Analiza rada ministara

Čitatelji vjeruju ministrici Žalac, ali neki stručnjaci kao glavnu alternativu spominju Ivanu Maletić

Autor

Darko Markušić

Unatoč tome što ne uživa potporu šire javnosti, nije prečesto u medijima i ne snalazi se najbolje u javnoj komunikaciji, većina čitatelja portala Direktno iskazala je podršku radu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijeli Žalac.

14.06.2018. u 08:09
Ispiši članak

Čitatelji portala Direktno, njih 54 posto, dalo je tijesnu podršku ministrici Žalac, unatoč tome što je Hrvatska prema iskoristivosti sredstava iz EU fondova među najlošijim članicama. Honorirali su u prvom redu činjenicu da se gradnja Pelješkog mosta financira najvećim dijelom iz EU fondova.

Stručna javnost, dakle svi koji rade na EU projektima, od konzultanata do lokalne i regionalne uprave, pak pokazala je razumijevanje za sitne napore Ministarstva u posljednjih godinu i pol u olakšavanju pripreme i provedbe natječaja. Oni koji su joj neskloni, pak kao glavnu alternativu na ministarskoj dužnosti spominju Ivanu Maletić.

Svi, međutim, upozoravaju na značajnu podkapacitiranost Ministarstva (nedovoljnu obrazovanost zaposlenika) i u tome traže krivicu za sporost u pripremi i objavi natječaja. Priča je to, u malome, u stvari o (ne)sposobnostima hrvatske državne administracije iz koje su ponajbolji već odavno otišli ili u privatni sektor ili u inozemstvo. U niskim stručnim kapacitetima državne administracije treba tražiti i odgovore na pitanje zašto Hrvatska ima nizak reformski kapacitet, odnosno zašto se sporo provode reforme.

Hrvojka Skoković Harašić, direktorica u Odjelu za porezne olakšice i poticaje Deloittea, dala joj je prolaznu ocjenu i naglasila je za portal Direktno kako se "ministrica Gabrijela Žalac uspješno uhvatila u koštac s brojnim izazovima koje Hrvatska prolazi tijekom prvog pravog sedmogodišnjeg razdoblja korištenja fondova Europske unije te je ugodno iznenađena njezinim radom".

Branko Grčić, SDP-ov ministar regionalnog razvoja, ne bi dao prolaznu ocjenu ministrici Gabrijeli Žalac.

Ana Fresl, vlasnica i direktorica zagrebačke konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj, među ostalim pohvalno govori o pozitivnim pomacima Ministarstva kojeg vodi Gabrijela Žalac.

"Hrvatska je ostvarila pozitivne pomake u korištenju sredstava europskih fondova. Od nešto više od 12 milijardi eura koji su nam alocirani za Hrvatsku u financijskom razdoblju 2014. – 2020., Hrvatska je do polovice 2018. ugovorila 40 posto spomenute alokacije, a certificirala plaćanja konkretnim projektima u vrijednosti devet posto od tog dostupnog novca. U odnosu na sve druge zemlje članice, Hrvatska je na začelju po iznosima plaćanja koja su prijavljena Europskoj komisiji, no ako Hrvatsku usporedimo sa susjednim zemljama, situacija je slična u cijeloj regiji, Mađarska je na 13 posto, Slovenija na 14 posto - dok je prosjek na razini EU 18 posto", pojašnjava, među ostalim, Fresl.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.