rezultati ankete

Ćoriću gotovo polovina čitatelja Direktnog pokazala palac gore

Autor

Rafael Jurčević

Portal Direktno nastavlja s analizom rezultata rada ministara, a nakon što smo analizirali rad ministra Tomislava Ćorića, anketa je pokazala kako su naši čitatelji podijeljeni oko ocjene njegovog kratkog mandata.

17.05.2018. u 07:11
Ispiši članak

Naša anketa je od starta do samog kraja bila poprilično izjednačena. Iako je na samom početku bilo nešto više glasova za "palac gore", ipak je prevladala ocjena "palac dolje", iako se ne radi o pretjeranoj razlici u postocima, u omjeru 46 posto za palac gore, a 54 palac dolje.

Zanimljivo je bilo pratiti pad podrške. Tako je u ponedjeljak ujutro, prije vijesti o odlasku Martine Dalić, broj glasova za dobar rad ministra bio u vodstvu u omjeru otprilike oko 55 posto naspram 45 posto, da bi se nakon vijesti o ostavci Dalić taj broj vrlo brzo okrenuo u drugom smjeru. Sasvim je moguće da je na Ćorićevu nešto lošiju ocjenu na kraju utjecao i loš dojam percepcije vlasti nakon ostavke ministrice Dalić.

Opći dojam o Ćorićevom radu u javnosti je sličan kao što su i preferencije naših čitatelja. Većina građana, pa i analitičara nema jasan stav o njegovom mandatu na čelu Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Jedan od razloga je moguće što posao ministra zaštite okoliša i energetike nije tako vidljiv kao pozicija nekih drugih ministarstava.

Fokus javnosti je u zadnjih godinu dana bio uglavnom o temama Agrokora i temama sigurnosti poput kupovine borbenih aviona. Nekad u prvi plan dođe i obrazovanje, ali i druga ministarstva, ali u znatno manjoj mjeri. Jedine dvije situacije u kojima se Tomislav Ćorić javno istaknuo bile su krizne situacije u Splitu i Slavonskom Brodu. Neki su mu prigovorili, pa i bivši ministar Slaven Dobrović kako nije dobro reagirao, ali ipak se može reći da je odlučno nastupio i u jednom i drugom slučaju.

Percepcija javnosti često nije vezana uz nečije rezultate

Analiza nečijeg rada često ovisi o percepciji koju javnost i analitičari imaju prema određenoj osobi. Na ukupnu ocjenu utječe i medijska zastupljenost, politički stil, simpatičnost i drugi faktori koji ne moraju imati nužno veze s realnim rezultatima rada. Dokaz tome je da su u većini vlada uvijek najpopularniji ministri iz određenih resora. Zato smo i konzultirati stručnjake koji su dali svoju ocjenu.

Bivši ministar Dobrović je detaljno analizirao rad sadašnjeg ministra te rekao kako se ne slaže s politikama koje se provode. Taj sukob je bio zamjetan još i u prošloj Vladi između dva načina gospodarenja otpada koja su zagovarali Most i HDZ. S druge strane Davor Štern nije točno spomenuo rad Ćorića, već je načelno spomenuo kako Hrvatska luta u energetskim politikama već 20 godina.

Energetska strategiju koju spominje Štern zadnji put je donesena 2009. godine. Izrade strategije je ozbiljan posao koji zahtjeva barem dvije godine mandata određenog ministra, pa se to teško i može zamjeriti samo jednom ministru koji je naknadno preuzeo ministarstvo.

Moguć transfer u njemu 'prikladniji resor'

Najzanimljiviji dio bila je ocjena Dobrovića kako Ćorić po njemu čeka transfer u prikladniji resor poput financija i gospodarstva. Bila je to zapravo dobro tempirana prognoza jer je isti dan Martina Dalić dala ostavku. Odlaskom Martine Dalić se i Ćoriću otvara potencijalni transfer u novo ministarstvo. Sigurno je kako bi njemu sektor gospodarstva i koordinacija ekonomskih politika bila primjerenija i bliža njegovom "prirodnom habitusu". Iako i zaštita okoliša, energetska politika i ministarstvo rada imaju određene veze s onim za što se on specijalizirao, ipak su financije i gospodarstvo znatno snažnije funkcije na kojima bi se mogao više istaknuti.

Ćorić se i sam izjasnio o potencijalnoj funkciji rekavši kako Ministarstvo gospodarstva zbog Agrokora i Petrokemije i nije baš "atraktivno" za preuzeti, no dojma smo kako bi ipak rado prihvatio poziciju.

Odlazak Martine Dalić s mjesta ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade otvorio je još jednu temu koja se nije u javnosti često spominjala zbog zauzetosti s Agrokorom. Dalić je u svojim nekim mailovima nagovijestila kako je njeno ministarstvo "beskorisno", a zanimljivo je da je bivši čelni čovjek gospodarstva u vrijeme Milanovićeve Vlade Radimir Čačić prisnažio njene riječi. Prije nekoliko dana u jednoj televizijskoj emisiji pozvao je da se energetika vrati u okrilje gospodarstva jer bi budući ministar gospodarstva, u slučaju da netko drugi bude imenovan potpredsjednikom Vlade, bio zapravo bez jačeg utjecaja. 

Ćorić dobro kotira među koalicijskim partnerima i ministrima

Odvajanje energetike od gospodarstva i prebacivanje u resor zaštite okoliša provedeno je zbog koalicijskog dogovora uoči formiranja Vlade s Mostom. Većina analitičara se slaže da bi energetika trebala opet postati dio sektora Ministarstva gospodarstva.  Spominjala se i rekonstrukcija Vlade u tom smjeru, a i Davor Gjenero je za Direktno rekao kako je to moguća solucija. Ovako se često događaju preklapanja, pa se tako nekad Dalić bavila pitanjem kupnje INA-e, a Ćorić je bio zadužen za odluku INA-e o mogućem ukidanju sisačke rafinerije.

Energetika je usko povezana i s industrijskom politikom i ostatkom gospodarstva. Donošenje energetske strategije uvelike ovisi i stanju industrije u Hrvatskoj u budućnosti, pa i o industrijskim strategijama. Također, energetski projekti u Hrvatskoj spadaju među financijski najizdašnije projekte, ali i među geopolitički najbitnijim projektima. Pitanjima INA-e i LNG projekta treba se prvenstveno baviti osoba koja bi imala poziciju potpredsjednika Vlade i dovoljnu snagu za nametnuti svoje stavove u Vladi, ali i samom HDZ-u.

Čačić je također rekao kako ta osoba mora biti spremna "primiti batine" od medija, javnosti i oporbe te kako ta osoba mora biti autoritativna te iskusna u poslu. U tom kontekstu je spomenuo i aktualnog ministra zaštite okoliša rekavši kako je on za njega dobra opcija. O Ćoriću pozitivan stav ima i koalicijski partner Ivan Vrdoljak, ali i njegovi kolege ministri.  Iako Ćorić nesumnjivo ima najviše šansi za preuzimanjem resora, u politici je uvijek moguće sve očekivati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.