treća stranka se buni

Cenzuru i diktaturu na HRT-u Živi zid dokazuje ovom zanimljivom analizom

Autor

Direktno.hr

S adrese supredsjednika Ivana Vilibora Sinčića na adrese medija stiglo je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću i hrvatskoj javnosti, koje prenosimo u cijelosti.
04.07.2015. u 13:55
Ispiši članak

''Poštovani gospodine Leković,

Obraćamo Vam se ispred političke stranke Živi zid, treće političke snage trenutno u Republici Hrvatskoj, a razlog je medijska cenzura koju kontinuirano provodi javni servis, Hrvatska radiotlevizija i Hrvatski radio.

Želimo Vam skrenuti pažnju, kao novoizabranom predsjedniku HND-a da javni informativni servis krši temeljna načela svog djelovanja, a koja su propisana Ustavom RH i Zakonom o HRT-u. Ako znamo da je HRT dužan poštivati i poticati pluralizam političkih, religijskih, svjetonazorskih i drugih ideja te omogućiti javnosti da bude upoznata s tim idejama, kako onda protumačiti činjenicu da u stotinama sati televizijskog i radijskog programa, politička stranka koja mjesecima zauzima treće mjesto u istraživanjima javnog mnijenja dobije prostora u manje od 0.5 % tih emisija.

Molimo Vas da nam objasnite kako Vaše društvo štiti politički pluralizam kada pripadnici HDZ-a i SDP-a imaju praktički ambasadora pri HRT-u koji u svakom trenutku mogu obrazložiti svoje stavove i političke programe, a trećoj političkoj stranci se daje prostor na kapaljku, a i tada se izvještava politički pristrano.

Kako bi Vam dočarali stupanj cenzure ili ako želite, ignoriranja, ako Vam je riječ cenzura prejaka i neprikladna današnjim “demokratskim” standardima, popisat ćemo sve političke emisije koje se emitiraju na HRT i zbrojiti minute koje smo dobili u njima posljednjih 6 mjeseci.

U svim ovim emisijama (Dnevnik, Dnevnik 3, Dnevnik u podne, Glas za čovjeka, Govornica, Hrvatska uživo, Intervju tjedna, Javna stvar, Labirint, Nedjeljom u dva, Otvoreno, Studio 4, Treća runda, Poligraf, U mreži prvog) Živi zid je dobio prostor jedino u Nedjeljom u dva, Poligrafu i u “U mreži provg” i to u razdoblju netom nakon završetka predsjedničkih izbora.

U preko 80 emisija “Otvoreno”, Živi zid je gostovao u ukupno 1 (jednoj) emisiji, a kroz emisiju je prošlo preko 350 ljudi. Pritom su teme koje su obrađivane odreda one kojima se Živi zid u svom političkom djelovanju bavi: Ekonomski problemi i rješenja, slučaj Franak, ovrhe, iseljavanje, demografski problemi itd.

U minimalno 120 emitiranja radijske emisije “Otvoreno” Živi zid je sudjelovao ravno jedan put ili preračunato u 0,8 % emisija.

U preko 120 emisija “Hrvatska uživo” Živi zid je gostovao ravno nula puta

U preko 200 emisija ” Dobro jutro Hrvatska”, Živi zid nije gostovao niti u jednoj

U 25 emisija “Poligraf”, Živi zid je imao svog predstavnika u jednoj emisiji.

23 emisije “Treće runde”, Živi zid nije sudjelovao niti u jednoj

20 emisija “Javne stvari, Živi zid nije sudjelovao niti u jednoj

24 emisije “Glas za čovjeka”, Živi zid nije gostovao niti u jednoj

30 emisija “Intervju tjedna”, Živi zid nije gostovao niti u jednoj

Živi zid nije nikad bio pozvan niti u jedan Dnevnik, Dnevnik 3, Studio 4 niti jednu drugu emisiju u produkciji Hrvatske Radiotelevizije.

Dakle, prema gruboj računici, od preko 700 emisija HRT-a koje se na bilo koji način bave društvenim i političkim pitanjima, Živi zid i njegovi predstavnici gostovali su u njih 4 , ili, opet napominjemo, grubom izračunu, u 0,5 % emisija.

Poštovani gospodine Lekoviću, svima nam je jasno da u ovakvim uvjetima ne može opstati nikakav politički ili bilo koji pluralizam. Puno prikladniji izraz za ovakvo stanje u našem društvu i medijima je demokratska diktatura i zato Vas molimo da osudite ovakvo postupanje javnog servisa kojeg financiraju građani ove zemlje i nad kojima se provodi teror ovrha ukoliko zakasne s plaćanjem pretplate. Očekujemo od vas, da u svrhu zaštite digniteta novinarske struke javno osudite ovakvu praksu kako bi sačuvali barem privid da živimo u demokratskom društvu.

Ispred Živog zida

Dušan Cvetanović''

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.