Bolković objašnjava

Da je rođen prije, Milanović bi Tita naslijedio ili bi Tito ubio konkurenciju

Autor

Direktno.hr

Poznati novinar i urednik kultne emisije '2u9' Romano Bolković osvrnuo se na društvenim mrežama na retoriku predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.
30.04.2016. u 09:26
Ispiši članak

'Milanović for dummies'

1. Milanović-pametan-k'o-sveska: neprisiljeni eruditski ekskurs o porijeklu sintagme: prvih sto dana (nove vlasti).

2. Milanović-naivan-kao-sobarica: nakon ničim izazvanog izlijeva mozga, nagli izlijev hinjene neukosti: ekskurs o Mostu.

3. Milanović-virilan-k'o Atila Hun: "Tonus nam je jak, glava nam je bistra".

Fascinantan je Zoran Milanović. On je zapravo zakašnjela pojava: da je rođen pola stoljeća kasnije, Tito bi ga izabrao za nasljednika, ili bi ga u strahu od konkurencije ubio. Ta - napokon mi je sinulo! - njegov prosede nije ni liberalnokonzervativni, ni kalvinistički ni socijalistički, kako se sve posljednjih godina Milanović samorazumijevao, nego je naprosto paleokomunistički; idemo od kraja k početku:

3. Spremni smo sutra za rat, iako živimo kao da će tisuću godina biti mir.
2. Neki drugovi u nekim sredinama! Tako se nekoć govorilo, a tako Milanović danas govori o Mostu i, odmah potom, o Bandiću: kao biva, ništa nije njemu jasno, u slučaju Mosta pitanje je li li to uopće stranka, a iako je do jučer s njima pregovarao, koliko danas: "Ne znamo ni tko vodi Most, koja je platforma te grupacije u ovom trenutku. Ali, u trenutku sastavljanja vlade imali su 15 mandata. Ne znam kako stvari stoje sada. Teško mi je to reći". Hahaha, genije! Genije, a samouk! Kakav blefer, kakav lažac! Zna Milanović točno i tko vodi Most, i čiji je to projekt, i koja mu je svrha, ali pojavu valja osuditi a drugove sačuvati! 
1. Što reći, kakvu poruku poslati? Milanović je pametan k'o Moša Pijade! Drugarice se zarumene u licu i tonus im je jak, kad je njemu glava bistra.

In summa:

Ova treća osobina neodoljivo podsjeća na Tita, ali, vidimo i sami, mudrosno čuva odjek maoističke misli: nešto drevno provejava iz nje, neka nadosobna, transhistorijska pamet - sama neumitnost povijesnog nadolaska komunističkog eshatona.

Ova druga osobina pravljenja-da-se-ne-vidi-očito, slijepog kraj zdravih očiju, inverzija je prve: u prvom se slučaju radi o klasičnom daru proroštva, o slijepoj vidovitosti, dočim je ovdje, obratno, riječ o sljepoći kraj zdravih očiju. Tu se očituje humanost druga Zorana, koji iako ne zna koja je platforma Mosta (nije pleonazam ), ipak zna da je riječ o platformi, kako su to još drugovi govorili; stoga jer je riječ o platformi, iako se navodno ne zna ni njeno porijeklo ni svrha, s Mostom se razogovaralo o koaliciji baš kao da se sve to zna, ili, baš kao da se ne zna da se sve zna.

I upravo je stoga riječ o dašku komunizma u Milanovićevom dahu: govor ondašnjih vremena bio je tajnogovor, sutonski jezik upisivanja dvosmislica u rečeno: na površini, govorilo bi se petrificiranim frazama koje su prošle partijsku verifikaciju i kao ideološki sankcionirane postale svakodnevni retorički rekvizitarij, dočim bi ispod toga birokratiziranogt idioma kanoniziraih formula ( http://stilistika.org/…/116-novogovor-retorika-hrvatskih-ko… ) krila neka sasvim nedvosmislena poruka: neki drugovi u nekim sredinama mogli su u jednom trenutku biti Ranković, a u drugom više ne biti, nakon Brijuna, recimo. Tako sada Milanović, iako za potrebe svoje Partije birokratski kritizira drugove iz Mosta, platformu čuva, u nadi u možebitnu koaliciju. Dirljivo.

Pamet je Zorana Milanovića već nadaleko čuvena. On je toliko inteligentan tip, takve brzine razmišljanja i procesuiranja nevjerojatne količine podataka, da naprosto od silnoga razmišljanja ne stigne sve sam napraviti: "Grad Zagreb je klijentelističko-korupcionaška močvara. To je prestrašno kako to sve skupa funkcionira. Dio odgovornosti povijesno snosi i SDP i ja osobno kad nismo reagirali kad smo trebali reagirati. Ali, morao sam reagirati na mnogo stvari, pa ne možeš na sve. Na kraju sam reagirao. Ali, nije to samo problem Bandića", rekao je. I opet se moram grohotom nasmejati, i opet moram kazati: kako dirljivo! On nije reagirao na Bandića, jer nije stigao, pa ne možeš na sve, samo na nije dodao ono: Boga ti!

Zorane, bleferu, sve je ovo za komsomolke, nema tu nikakve politike, mislio sam da pretjerujem, ali sad mi je jasno, rekli bi Srbi: odmrmorio si ti svoje! Sve je ovo boza, čista besmisica, to fasciniranje komitetskih budala enigmatičarskom učenošću iza koje se krije nesposobnost da se bobu kaže bob, a popu pop, i, što je gore, kukavičluk da se suoči sa stvarnim političkim protivnikom. Ima pravo Kuljiš: ti si gubitak vremena.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.