Odluka Ustavnog suda

Čedo Prodanović otkrio na temelju čega je srušena presuda Ivi Sanaderu

Autor

Direktno.hr

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović u razgovoru za RTL rekao je na temelju čega je Ustavni sud ukinuo presude u slučajevima Hypo i INA-MOL.
27.07.2015. u 18:47
Ispiši članak

"Sigurno da smo se nadali, otprilike računali da bismo mogli postići uspjeh, ali ne možete nikad sa sigurnošću nešto predvidjeti. S obzirom da je čitav postupak koji je ovom prethodio na neki način bio sazdan od dosta povreda na prava gospodina Sanadera, onda smo na neki način bili uvjereni da bismo mogli dobiti ovakvu odluku", odgovorio je Prodanović na pitanje je li očekivao ovakvu odluku.

Dodao je da su se pozvali na više povreda.

"Osnovna je povreda prava na pravično suđenje. Jedna od važnijih povreda bila je neravnopravnost stranaka s obzirom da su se naši dokazni prijedlozi odbacivali, zatim nemogućnost pravog kontakta, opterećenost obrane, nedostatak financijskih sredstava u odnosu na USKOK koji ima silnu logistiku", rekao je Prodanović.

Uvjeren je da će u ponovljenom postupku imati bolji tretman.

"Na brzinu sam čitao obrazloženje ustavne odluke, ona ukazuje na dosta pogrešaka suda u postupku. Sud to mora poštivati".

Sa Sanaderom do ovog razgovora još nije čuo.

"Zvat će negdje iza 20 sati, očekivao je tu odluku kao i mi, imao je osjećaj da mu se sudi u sprezi USKOK – mediji – javnost, sve je bilo negativno. Očekivao je da i nešto pozitivno od ovoga svega izađe kada stvari sjednu na svoje mjesto", zaključio je Čedo Prodanović.

Odluka se ne smije uzimati kao dokaz da je Sanader bio žrtva političkog progona

Ustavni sud ukinuo je pravomoćne presude Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA-MOL, te ocijenio da se ta odluka ne smije se uzimati kao dokaz da je Sanader bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma. Odluka znači da se postupci vraćaju na početak.

U ovoj se odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za kazneno djelo ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, jer Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan.

Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom.

Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.

Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci, stoji u odluci Ustavnog suda.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.