POMOĆ U DOBA KORONA VIRUSA

Ćelić za Direktno: Kod ovisnika je manja potražnja za kokainom, speedom ili ecstasyjem, veća je potražnja za opijatima koji će ih 'zakucati' u njihova četiri zida

Autor

lb

Izazove s kojima se u doba epidemije korona virusa  moraju nositi osobe koje boluju od ovisnosti te kako im se može pomoći prebroditi ovo krizno razdoblje za Direktno je pojasnio psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče dr. Ivan Ćelić

07.04.2020. u 15:05
Ispiši članak

"Vrijeme epidemije COVID-19 predstavlja poseban izazov u tretmanu svih psihičkih poremećaja, pa tako i bolesti ovisnosti. Kao jedan od čestih razloga za recidivima navodi se socijalna izolacija. Osim fizičke boli, postoji i socijalna bol koja je uvjetovana osamljenošću, odbačenošću i stigmatizacijom osoba koje imaju problem s ovisnostima", rekao je Ćelić

Stručnjak ističe da mjere socijalnog distanciranja ne idu u prilog ovisnicima te da povećavanju vjerojatnost od socijalne izolacije.

"Mjere socijalnog distanciranja, koje su danas prijeko potrebne kako bismo suzbili koronavirusnu infekciju, nikako ne idu u prilog ovisnicima jer one povećavaju vjerojatnost od socijalne izolacije. Stoga je vrlo važno da zdravstveni djelatnici održavaju redoviti kontakt s ovisnicima", istaknuo je.

Ćelić dodaje kako je u Klinici za psihijatriju Vrapče pokrenuta Jedinica za telepsihijatrijsku skrb.

Moj savjet je da osobe koje imaju psihičke smetnje zatraže stručnu pomoć, prije svega kod svojih obiteljskih liječnika, a potom i od psihijatara, ako se radi o ozbiljnijim simptomima

"U situacijama kada zbog ograničavanja fizičkog kontakta nije moguće održavanje grupa samopomoći (poput Klubova liječenih alkoholičara, Anonimnih narkomana i slično), dnevnih bolnica, ambulantnih pregleda, potrebno je biti u kontaktu putem telefonskih ili video-poziva. Iz tog razloga smo u Klinici za psihijatriju Vrapče pokrenuli Jedinicu za telepsihijatrijsku skrb koja radi svakodnevno od 8 do 20 sati gdje se naši pacijenti mogu konzultirati sa stručnjacima", dodao je.

Zaključno, Ćelić pojašnjava kako vrijeme epidemije povećava vjerojatnost da će ovisnik posegnuti za psihokativnim tvarima.

"Vrijeme krize sa sobom nosi i promjenu potražnje za različitim drogama. Možemo slobodno reći da je u ovakvim okolnostima manja potražnja za stimulansima poput kokaina, speeda ili ecstasyja, jer nema mogućnosti za zabavu s društvom te da je veća potražnja za marihuanom, alkoholom ili opijatima koji će konzumenta u svoja četiri zida 'zakucati'. Zaključno, vrijeme epidemije povećava vjerojatnost za posezanjem neke od psihoaktivnih tvari. To će u ovim okolnostima najvjerojatnije biti rezultat samomedikacije i pokušaja ublažavanja psihičkih simptoma na neadekvatan način. Stoga je moj savjet da osobe koje imaju psihičke smetnje zatraže stručnu pomoć, prije svega kod svojih obiteljskih liječnika, a potom i od psihijatara, ako se radi o ozbiljnijim simptomima", zaključio je Ćelić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.