REGISTRIRANO IH JE VIŠE OD 50 TISUĆA

'CIJEĐENJE PRORAČUNA' Samo u posljednjih godinu dana osnovano više od 16 tisuća novih udruga; razvrstavaju se samostalno, a posebnih evidencija nema

Autor

Petra Vuka

Trenutačno su u Hrvatskoj registrirane čak 50.583 udruge, a financiraju se mahom iz državnog proračuna. I dok nam poduzeća poput Uljanika i 3. maja propadaju, broj stanovnika neminovno pada, broj udruga raste, a posebnu evidenciju o djelatnostima udruga nitko ne vodi. Naime, Pravilnikom je propisano da se udruge samostalno razvrstavaju u registru udruga u jednom ili više područja djelovanja.

09.06.2019. u 08:10
Ispiši članak

U veljači ove godine Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je procjenu prema kojoj je sredinom prošle godine Hrvatska imala četiri milijuna i 89 tisuća stanovnika, što je oko 200 tisuća stanovnika manje u odnosu na posljednji popis stanovništva 2011. godine, a demografi procjenjuju da je od sredine prošle godine broj stanovnika Hrvatske pao čak ispod četiri milijuna. Svoje procjene demografi temelje na tome da se veliki broj iseljenih ne odjavljuje, dok DZS svoju procjenu temelji na broju rođenih, umrlih, doseljenih i službeno odseljenih.

I tako, dok broj stanovnika polako pada, broj udruga koje su registrirane samo u zadnjih godinu dana, točnije od 31. svibnja 2018. do 31. svibnja 2019. se popeo na 16.027, vidljivo je iz podataka Ministarstva uprave.

Sukladno članku 3. stavku 1. Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja registra udruga Republike Hrvatske i registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj, udruge se u registru udruga razvrstavaju prema: obliku udruživanja, ciljanim skupinama i prema djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi propisani statutom udruge. Tim istim Pravilnikom propisano je da se udruge samostalno razvrstavaju u registru udruga u jednom ili više područja djelovanja i djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi propisanim statutom.

No uvidom u podatke iz Ministarstva uprave, utvrđeno je da je u posljednjih godinu dana, u prije spomenutom razdoblju, čak  315 udruga registrirano za djelatnost Sportska priprema, 314 za Sportsku poduku, a 308 za Sudjelovanje u sportskom natjecanju. Dakle, u zadnjih godinu dana najviše udruga registriralo se za obavljanje sportske djelatnosti. Međutim, iz Ministarstva uprave napominju da se jedna udruga može osnovati za više djelatnosti, što zamagljuje cijelu sliku.

U pet mjeseci izbrisane 1164 udruge, a lani ukupno 1407

Zanimljivo je kako su u prvoj polovici ove godine iz registra izbrisane 1164 udruge, a tokom cijele 2018. godine njih 1407. Njih čak 176 ih je ove godine izbrisano iz Bjelovarsko-bilogorske županije, što čini najveći postotak izbrisanih iz jedne županije.

'Cijeđenje proračuna'

Financiranje udruga je meta čestih kritika u javnosti, a jedan od glavnih razloga kritika je što se većina njih samo oslanja na sredstva iz državnog proračuna, a često se znaju i financirati na netransparentan način.

Vladina stranica Ureda za udruge javno prikazuje podatke o financiranju udruga, ali zadnje ukupno izvješće je tek ono iz 2016. godine, koje je Vlada prihvatila tek sredinom 2018. godine.

Izvješće pokazuje kako je u 2016. godini za programe i projekte organizacija civilnoga društva ukupno iz svih javnih izvora na nacionalnoj i lokalnim razinama dodijeljeno 1.742.330.255,39 kuna.

Tijela državne uprave, uredi Vlade Republike Hrvatske i druge javne institucije dodijelili su organizacijama civilnoga društva 724.747.613,07 kuna, odnosno 41,6% od sveukupno dodijeljenog iznosa iz javnih izvora. Od toga je iz dijela prihoda od igara na sreću dodijeljeno 372.351.469,28 kuna odnosno 21,4% ukupnih sredstava dok je iz sredstava državnog proračuna dodijeljeno 230.926.369,60 kuna, odnosno 13,3% ukupnih sredstava.

     

IZVOR: Ured za udruge

Grad Zagreb prednjači u financiranju udruga

Županije, Grad Zagreb, gradovi i općine su u 2016. godini dodijelili ukupno 963.550.568,21 kuna, odnosno 55,3% sredstava iz svih javnih izvora. Iz sredstava proračuna gradova dodijeljeno je 24,2% ukupnih sredstava, točnije 421.710.799,87 kuna, a iz sredstava proračuna županija dodijeljeno je 6,6% ukupnih sredstava, 114.941.837,26 kuna.

Sredstva iz proračuna Grada Zagreba čine udio od 15% u ukupno dodijeljenom iznosu, što iznosi čak 262.067.072,46 kuna.

Zanimljiva je i struktura prihoda udruga. Tako udruge svoje prihode uglavnom ostvaruju kroz donacije. Na donacije otpada više od dvije milijarde kuna po godini. Svi ostali prihodi značajno zaostaju za donacijama.

Kako do udruge?

Inače, udrugu mogu osnovati najmanje tri osnivača. Osnivač udruge može biti svaka poslovno sposobna fizička, ali i pravna osoba ako joj poslovna sposobnost nije oduzeta u dijelu sklapanja pravnih poslova. Također, osnivači mogu biti i stranci i strane pravne osobe.

Među osnivačima može biti i maloljetna osoba s navršenih 14 godina, kao i punoljetna osoba lišena poslovne sposobnosti u dijelu sklapanja pravnih poslova, uz prethodno ovjerenu suglasnost zakonskog zastupnika odnosno skrbnika. Ova ovjerena suglasnost zakonskog zastupnika ili skrbnika mora biti dana prije održavanja osnivačke skupštine udruge.

Prilikom osnivanja udruge najmanje jedna osoba osnivač mora biti punoljetna, poslovno sposobna osoba kojoj nije oduzeta poslovna sposobnost u dijelu sklapanja pravnih poslova.

Nadalje,  zahtjev za registraciju podnosi se uredu državne uprave pri jedinici područne (regionalne) samouprave na čijem je području sjedište udruge. Naravno, obavezan je upis u Registar neprofitnih organizacija, što osnivači izvršavaju samostalno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.