AKVIZICIJE

Burze struje dokazuju besmislenu kupovinu INA-e prodajom HEP-a

Autor

Direktno.hr

U vrijeme dok se intenzivno govori o kupovini INA-e, a što je investicija koju mnogi stručnjaci smatraju vrlo upitnom zbog ekonomske isplativosti, u Hrvatskoj je sve više igrača na tržištu električne energije koji nastoje kupce privoliti nižim cijenama električne energije.
24.01.2017. u 19:43
Ispiši članak

Dok Vlada intenzivno razmišlja na koji način će skupiti novac za kupovinu INA-e, vrlo se zanimljive stvari događaju na tržištu električne energije.

Državni HEP i dalje više-manje u Hrvatskoj odlučuje o svemu te se itekekako bori 'rukama i nogama' da unatoč liberalizaciji zadrži primat na tržištu. Tu su razno-razni sitni trikovi i 'dupli pasevi' kojima otežavaju prelazak kupcima kod drugih operatera električnom energijom. Njihova pozicija još nije ugrožena od drugih operatera, a tržišni udjel koji imaju je veći od 80 posto.

Uz to, služe se i raznim trikovima kako bi odagnali kupce od promjene operatera.  Npr. traže od kupaca da dostave svoje OIB u HEP jer bez toga se 'ne može pokrenuti' proces prelaska na drugog operatera, a tu su i brojne druge 'cake'.

RWE Energiji, Proenergyju, GEN-iju i drugim igračima na hrvatskom tržištu nikako nije lako.

Imamo burzu struje, kada će ona biti još jeftinija?

Finalni proces u liberalizaciji tržišta električne energije otpočeo je odlukom Vlade da se osnuje Hrvatska burza električne energije.

Poznatija kao CROPEX, s radom je počela u studenom 2015. godine, no o njoj se malo zna te se može reći da je cijela priča još uvijek u povojima.

Jedna od osnovnih namjera pri osnivanju burze struje jest konačna liberalizacija tržišta električne energije, a što bi trebalo dovesti i do nižih cijena za krajnje potrošače.

Tako se svakodnevno na stranici Cropexa objavljuje trenutna cijena električne energije.

Njemačka dokaz da je struja energent budućnosti

Naravno, istinska liberalizacija dovela bi do još nižih cijena električne energije, a što bi još više moglo potaknuti političke elite da daju prednost primjerice električnima u odnosu na vozila koja se pogone benzinom i dizelom. Taj biznis postao bi isplativ, ekonomski održiv, ekološki prihvatljiv i zapravo zalog za budućnost.

Volimo se pozivati na Njemačku, a upravo su predviđanja o kretanjima cijene struje na njihovoj burzi struje, govore o trendu daljnjeg snižavanja cijene.

'Uvidom u kretanje cijena dugoročnih ugovora za kupoprodaju struje na burzama EU prognozira se nastavak trenda snižavanja cijene električne energije na veleprodajnim tržištima. Trenutačna cijena za baznu energiju na njemačkoj burzi za 2017. iznosi 22,20 eura za MWh, 2018. spustit će se na 21,05 eura, a 2019. bit će 20,90 eura', pisao je svojedobno časopis Lider o ovoj temi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.