glavni državni odvjetnik

Cvitan: Povjerenstvo za Agrokor neće ometati rad DORH-a

Autor

mn/h

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je u srijedu kako smatra da osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor neće ometati rad DORH-a.

04.10.2017. u 16:42
Ispiši članak

"Mislim da me neće ometati ukoliko se osnuje istražno povjerenstvo. Ono će se baviti nekim drugim aspektima a mi ćemo se baviti samo činjenicama u odnosu na utvrđivanje moguće kaznenopravne odgovornosti dionika svih ovih događaja", kazao je Cvitan novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe, na kojoj je podnio izvješće o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) za 2016. godinu.

Ustvrdio je i kako ne zna što će donijeti revizorsko izvješće za Agrokor, čije objavljivanje se očekuje u četvrtak, ali da je u svakom slučaju ono bitno za procjenu svih okolnosti slučaja.

"Izvidi su u tijeku i kada izvidi budu dovršeni tada će se donijeti državnoodvjetnička meritorna odluka", rekao je.

Cvitan je dodao je da slučaj dobro napreduje i da se DORH s tim predmetom može nositi, istaknuvši da je za slučaj Agrokor nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje ga vodi prema zakonu.

DORH je angažirao i sve potrebne stručnjake, a bit će i dovoljno sredstva za provedbu istrage, kazao je Cvitan .

Vlada je naime u svibnju DORH-u iz proračunskih zaliha odobrila 5 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih uz utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru.

"S tim sredstvima se postupa vrlo transparentno i racionalno i sukladno rješenju i odluci Vlade da se doznače ta sredstva, mi ćemo, kada se sve skupa okonča. opravdati svaku kunu", poručio je.

Na upit postupa li DORH po anonimnoj prijavi protiv ministrice gospodarstva Martine Dalić i vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka , Cvitan je odgovorio da DORH postupa po svim prijavama kao i u svim drugim predmetima.

Izvješće za 2016. Odbor primio na znanje

Podnoseći izvješće za 2016. godinu pred Odborom za pravosuđe, koje ga je primilo na znanje, Cvitan je kazao da je DORH u toj godini imao 1731 zaposlenih, od kojih je 621 državnoodvjetnički dužnosnik, pri čemu je upozorio na ozbiljan problem nepopunjavanja mjesta vježbenika u DORH-u.

Kada je riječ o sredstvima kojima DORH raspolaže, Cvitan je rekao da to nije utjecalo na ažurnost i odrađivanje planiranih zadaća DORH-a iako je priznao da postoje određeni problemi kod plaćanja  troškova vještačenja i drugih troškova važnih za vođene postupaka. "Kada su u pitanju ozbiljni gospodski predmeti, ta vještačenja su složena i dosta koštaju", podsjetio je.

Državna odvjetništva su tijekom 2016,. zaprimila ukupno 39.244 kaznene prijave protiv poznatih počinitelja, što je 2,7 posto više nego 2015. Dominirala su kaznena djela protiv imovina sa 35,3 posto, a slijede kaznena dijela protiv osobne slobode i protiv gospodarstva.

U 2016. zabilježen je i pad prijava protiv nepoznatih počinitelja za 9,2 posto što je, smatra Cvitan, znači da je policija dobro radila svoj posao. Riješeno je pak u izvještajnoj godini ukupno 32.790 prijava.

Cvitan je izrazio zadovoljstvo postotkom potvrđivanja optužnica od 96,4 posto i visokom razinom presuda, no i nezadovoljstvo iznimno blagom kaznenom politikom s obzirom na to da se u 75 posto slučajeva izriču uvjetne osude.

Na prigovore javnosti gdje su presude, iznio je podatke USKOK-a prema kojima je na kraju 2016. godine 1080 osoba imalo optužnicu bez presude. "Mislim da tu treba poduzeti puno veću dinamiku postupanja u tim predmetima. Smatramo da je neprihvatljivo i neodrživo da se pojedini kazneni postupci protiv pojedinih osoba vode godinama, pet, 10, 15 godina. Prije svega to je kršenje ljudskih prava", rekao je Cvitan nazvavši takve postupke "zastrašujućim".

Goran Aleksić (SNAGA) zamjerio je Cvitanu što je DORH prekršajne prijave protiv osam banaka prebacio na Hrvatsku narodnu banku kazavši da je to "kao da su miša dali mački".

Cvitan mu je odgovorio da je HNB nadležan za prekršajne postupke protiv banaka i da DORH ne može prikupiti podatke i ispitati 100.000 ugovora građana o kojima je riječ. "Nismo prebacili lopticu, HNB je ovlaštenik za te slučajeve", kazao je.

Stevo Culej (HDZ) izrazio je pak nezadovoljstvo zbog neriješenih slučajeva ratnih zločina, na što mu je Cvitan odgovorio da je i on zbog toga frustriran ali da je tu, među ostalim,  riječ i o odnosu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Odbacio je i tvrdnju da DORH drži slučajeve u ladicama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.