uprave?

- Našim ugovorom su definirane tri bitne stvari koje su različite od ugovora prethodne Uprave, a to su da nam je plaća manja oko 10% nego što je bila njima. Da nemamo životno osiguranje, koje je za svakog člana Uprave koštalo više od pola milijuna kuna. Da nas ima 3 člana Uprave, a ne 5, koliko je bilo njih. Da je naš bonus definiran kao postotak od dobiti, za razliku od njihova koji je definiran do 5 plaća godišnje. I najzad, da imamo pravo na bonus samo ako ostvarimo bolji rezultat od prethodne Uprave, a taj bonus je samo na razliku bolje ostvarenog rezultata. Samo na smanjenju plaća, smanjenju broja članova Uprave i neimanju životnog osiguranja trošak Šuma je manji za 10 milijuna kuna. Dakle, u razdoblju 4 godine, ova Uprava je ‘jeftinija’ od prethodne u istom razdoblju za oko 10 milijuna kuna.

Pitam se zašto niste tražili da vam se bonus isplati za Milanovićeve Vlade. Vjerujem da bi vas odbio i odmah smijenio?

- Pa, moguće je da bi se to dogodilo, ali u ugovoru je navedena mogućnost da se bonusi isplaćuju nakon tri godine poslovanja. Mi smo to i napravili.

I što će onda biti s vašim bonusom?

- Da vam kažem iskreno - nema ništa besplatno!!! Bonus je najjeftiniji način ugovaranja s menadžmentom jer će biti plaćen tek ako se ostvare postavljeni ciljevi, odnosno ako se napravi dobar financijski rezultat. U slučaju da on izostane, tada neće biti ni bonusa, odnosno neće biti troška za poduzeće.

Bivši ministar Jakovina pozvao vas je da odustanete od bonusa. Kako ste mu odgovorili?

- Nije baš praksa u Hrvatskoj da oni koji prema ugovoru zarade novac odustanu od isplate. Bi li to značilo da svi oni koji rade s državnim poduzećima i koji su ostvarili dobit trebaju vratiti tu dobit?! Kakva je to poruka mladima: možete zaraditi, ali bi bilo dobro da od zarade odustanete. Mi kao Uprava smo uvijek bili otvoreni za razgovor, ali s nama nitko nije pokrenuo razgovore.

Sada, kad je do toga došlo, zanima me i dokad traje vaš ugovor na čelnom mjestu Uprave HŠ-a. Jakovina vas je postavio, ali Romić nije smijenio?

- U mom ugovoru ne piše koliko traje mandat nego je navedeno da obnašam funkciju do eventualnog opoziva Skupštine. Ministar Romić je donio odluku kojom se potvrđuje da je Uprava dobro obavljala svoj posao u 2015. godini.

Rekli ste da niste član SDP-a, ali stalno vam se spočitava da vas je Jakovina, kao čovjeka izvan struke, postavio na funkciju kao protuuslugu za kredit od 60.000 eura koji ste mu u Slavonskom Brodu isplatili kao direktor Osiguranja Helios. Kako to komentirate?

- Većina naših građana ima kredit. I siguran sam da oni ne misle da su dobivši kredit zapravo dobili uslugu. Kredit koji je bio dan gospodinu Jakovini bio je s tržišnom kamatnom stopom, a založio je pod hipoteku cjelokupnu imovinu koju je imao kao jamstvo da će taj kredit i vratiti. I vratio ga je u cijelosti, zajedno s kamatom, nekoliko godina prije nego što je postao ministar. Ako bismo na davanje kredita gledali kao prijateljsku gestu, tada bi direktor banke imao velik broj prijatelja, ali isto bi tako stalno bio u sukobu interesa. Vjerujem da sadašnji ministri također imaju kredite, ali isto tako da poslovno rade s tim bankama u kojima imaju kredite, piše Jutarnji.hr.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.