SIGURNOSNI STRUČNJAK O PRVOJ PREVENTIVNOJ MJERI MUP-A

CVRTILA ZA DIREKTNO Postavljanje ograde na graničnom prijelazu prvi je znak da slijedi veliki migrantski val

Autor

Leo Buljan

Na graničnom prijelazu Maljevac (s BiH) postavljena je ograda, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok. Potez MUP-a da se jače osiguraju granični prijelazi za portal Direktno je komentirao sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila.

11.06.2019. u 18:27
Ispiši članak

"To su niske pregrade kojima se sprječava prolaz. One su korisne kao usmjerivači kretanja, a manje kao barijere. Već četiri, pet godina govorim da Hrvatska bez tehničkih prepreka ne može zaustaviti veći val migranata. Ovo što je postavljeno na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom išlo bi upravo u svrhu usmjeravanja prolaza, a ne sprječavanja", rekao je Cvrtila.

Stručnjak je dodao da postoji mogućnost da su djelatnici sigurnosnog sustava dobili dojavu da se sprema veliki val migranata te da su ograde prva preventivna mjera.

"Onaj tko želi ilegalno prijeći granicu, taj ne ide na službeni granični prijelaz, osim ako nije u pitanju veliki migracijski val. Možda postoji neka informacija u sigurnosnom sustavu da možda negdje kreće veliki migracijski val ili da se sprema nekakvo propuštanje. U tom slučaju, snage MUP-a se pripremaju bar za kontroliranu identifikaciju migranata. To se 2015. u Slavoniji nije moglo kvalitetno napraviti, već je trebalo oko tjedan dana da se cijela stvar stavi pod kontrolu", istaknuo je Cvrtila.

'Imali smo vremena pripremiti se'

Kako pojašnjava Cvrtila, Hrvatska nije sprema za veliki migracijski val te da bi se oni koji čuvaju granice mogli opet naći 'pregaženi'.

"Ako krene novi val, imate ljude koji ne žele biti identificirani pa će oni pokušati prijeći na ilegalnim prijelazimya, što se opet ne može kontrolirati bez tehničkih prepreka. Mislim da smo mi potpuno nespremni za veliki migrantski val, a da smo se u četiri godine itekako mogli pripremiti. Ovako smo u situaciji da bi mogli biti 'pregaženi' kao što je bio slučaj 2015. godine. To si jedna ozbiljna država ne može dozvoliti, pogotovo ne država koja aplicira za Schengen i živi od turizma. Ne znamo tko s migrantima dolazi i to je ozbiljan sigurnosni problem. Dovoljna je jedna situacija na moru i imate pad BDP-a od deset posto", rekao je Cvrtila te zaključio da bi dolazak migranata, u kombinaciji s iseljavanjem domaćeg stanovništva, mogao u jednom desetljeću stvoriti i ozbiljan demografski problem.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.