KRAJ TRGOVINSKOG RATA?

Činjenica da Kina popušta Trumpovim zahtjevima za snižavanjem carina pokazuje da SAD drži jaču poziciju

Autor

Marijan Opačak

Trgovinski rat između SAD-a i Kine započeo je početkom 2018. godine kad je Donald Trump predstavio povećanje uvoznih carina za određene kineske proizvode. Poslije ih je u svojevrsnom natezanju između dvije zemlje proširio i dodatno povećao. Ekonomisti i svjetske organizacije osudili su Trumpove mjere jer trgovinski rat šteti potrošačima s obje strane, ali Trump je odlučio da će "naučiti Kineze pameti".

03.10.2018. u 18:27
Ispiši članak

Američki predsjednik imao je za početak trgovinskog rata i opravdan razlog. Naime Kina je postala 'tvornica svijeta' upravo zahvaljujući tome što već godinama drži po nekoliko puta veće carine na uvoz iz Sjedinjenih država i Europske unije. Tako je kineska vlada nanosila štetu prvenstveno vlastitom stanovništvu koje zbog tog dodatnog poreza skuplje plaća robu na tržištu, ali je štitila vlastitu proizvodnju od strane konkurencije i zadržavala joj visoke cijene proizvoda.

Takva trgovinska praksa nije pravedna i sigurno je nanosila štetu proizvođačima u Sjedinjenim Državama koji su da bi izvezli svoje proizvode u Kinu, plaćali nekoliko puta veću cijenu. Dakle, Trump je bio u pravu i jedini način da nauči Kineze pameti bio je da im pokaže kako to izgleda kad strana država stane na put izvozu gospodarstva neke zemlje.

Iako su svjetski mediji, a poneki i naši, slijepo vjerovali kako će Donald Trump svojim ponašanjem izolirati Sjedinjene Države, odvesti ih u nekakav novi hladni rat ili čak i otvoreni ratni sukob, takvo nešto se nije dogodilo. Dapače, kako piše Reuters, Kina reže uvozne carine. Prosječna uvozna carina kod 1.500 proizvoda bit će smanjena s 10,5 na 7,8 posto ili za gotovo 30 postotnih bodova.

"Smanjivanje uvoznih carina znači nastavak balansiranog napretka u vanjskoj trgovini i promicanje veće razine otvaranja vanjskom svijetu", stoji u izjavi kineskog Ministarstva trgovine. Rezultat je to višemjesečne ucjene Donalda Trumpa i njegovog trgovinskog rata i štete koje kinesko gospodarstvo i tržište trpi, mnogo više od američkog. 

Ekonomski analitičar i kolumnist Branimir Perković napominje kako su mnogi ekonomski analitičari u svijetu predviđali da će u ratu između Kine i SAD-a izgubiti SAD. "To je bio i zaključak istraživanja ECB (Europske Centralne Banke) koje su naši mediji prenosili kao najrelevantnije iako su sami autori priznali da je istraživanje jako ograničeno, financijska tržišta su govorila sasvim suprotno", rekao nam je naš sugovornik. Dodao je kako su dobar prediktor zdravlja gospodarstva, burzovna kretanja, a ona oštro favoriziraju SAD u odnosu na Kinu.

"Burza u Pekingu je od kraja siječnja do kraja rujna u konstantnom padu indeksa koji su sada na istoj razini kao 2014. godine dok njujorška burza ruši povijesne rekorde. Gledajući podatke za prošlu godinu sasvim je jasno da burze očekuju pobjedu SAD-a u ovom ratu. Kina je 2015. preuzela drugu poziciju u svijetu prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji od Japana, ali je Japan povratio poziciju početkom ove godine uslijed slabljenja kineskih dioničkih tržišta", objašnjava Perković.

"Trumpov specifični diplomatski stil, koji više nalikuje poslovnim pregovorima i trgovačkom cjenkanju nego dosadašnjem birokratskom sastančenju, je mnogima bio nepoznanica", smatra Perković

Iako postoji mnogo analiza o vjerojatnom ishodu trgovinskog rata između SAD-a i Kine, pitanje je koliko se može vjerovati tim analizama jer sigurno SAD i Kina imaju interesa u tome da se favorizira baš njihova strana. "Dugoročne projekcije vrlo je teško raditi i ekonomija je puna krivih predviđanja", smatra ekonomski analitičar, no ipak dodaje kako su kretanja na financijskim tržištima najbliže što se može približiti potpunoj objektivnosti i točnosti. 

 

"Kapital ne zanima politička pripadnost, nacija, geopolitika, Trump i komunistička partija. Kapital zanima samo zarada, i u tom smislu je potpuno nepristran. Kapital nema državljanstvo, nema naciju, nema ideologiju, nema subjektivnost. Ima samo informacije. Naravno da ne možemo tvrditi kako su te informacije savršene ni da su predviđanja kapitala uvijek točna, ali tim informacijama upravlja na desetke tisuća pravnih i fizičkih osoba koje se dominantno ne poznaju", smatra Perković i objašnjava kako su tisuće subjekata koji ulažu svoje novce prema financijskoj isplativosti bolji u predviđanju od bilo koje pojedinačne analize se dokazalo i jučer kada je Kina odlučila smanjiti carine.

Kina, kako smo već naveli, odlučila je srezati uvozne carine za tekstilne proizvode i metal, uključujući proizvode od željeza, s 11,5 na 8,4 posto. Carina na proizvode od vune, papira, minerala i kamena smanjena je sa 6,6 na 5,4 posto. Već ranije kineske carine su smanjene na kozmetiku, namještaj i proizvode za fitness. 

No Perković ipak naglašava kako smo daleko od kraja trgovačkog rata, ali činjenica da Kina popušta Trumpovim zahtjevima da snizi carine pokazuje da SAD drži jaču poziciju."Rušenje i ponovno dogovaranje trgovačkih sporazuma je bio i dio predizbornih obećanja Donalda Trumpa, pa se ne može reći da radi nešto neočekivano. Upravo suprotno, ispunjava program koji je obećao. Isto radi i s Kanadom i Meksikom te  prema najnovijim informacijama i Kanada planira sniziti carine na neke proizvode. Ugovor o slobodnoj trgovini između SAD, Kanade i Meksika, NAFTA, će se poništiti i redefinirati. Trgovinska ofenziva SAD-a ide i prema EU, a čini se da i tu ostvaruje uspjeh jer Angela Merkel najavila je da će uvjeriti ostale članice EU na snižavanje carine na uvoz automobila iz SAD-a", rekao je Perković. 

"Najveću cijenu ovih trgovinskih ratova će platiti stanovništvo SAD-a kojemu će poskupiti brojni artikli. Ali ako Trump uspije prisiliti EU, Kinu i ostale države na snižavanje carina to će imati dugoročno pozitivan efekt i na SAD ali i na svjetsku trgovinu općenito a time i gospodarski razvoj u svim državama na svijetu", smatra Perković. 

Perković dodaje kako Trumpov specifični diplomatski stil, koji više nalikuje poslovnim pregovorima i trgovačkom cjenkanju nego dosadašnjem birokratskom sastančenju, je mnogima bio nepoznanica te su ga bojali. "Ali za sada ne možemo zanemariti dobre rezultate takvog stila", rekao je Branimir Perković za Direktno.  

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.