VIDEO

Ćorić: Vladi je kriv netko drugi što RH već tri godine pada 1,2 posto BDP-a

Autor

Direktno.hr

HDZ-ov Tomislav Ćorić, nakon prezentacije kojom je htio ukazati na ključne makroekonomske čimbenike u Hrvatskoj, čijom vrijednošću, kako tvrdi, ni na koji način ne možemo biti zadovoljni, upozorio je kako razdoblje od 2012. do 2015. godine za Hrvatsku predstavlja ekonomski izgubljene godine. Istaknuo je kako svi ključni makroekonomski pokazatelji ukazuju na činjenicu da se Hrvatska iz dana u dan ekonomski udaljava od ostatka Europe.
17.06.2015. u 16:56
Ispiši članak

''To je bilo posebno lako primjetiti na pokazatelju BDP-a po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći, gdje se vidi da smo na samom dnu Europe s jedne strane, a s druge strane da i druge zemlje koje su iza nas prema projekciji njihovog rasta, nas polako sustižu. Ta situacija se nužno mora promijeniti'', rekao je Ćorić. 

Kaže kako Hrvatska ima problem s kredibilitetom ekonomske politike, taj je kredibilitet jednostavno izgubljen, a dobar pokazatelj za to su potpuno krive projekcije iz godine u godinu, rasta hrvatskog gospodarstva, pa onda i planiranja proračuna vezano uz to.

''Hrvatska ima rekordnu visinu nezaposlenosti, za 2015. godinu projicirana je visina nezaposlenosti od 17 posto u Republici Hrvatskoj. Prosjek zemalja EU je na razini od 9,6 posto. Hrvatska bilježi rekordne visine proračunskog deficita, koji u trogodišnjem razdoblju prelazi pet posto BDP-a I enorman rast javnog duga koji u ovom trenutku prelazi 87 posto BDP-a. U konačnici kao rezultat svega ovoga što sam govorio o negativnim ekonomskim pokazateljima, i vi u medijima u posljednjih nekoliko dana sve više naglašavate činjenicu da hrvatski građani, u pravilu mladi i obrazovani ljudi, iz dana u dan sve više napuštaju Republiku Hrvatsku. Sve je to poražavajuće, zove na uzbunu i zove na promjene ekonomske politike'', objasnio je.

Izjave ministra Gordana Marasa nije htio posebno komentirati, pogotovo zato jer je Maras izjavio kako je HDZ kriv, odnosno prošla Vlada zato jer smo tek sada uvjetno izašli iz krize. Napomenuo je kako je sadašnjoj Vladi uvijek kriv netko drugi.

''Republika Hrvatska u posljednja dva kvartala bilježi minimalne pozitivne stope rasta BDP-a. Ja ću samo navesti činjenicu da je prvi kvartal 2015. godine u odnosu na četvrti kvartal 2014., prema sezonski prilagođenim podacima koje je izdao Eurostat, rast hrvatskog gospodarstva iznosio 0,01 posto, dakle riječ je o 0,1 promilu gospodarskog rasta Ovakav gospodarski rast, s obzirom na dva kvartala gospodarskog rasta, Hrvatska može proglasiti izlazak iz recesije, mi to pozdravljamo jer svaki ekonomski rast u Hrvatskoj je dobrodošao. Međutim, prema ovakvim projekcijama, Hrvatska će izaći iz gospodarske krize, odnosno dostići stope rasta koje je imala prije krize za pesedet do sto godina i to nikoga ne može zadovoljavati. Tko je kriv za to, dakle netko drugi je kriv za to što Hrvatska već tri godine prosječno pada 1,2 posto BDP-a'', izjavio je Ćorić. 

Zaključio je: ''Dakle, ne možemo za svoje propuste i za svoje nečinjenje i kredibilitet optuživati nekog drugog, to jednostavno nema smisla. Mi moramo učiniti sve da Hrvatska izađe iz krize".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.