anketa 2x1 komunikacije

CroElecto: Hdz i Karamarko rastu, SDP i MOST u padu, Predsjednica na vrhu

Autor

Direktno.hr

Prema istraživanju raspoloženja birača kojeg je provela agencija „2x1 komunikacije", najpopularnija je politička stranka u Hrvatskoj Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kojoj 28,93 % građana iskazuje naklonost.
05.03.2016. u 12:19
Ispiši članak

Istraživanje je provedeno na 1500 ispitanika na području cijele Republike Hrvatske, proporcionalno zastupljenosti stanovništva po dobnoj, spolnoj i obrazovnoj strukturi te sukladno rasprostranjenosti stanovanja s obzirom na ruralna i urbana područja. Zbog toga ovo istraživanje ima vrlo veliku vjerodostojnost.

Druga je po popularnosti Socijaldemokratska partija (SDP), koja za HDZ-om zaostaje 3,95 %, što znači da uživa 24,8 % povjerenja birača.

Usporedimo li to s istraživanjem koje je ista agencija provela mjesec dana ranije na uzorku građana prema istim kriterijima, vidjet ćemo da je HDZ u blagom porastu, a da SDP-u popularnost lagano opada ( HDZ 28,8 % - SDP 25,2 %).

Prag za ulazak u Sabor prelazi još jedino Most, koji uživa povjerenje 7,27 % biračkog tijela. No, ta stranka pokazuje i najveći pad. Samo mjesec dana ranije, Most je uživao naklonost 12,6 % biračkog tijela.

Iduće istraživanje trebalo bi postaviti i pitanje o tome je li Most ispunio očekivanja birača kad su najavljivali da će biti pokretači reformi ili su previše vremena izgubili baveći se kadrovskim pitanjima. Očito je postojalo puno nesporazuma u komunikaciji između Mosta i HDZ-a, ali istraživanje pokazuje da HDZ-u popularnost raste, dok Mostu pada.

Ovo istraživanje podudara se s istraživanjima nekih drugih agencija kad je u pitanju popularnost Živog zida. Popularnost im raste, ali je daleko ispod praga za osvajanje mandata u Saboru. Naspram 1,53 % prije mjesec dana, danas bi 1,8 % građana dalo svoj glas Živom zidu.

Utrka između koalicija ne slijedi sasvim onu stranačku. Danas bi Domoljubnoj koaliciji svoj glas dalo 34,6 % građana, dok bi koaliciji Hrvatska raste povjerenje ukazalo 7 % manje birača, odnosno 27,6 % ispitanika. Mjesec dana ranije, Domoljubna koalicija uživala je podršku 34,67 birača, što je za 0,07% više nego danas, dok je koaliciji Hrvatska raste svoj glas bilo spremno dati 28,07% ispitanika, što je za 0,5 više nego ovih dana.

Na listi pet najpopularnijih političara vodi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koju podupire 28,4 % građana, a drugi je Tomislav Karamarko, kojeg podupire 17,93 % birača. Treći je na listi premijer Tihomir Orešković, s podrškom 16,67 % građana. Zanimljivo je da se rezultati prvih troje najpopularnijih, ali i najutjecajnijih političara u državi ogledavaju i u pitanju o potpori smjeru kojem ide nova Vlada. Naime, 54,07 % građana smatra da Vlada ide u dobrom smjeru. Odgovoriti na to pitanje nije znalo 17 %, dok 29,83 % ispitanika misli da Vlada ide u pogrešnom smjeru. Kod tog zadnjeg podatka vidimo i približno preklapanje s popularnošću koju uživa SDP i srodne mu stranke, odnosno koalicija Hrvatska raste.

Četvrti je na listi najpopularnijih političara Zoran Milanović s potporom od 10,13 % ispitanika, dok je zadnji na listi Božo Petrov, koji za Milanovićem zaostaje za 3,33 %, što znači da je popularan kod 6,8 % građana RH.

Na listi najnegativnijih političara vodi Zoran Milanović s 31,27 %. Iza njega je Tomislav Karamarko, čiji rad ne odobrava 21,13 %, dok je treći na istoj listi Božo Petrov s 11,2 %. Na ovoj su listi još kao četvrta Vesna Pusić s 9,3 % i Nenad Stazić kao peti sa 7,73 %.

Ova anketa je rađena u vrijeme kad je javno najavljena smjena Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. To je podržalo 55,93 % ispitanika, dok je protiv toga bilo njih 26 %. Svoj stav nije imalo 18,07 % onih koji su odgovorili na to pitanje.

Baš kao i Mostu, pada i popularnost Bože Petrova, koji je prije mjesec dana bio popularan kod 8 % ispitanika.

Raste popularnost Tomislava Karamarka, koji je prije mjesec dana također bio drugi na listi sa 16,8 %. Za približni postotak za koliko je porasla njegova popularnost (1,49 %), pala je popularnost predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je prije mjesec dana bio najpopularniji političar kod 11,8 % (danas 10,13 %) ispitanih građana. Prije mjesec dana, 39,2 % ispitanika označilo je Predsjednicu Republike kao najpopularniju političarku, dok je njih 7,4 % mislilo da je to premijer Orešković, kojemu je popularnost jako porasla.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.