OJAČAO POZICIJU U VLADI

Čitatelji Tolušiću dali palac gore, iako je 'dobro počeo pa stao', a neki mu zamjeraju Istanbulsku i Pupovca

Autor

Rafael Jurčević

Portal Direktno nastavlja s analizom rezultata rada ministara, a nakon što smo analizirali rad ministra Tomislava Tolušića, anketa je pokazala kako naši čitatelji na rad ministra Tolušića gledaju uglavnom pozitivno.

05.07.2018. u 07:24
Ispiši članak

Rezultati ankete su pokazali kako 67 posto čitatelja smatra kako Tomislav Tolušić obavlja dobro svoj posao, dok ih 33 posto smatra kako zaslužuje "palac dolje".

Zanimljivi su također i komentari čitatelja na Facebook stranicama Direktnoga ispod objave o analizi rada. Tako mu velik broj onih koji kritiziraju njegov rad predbacuje više podržavanje Istanbulske konvencije ili podržavanje aktualne vlade s Miloradom Pupovcem i Ivanom Vrdoljakom nego nekakve konkretne neuspjehe u svom resoru. Tako da ocjena dobrim dijelom ovisi i o stavu tih čitatelja prema Vladi.

Drugi dio čitatelja koji ga kritiziraju spominju i to da je dobro krenuo u mandat, ali da su ga onda "zaustavili".

Vjerojatno se misli na pokušaj uvođenja većih naknada za uvoz voća i povrća iz zemalja koje uglavnom nisu u Europskoj uniji. To je vjerojatno bio najveći politički poraz u dosadašnjoj karijeri ministra Tolušića jer nije uspio osigurati podršku Vlade u izuzetnoj bitnoj situaciji po njega kad su se Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija zajednički ujedinili protiv njegovog pokušaja sprečavanja većeg uvoza. Također i neki drugi komentari spominju uvoz kao veliki problem poljoprivrede kojeg nije riješio, kao i dodjelu poticaja.

Kao ministar aktivniji od prethodnika, ali postoje neke zamjerke

Većina pozitivnih komentara je slična razmišljanju Mate Brlošića koji je za portal Direktno rekao kako je Tolušić neke stvari ipak pokrenuo te da se razlikuje po vođenju od prijašnjih ministara poljoprivrede. 

Sličan stav imaju i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koji također smatraju kako je novi ministar znatno aktivniji od prijašnjih, a pogotovo od prethodnika Tihomira Jakovine. Pohvaljuju Tolušića za to što je dao potporu malim poljoprivrednicima u naplaćivanju svojih potraživanja prema Agrokoru. Također smatraju da je pokušao uvesti red među dodjelu poticaja, kao i da je komunikacija prema poljoprivrednicima bolja od prethodnika.

Za donošenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama smatraju da se radi o dobroj namjeri, ali da se ne radi o dobroj primjeni: 

"Namjera je bila zasigurno dobra, ali primjena Zakona nije. U ovom slučaju je problem kontrola nepoštenih praksi. Agencija za tržišno natjecanje nije u mogućnosti sa svojih pet djelatnika koji bi se time trebali baviti osigurati red na tržištu. Tim se pitanjem trebala baviti Carina i mi smo to  nekoliko puta tražili. Bez stroge kontrole nema pomaka".

Iz Komore su također poslali određene zamjerke na račun Zakona o OPG-u, iako se slažu s Brlošićem u tome da je dobro da se status obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva definirao.

Pred Tolušićem tek predstoji 'pravi posao'

Pozicija ministra Tolušića je znatno ojačala u Vladi nakon što je imenovan potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo. Ova nova funkcija neće za Tolušića biti opasna kao što je bilo za Martinu Dalić jer je najgore s Agrokorom već prošlo, a Tolušić se nije pretjerano "izložio" svim događanjima u tom koncernu. Nagodba za Agrokor je već pri kraju, a eventualni sudski sporovi koji mogu nastati neće imati pretjerano veze s njim. 

No, nakon što završi "sapunica" s posrnulim koncernom, veći fokus će biti na reformama raznih sektora u hrvatskom gospodarstvu. Većem dijelu tih sektora, kao i poljoprivredi potrebna je reforma i radikalniji zahvati, a svaki od njih je potencijalni "vrući krumpir". 

Posao koordinatora za gospodarstvo obuhvaća znatno širi obuhvat poslova nego samo poljoprivreda, jer obuhvaća i finacije, javnu upravu, energetiku, veće gospodarske subjekte, razna tržišta usluga, ali posredno i velike sustave poput mirovinskog i zdravstvenog sustava. Posao Tolušića će biti u  koordinaciji svih tih politika te ćemo vidjeti kako će se snaći u svemu tome. 

 

Glasova: 448

Glasovanje je završeno

Palac gore

67%

Palac dolje

33%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.