cappelliju zasad palac dolje

Čitatelji Direktnog podijeljeni oko ocjene rada ministra turizma

Autor

Rafael Jurčević

Većina čitatelja portala Direktno ocijenila je rad ministra turizma Garija Cappellija, nakon analize njegovog mandata, negativnom ocjenom. Cappelli je tako dobio 53% negativnih glasova, a 47% čitatelja njegov rad smatra pozitivnim. Uz većinski negativan rezultat, zanimljivo je kako ministar Cappelli spada u red ministara s najmanjim brojem glasova, što sugerira da se pozicija ministra turizma ne percipira kao bitniji resor u vlasti.

23.08.2018. u 10:39
Ispiši članak

Ministar Cappelli nalazi se na čelu resora gdje rezultati vjerojatno najviše ovise o drugim okolnostima, a ne o radu Ministarstva.

Turizam predstavlja gotovo petinu BDP-a Hrvatske, a prevladava kao gospodarska djelatnost na cijeloj obali. Uspjeh u turizmu je najvećim dijelom vezan i uz privatne investicije u hotelijerstvu, a ovisi također i o stanju na drugim, konkurentnim tržištima. O turizmu se brine i cijeli sustav turističkih zajednica na nacionalnoj i na lokalnim razinama, ali i lokalne te županijske vlasti.

Hrvatska je dvije godine ostvarivala sjajne turističke rezultate, čemu je razlog uglavnom bilo stanje na konkurentnim tržištima. Grčka je stagnirala više godina zbog posljedica dužničke krize, ali i izbjegličke krize. Turska je više godina imala problem s političkom nestabilnošću, ratovima u susjedstvu, ali i terorističkim napadima. Problem je bio i kod drugih mediteranskih država, koje su također bile pogođene političkom nestabilnošću i napadima.

Naš turizam iskoristio je probleme kod konkurencije tako što je dvije godine imao ogroman rast broja noćenja, no pitanje je - je li Hrvatska dugoročno privukla te goste. Ovogodišnji rezultati pokazuju kako će broj noćenja biti na razini prošle godine, no još treba pričekati procjene ukupnih prihoda, što je zapravo i bitnije.

Hrvatski turizam ima probleme koje ministar ne može sam riješiti

Uz broj noćenja te prihode, hrvatski turizam nalazi se pred dva velika problema koja ministar turizma ne može sam riješiti. Jedan od najvećih problema je nedostatak radne snage, a drugi veliki problem je to što je infrastruktura mjesta na obali već na granici izdržljivosti. Gužve su sve veće, vodovodi i električna infrastruktura jedva izdrže ljetne mjesece, a za očekivati je kako će se stanje pogoršavati u budućnosti. Problem radne snage i infrastrukture ministar turizma ne može riješiti jer nema ovlasti za to, zato bi Vlada trebala razmisliti o nekoj koordinaciji između Ministarstva turizma, Ministarstva prometa i Ministarstva rada.

Stručnjaci najviše zamjeraju ministru Cappelliju, u svojoj analizi za Direktno, to što je u njegovom mandatu došlo do porasta PDV-a, boravišnih i nautičarskih pristojba. Čitatelji, s druge strane, smatraju kako je samo Ministarstvo turizma bespotrebno, jer se turizam događa sam po sebi. 

Pozicija ministra Cappellija vjerojatno je među sigurnijima u ovoj Vladi. HDZ-ovac iz Primorsko-goranske županije nema afera iza sebe, nije sklon davati izjave koje nailaze na otpor u javnosti, a njegova komunikacija prema javnosti je poprilično zadovoljavajuća, iako se generalno previše ne ističe. Za HDZ je također bitno imati političara iz Primorsko-goranske županije u vrhu vlasti pa je njegova budućnost i u vrhu stranke sigurna. Jedini mogući problem bi mogao biti ako se na kraju godine ispostavi kako je turistička sezona podbacila u broju noćenja. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.