PROMIŠLJANJE STARČEVIĆANSKOG NASLJEĐA

ČESTITAMO Novinar i kolumnist Direktnog Matija Štahan dobitnik nagrade Hrvatskih novinara i publicista za 2018. godinu

Autor

ri

Prilikom preuzimanja nagrade Matija Štahan zahvalio se Hrvatskim novinarima i publicistima na dodjeli nagrade. U svom se izlaganju također osvrnuo na temu koju je obrađivao u nagrađenom tekstu – suprotstavljenim viđenjima hrvatske društvene i političke scene kroz optike “lijevih” i “desnih” medija, ali i na odnos prema starčevićanskoj misli na onom dijelu političkog spektra koji se naziva desnim.

17.05.2019. u 09:47
Ispiši članak

U četvrtak 16. svibnja u Europskom domu u Zagrebu dodijeljena je Godišnja nagrada HNiP-a za novinarstvo. Predsjednica Hrvatskih novinara i publicista gđa. Katja Kušec istaknula je kako smatra velikim uspjehom udruge što je uspjela, uglavnom volonterskim radom, organizirati i dodijeliti nagradu i treći put. Također je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je nagradu dobio mladi publicist Matija Štahan za ambiciozni politološki esej "Neostarčevićanci vs. poststarčevićanci: O kršćanskoj sekularnosti, liberalnom nacionalizmu i budućnosti hrvatske desnice", objavljen 13. listopada 2018. na portalu Direktno.hr.

Predsjednica ocjenjivačkog suda nagrade, prošlogodišnja dobitnica dr.sc. Tanja Baran, u obrazloženju je naznačila da se radi o idejno svježem, sadržajno bogatom i verbalno razigranom eseju, te kako je Matija Štahan nagrađenim tekstom pridonio inovativnosti u približavanju starih-novih tema čitateljskoj publici.

Prilikom preuzimanja nagrade Matija Štahan zahvalio se Hrvatskim novinarima i publicistima na dodjeli nagrade. U svom se izlaganju također osvrnuo na temu koju je obrađivao u nagrađenom tekstu – suprotstavljenim viđenjima hrvatske društvene i političke scene kroz optike “lijevih” i “desnih” medija, ali i na odnos prema starčevićanskoj misli na onom dijelu političkog spektra koji se naziva desnim.

"Ako propitujemo ono što se smatra desnicom u hrvatskom političkom i ideološkom životu, vrlo ćemo brzo naići na paradoks da o perspektivi iz koje gledamo ovisi što će ta desnica biti za nas. Ako gledamo iz perspektive mainstream medija ili iz lijeve perspektive, koje su često kompatibilne, učinit će nam se da živimo u Četvrtom Reichu i katoličko-talibanskoj džamahiriji ili teokraciji. Ako gledamo, s druge strane, iz istinski desne perspektive, učinit će nam se upravo suprotno: da desnice baš i nema čak niti u političkome životu, gdje dominira nominalno desna vladajuća stranka", istaknuo je Štahan.

"Iz razmatranja različitih aspekata i percepcija hrvatske desnice proizlazi i moj zaključak iznesen u tekstu, gdje šaljivo koristim sveprisutne pomodne intelektualne prefikse neo- i post-, pomoću kojih razlučujem onu vrstu desnice koja nije svjesna intelektualnog nasljeđa na kojemu gradi svoju ideologiju, udaljujući se od svojih temelja toliko da između njih i Starčevića nije ostalo ništa osim imena, i onaj tip desnice koji uspijeva nasljedovati Starčevićevu misao, kroz različite društveno-političke kontekste, do danas", zaključio je kolumnist Direktnog.

Matija Štahan (Zagreb, 1992.) polaznik je poslijediplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje piše disertaciju o raznolikim funkcijama biblijskih motiva u lirskome opusu Boba Dylana. O kulturi i društveno-političkim pitanjima iz demokršćanske perspektive pisao je za niz portala, najviše za Direktno.hr, Narod.hr, Bitno.net i Arteist.hr. Njegovi tekstovi objavljivani su u Glasu Koncila, a u audio-formi na Trećemu programu Hrvatskoga radija. O temama vezanima uz povijest i teoriju književnosti izlagao je na više znanstvenih skupova, a znanstvene članke objavljuje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.