rasprava u saboru

Culej i Glasnović replicirali Klisoviću o Stankoviću, Lazanskom, Udbi...

Autor

Direktno.hr

Saborski zastupnici SDP-a Joško Klisović, HDZ-ov Stevo Culej i nezavisni Željko Glasnović u Saboru su govorili o curenju klasificiranih dokumenata.
01.02.2017. u 13:59
Ispiši članak

"Svijetom dominiraju asimetrične sigurnosne prijetnje, terorizam, radikalni ekstremizam, organizirani kriminal i krijumčarenje. To su ugroze našoj sigurnosti. Hrvatska se nalazi na balkanskoj ruti, a njome se krijumčari sve, od droge do bijelog roblja, od oružja do migranata", rekao je Klisović.

Podatke i dokumente treba znati čuvati, rekao je i dodao da je to pitanje standarda, dok u Hrvatskoj "vrlo često imamo drugačije prakse".

"U Hrvatskoj vrlo često povjerljivi podaci i dokumenti cure u medije. I to ne od strane nekih zviždača koji bi skrenuli pažnju na devijacije, nego vrlo često kao pokušaj političke manipulacije, odnosno difamiranja protivnika na političkoj sceni. To je nešto čemu treba stati na kraj".

Spomenuo je dokument o putovanju Predsjednice u SAD.

"Najavljena je istraga, sam ju je premijer najavio, moram priznati, s nestrpljenjem čekam rezultate te istrage", rekao je Klisović.

Za repliku se javio Stevo Culej.

"Kolega Klisoviću, jako ste dobro primijetili da je u Hrvatskoj, posebice od strane dužnosnika, bilo curenja klasificiranih dokumenata. Tako se ne možemo ne sjetiti našega uvaženoga predsjednika Mesića koji je bio jako dobar suradnik u Haagu gdje su na vagone isporučivali dokumente protiv naših generala, Republike Hrvatske i naših branitelja. Isto tako, moram vas podsjetiti, da ne bi slučajno ostalo u zaboravu, kako je nestao plan obrane RH iz MORH-a kod izvjesnog gospodina, Drča mu je prezime. Slučajno je toga dan kod Stankovića 'U nedjeljom u dva' gostovao izvjesni Miroslav Lazanski, koji je srpski svekoliki komentator i ustrojitelj njihovih paraslužbi ili obrane ili ne znam čega", rekao je Culej.

Klisović je odgovorio kako mu je drago da se slažu da manipuliranje dokumentima nije prihvatljivo političko ponašanje.

"Ako neki dužnosnik postupa u skladu s ustavom i zakonom, ne možete mu staviti na teret manipuliranje podacima. Ne znam koji su točno podaci i dokumenti predani Haaškom sudu, ali vjerujem da su svi predani u skladu s ustavom i zakonom. Ako ne, onda je netko djelovao protuzakonito i trebalo je pokrenuti postupak, koji nije pokrenut, koliko sam ja upoznat", kazao je zastupnik SDP-a. 

O arhivi u Beogradu

Rekao je da nije upoznat s podacima o Drči, ali da ne vjeruje da je 'dilao' dokumentima. "Neka to pokaže istraga".

"Nemojmo zaboraviti, sjećamo se da su mnogi naši poštovani i uvaženi generali u svojim knjigama iznosili određene planove i dokumente s oznakom tajnosti. Nekad osobne ambicije nisu mogli kontrolirati. Zalažem se da se u skladu s najvišim standardima i praksama u svijetu čuvaju dokumenti i ne koriste za političke manipulacije, a posebice je u tom smislu vrlo aktivno bilo tzv. paraobavještajno podzemlje", dodao je Klisović.

Za repliku se javio i Željko Glasnović.

"Po pitanju dokumenata, kako je moguće da se iz državne arhive daju dokumenti, tisuće i tisuće dokumenata se dijele 'top secret', a završavaju u Banjoj Luci i Sarajevu. U normalnim državama dokumenti se drže zatvoreni dok sudionici nisu umrli. Iz Prvog svjetskog rata Englezi nisu otvorili sve dokumente o strijeljanju vojnika, a mi ih dajemo kao kikiriki. Vaš čuveni predsjednik, gospodin Mesić, to ste radili vi. Što je s arhivama SKH koje su još zatvorene, to je vlasništvo hrvatskog naroda. Što je s državnom arhivom u Beogradu? Po međunarodnom sporazumu o sukcesiji ta se dokumentacija treba vratiti. Bojite li se da u Beogradu ima nešto o nekim ljudima koji sjede ovdje, da su radili za Udbu? Naši problemi nisu vanjski nego unutarnji. Većina tih kadrova su trojanski konj", kazao je Glasnović.

Klisović je odgovorio.

"Koliko sam shvatio, slažete se da s arhivom treba postupati u skladu sa zakonom. O arhivima Udbe ne znam puno, ali znam da bi se puno više zabrinuli kolege koji sjede s druge strane sabornice nego s moje. Spomenuli ste BiH. Kada je državna arhiva davana nekome u BiH i kome? Dobro znate da je vlada SDP-a i Zorana Milanovića donijela zaključak koji zabranjuje dijeljenje materijala koji mogu biti dokumenti o nacionalnim interesima. Tako se to radi, a ne lamentiranjem i dijeljenjem ispod žita. To je razlika između SDP-a i HDZ-a", zaključio je Klisović.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.