NEMIRNO U TROGIRU

Čaljkušić: Otkaz je rezultat osobne osvete gradonačelnika; Bilić: Najsnažnije odbacujem te teze

Autor

mo

"Ovaj otkaz je rezultat osobne osvete Ante Bilića, jer sam sudjelovao u pobjedi bivšeg gradonačelnika Ante Stipčica, nakon koje je Bilić napustio Grad Trogir. Bez obzira sto sam cijelo vrijeme SDP-ove vlasti bio pod mobbingom i što mi je žena trudna, odlučio me otpustiti, a svoj posao sam radio savjesno", rekao je za Direktno Mate Čaljkušić iz Trogira. 

30.08.2018. u 19:33
Ispiši članak

Naime, njemu je 13. kolovoza prestala služba u Gradu Trogiru dok su mu rješenje o prestanku službe i odjava uručeni poštom za vrijeme trajanja godišnjeg odmora. Čaljkušić tvrdi kako je potez politički motiviran.

"U tim nedjelima ili protuzakonitostima sudjelovali su gradonačelnik Ante Bilić, zamjenik gradonačelnika Viktor Novak, pročelnik Frane Žižak, pročelnik Ivan Meštrović, zamjenik pročelnika Igor Solomun i odvjetnik Boris Ivančić", rekao nam je Čaljkušić.

Dodao je i da mu je bilo obećano i rješenje o rasporedu na mjesto komunalnog redara i kako je na tu temu s predstavnicima grada održao dva sastanka. 

"Politički motiviran otkaz uručen mi je bez objašnjenja, kriterija i razloga, bez obzira na to što mi je supruga trudna, jer je to moguće samo u Gradu Trogiru. Znači, nepodoban sam aktualnoj vlasti. Tako rade socijaldemokrati i liberali i narodnjaci", kaže Čaljkušić koji napominje i kako je podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu i predstavke Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave RH. 

Bilić: Najsnažnije odbacujem teze da se radi o političkim motiviranom otkazu

Gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić napisao nam je kako je Čaljkušiću uručeno tzv. rješenje o  stavljanju na raspolaganje koja za posljedicu može imati prestanak službe, što se dogodilo u ovom slučaju.

"Odluka je donesena u sklopu nove sistematizacije u Gradskoj upravi Grada Trogira, kojom je broj upravnih odjela smanjen sa šest na četiri, a time je broj službenika smanjen sa 75 na 62. Novom sistematizacijom ukinut je upravni odjel za EU fondove i gospodarski razvoj u kojem je gospodin Čaljkušić radio. Poslovi Upravnog odjela za EU fondove i gospodarski razvoj raspodijelili su se između Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i investicije te Upravnog odjela za javne potrebe, opće poslove i imovinu grada, a u svrhu racionalizacije rada Gradske uprave", napisao je Bilić. 

Bilić je dodao je i kako se Grad Trogir na novu sistematizaciju odlučio jer je u onoj ranijoj postojao objektivni višak djelatnika.

"Usporedbe radi, Ivanić-Grad ima 14 tisuća stanovnika i 21 zaposlenika u Gradskoj upravi, Jastrebarsko 16 tisuća stanovnika i 23 djelatnika, a Čakovec s oko 27 tisuća građana i duplo većim proračunom od našega ima 45 zaposlenih u Gradskoj upravi. Trogir ima 14 tisuća stanovnika, a brojka od 75 dosadašnjih djelatnika bila je pretjerana i neopravdana. Na plaće djelatnika izdvajali smo na godišnjoj razini 9,5 milijuna kuna ili 18 posto realiziranog proračuna i time smo postali sami sebi svrha. 

Za sve djelatnike kojima će prestati služba u Gradskoj upravi Grada Trogira osigurana je otpremnina, pod jednakim uvjetima, uvjetima, a visina otpremnine ovisit će isključivo o duljini radnog staža službenika. Govoreći o tome, jedan od kriterija vezan uz stavljanje na raspolaganje, odnosno prestanak službe je i duljina radnog staža. Prema tom kriteriju prednost pri ostanku u službi imali su djelatnici s duljim radnim stažom.Najsnažnije odbacujem teze da se radi o političkim motiviranom otkazu, a pravna procedura u potpunosti je ispoštovana. Odluka je donesena još u ožujku tako da nema govora o tome da nije bilo prethodne najave", poruka je gradonačelnika Bilića.

S obzirom na to da je Mate Čaljkušić tužio Grad Trogir i da se čeka i rješenje inspekcije Ministarstva uprave RH, izgleda kako ova priča još nije gotova. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.