ZAKONSKI UPITAN POTEZ?

Čičak oštro osudio DORH zbog ponašanja oko SMS-ova koje je HHO-u dostavio Todorić

Autor

dd

Hrvatski helsinški odbor (HHO) poslao je priopćenje za medije zbog SMS poruka koje su na traženje Ivice Todorića predali predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću. 

24.05.2018. u 13:35
Ispiši članak

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbor za ljudska prava(IO HHO) smatra svojom dužnošću osvrnuti se na neke prijepore uz dostavljene kopije SMS poruka koje je na molbu gospodinaTodorića iz Londona, predsjednik Odbora predao isključivo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović (8. svibnja) i glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću (9. svibnja).

U obavijesti za javnost izvijestili smo da je, prema našim informacijama, već 14. travnja 2018. tadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu predan isti materijal (fotokopija SMS poruka) koji smo i mi predali novom državnom odvjetniku, ali nemamo saznanja je li isti provjeravan.

Već isti dan (9. svibnja) počele su događati stvari i postupci koji bacaju sumnju i ukazuju na nepoštivanje načela vladavine prava čelnih osoba javne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Naime, 9. svibnja 2018. u 23,30 sati glasnogovornica predsjednika Vlade Sunčana Glavak nazvala je predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička i zatražila da se kopija SMS-ova dobivenih od g. Todorića dostavi i predsjedniku Vlade, što je predsjednik HHO-a odbio s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku te da se nitko ne smije miješati u rad pravosudnih institucija.

Prema našim informacija, Predsjednica Republike kopiju materijala dobivenih od predsjednika Odbora dostavila je isključivo i jedino DORH-u.

Iz izjave ravnatelja SOA-e Daniela Markića objavljene u medijima 11. svibnja, razvidno je da se u provjeru vjerodostojnosti dostavljenih materijala uključila i obavještajna služba SOA (!?) čiji je ravnatelj, čak što više, izjavio kako je „državni vrh“ tražio od SOA-e da razjasni cijelu ovu situaciju. Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati e-poštu po narudžbi tada još potpredsjednice Vlade Martine Dalić niti služiti predsjedniku Vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

Ravnatelj SOA-e Markić nije obrazložio na koga je mislio pod sintagmom „državni vrh“. Kako je u to vrijeme predsjednica Republike bila u posjetu Portugalu, za pretpostaviti je da je nalog mogao dobiti samo od premijera Plenkovića.

Ravnatelj Markić iskoračio je iz zakonskih okvira svojom izjavom: „.....Kad vidite te dokumente koji na prvi pogled izgledaju smiješno... mi smo se ozbiljno primili toga i ustanovit ćemo što je to“. Čelnik obavještajne službe ne smije, naime, izlaziti u javnost i na bilo koji način komentirati predmet istrage, a pogotovo prije kriminalističke obrade.

I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?

IO HHO je postupio sukladno pozitivnim zakonskim propisima, te je dostavljene materijale od g. Todorića predao nadležnim tijelima. Začuđuje je, i na svoj način je simptomatično, da je DORH, što je vidljivo iz medija, novinarima 16. svibnja obznanio da istražuje i odnos HHO-a i g. Todorića, odnosno donacije koje je HHO u više navrata kroz nekoliko godina primio od Agrokora.

Podaci o 1.800.000 kuna, koje spominje DORH, su netočni, budući je prema financijskoj dokumentaciji HHO od 2011. do 2016. primio daleko manji iznos.

Ovakav postupak DORH-a je nerazumljiv, nejasan pa i zakonski upitan, te se nameće pitanje motiva DORH-a, da u trenutku provjere objavljenih mailova iznosi ovakve tvrdnje o HHO-u, odnosno o onome tko je postupio sukladno slovu zakona i dostavio primljenu dokumentaciju koja može biti važna za eventualno postupanje DORH-a.

IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a.

Zaključno napominjemo, da do današnjeg dana 23. svibnja, nitko, pa ni članovi HHO-a, nisu dobili kopiju spornih SMS-ova nego su ih dobili jedino predsjednica Republike i glavni ravnatelj DORH-a.

Iz svega navedenoga razvidno je tko je, ali i zašto, dostavio sadržaj spornih SMS-ova Jutarnjem listu, koji je žurno, prvo 10. svibnja u 23 sata, objavio dio spornih i osporavanih SMS-ova, a sutradan drugi dio.

Upravo zbog svih spornih detalja koje smo iznijeli, pozivamo saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provjeri rad MUP-a i SOA-e, ali i političku odgovornost potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Damira Krstičevića, kao i ministra unutarnjih poslov Božinovića i ravnatelja SOA-e Markića. To se odnosi i na najodgovoniju osobu u slučaju 'kontrole SMS-ova', s obzirom da je posrijedi flagrantno kršenje principa pravne države. Ujedno pozivamo saborski Odbor da izvrši nadzor nad provjerom istinitosti sadržaja spornih SMS-ova", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.