Otvoreno

Burno u studiju: Jurčević dokumentima pomeo Jelinića i Vidovića

Autor

Direktno.hr

Nakon prijedloga o osnivanju registra izdajnika, u središtu interesa javnosti našla se i adresa prebivališta novog ministra branitelja Mije Crnoje. Oporba traži smjenu, a HDZ i Most navode da će prvo sve ispitati i onda, ako treba, sankcionirati. Hoće li ministar Crnoja snositi sankcije i kakve? Gosti su bili Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a, Berislav Jelinić, Nacional, Josip Jurčević, povjesničar i Ante Gugo, novinar.
26.01.2016. u 22:52
Ispiši članak

Je li ministar priznao terećenje?

"Gledajući psihološki i politički, ministar je pribijen na križ. Vladajući će zapravo vidjeti što se dogodilo. Tu je jedna serija optužbi koje ne stoje. Ove tri godine on je morao izgraditi kuću, no ta je zabilježba odbačena. Novinari su selektivno uzeli dokumente. Ta je zabilježba dostupna svima. Pravno, on je nadmašio pet godina. Kada se radi o nasilništvu, u to je vrijeme on radio u diplomatskom predstavništvu. Državna tijela nisu znala gdje je on. Njega su odveli u policijsku postaju. Oni su ga protupravno držali u pritvoru. Ima rješenje da je neutemeljeno uhićen", rekao je Jurčević

Odgovorio mu je Franko Vidović:

"Da bi ta prava ostvarili morali bi biti prijavljeni pet godina u Samoboru. On ima prebivalište tamo od 2003. godine, ali on je izjavio da je prijavljen u Samoboru od 2013. godine. Gospodin ministar može zatražiti izlist svojih podataka. Tako je i mene optužilo za nasilništvo nad policijom. Ja sam sa sebe to oprao službenim putem. Temeljem zakona o braniteljima ne može se dodijeliti zemljište ukoliko na sebi ima nekretninu."

Bojite li se tužbe za klevetu?

"To će dodatno povećati publicitet Nacionala. Ministar je prekršio zakon. Neka Orešković i ostali prosude je li on za vladu. Lagao je na sudu u jednom postupku u kojem on godinama maltretira udovicu Veselina Marinova Bugarina. Sud je utvrdio kako je lagao. On je zavario garažu udovice", kaže Jelinić.

Odgovorio je Josip Jurčević:

"Korist Nacionala je upravo publicitet. No, ministar neprekidno prebiva u Samoboru, ali boravi u Zagrebu i Podsusedu. Poslije podne smo išli to provjeravati. On se nije preselio. On živi u iznajmljeno stanu u Samoboru, a kasnije je naslijedio stan u Zagrebu. Formalno pravno on je kontinuirano u Samoboru. Glede toga on nema formalno pravnih sankcija."

Reagirao je Ante Gugo:

"Mi smo ovdje u razgovoru o prekršaju. Ovdje su uspostavljeni vrijednosni kriteriji glede prekršaja Radimira Čačića koji je morao dati ostavku samo radi zatvorske kazne."

Postavio je pitanje Franko Vidović:

"Niti jedan ministar SDP-a nije bio u takvoj aferi, Ovdje se radi o zemljištu i utaji prireza. Krediti se daju na tri godine, a trebao bi se očitovati je li ga iskoristio u tri godine."

Odgovorio je Josip Jurčević:

"Mi ovdje imamo demokraciju i pravnu državu. Trebamo utvrditi je li on utajio 140 kuna mjesečno u tijeku dvije godine što je još uvijek u granici prekršaja, dakle gospodin Vidović nije u pravu. Pojavio se cijeli pamflet, a vidjelo se u kojem je stanju pritvoren."

"Moja je zamjenica postavila pitanja Crnoji, ali on je pobjegao. Zašto je pozivan na sud? Činjenica je da se čovjek nije nalazio na adresi. Mi imamo čovjeka koji se ne snalazi u privatnom životu“, u riječ je upao Berislav Jelinić.

Odgovorio je Josip Jurčević:

"Da vidimo vašu plemenitu namjeru. Vi ste došli do dokumenata, a vi ste namjerno zanemarili i niste neke dokumente objavili."

Jelinić je upitao: Jeste li jednom riječju spomenuli maltretiranje udovice Veselina Marinova?

"Radi se o cjelokupnoj optužbi za nasilništvo, oslobodio se optužbe, a glede ovoga je sudski postupak u tijeku pa se ne želim o tome očitovati", odgovorio je Jurčević.

Je li to pokušaj rušenja vlade?

"Da, pogledajmo izjave Peđa Grbina, kad vidite da dužnosnici oporbe daju takve izjave, onda je to tako. Zašto nisu došli iz Domoljubne koalicije morate njih pitati. Mi ovdje govorio o tome, a ne o porastu samoubojstava od kada je objavljen Registar branitelja", odlučan je Gugo.

Odgovorio je Franko Vidović:

"Državni dužnosnik mora biti savršen, čist, jasan i transparenta. Mogu uvažiti da je sve ok što vi govorite, ali je fer da gospodin ministar za javnost sve objasni. Nije ovdje tema sudjelovanje u Domovinskom ratu. Ovdje pričamo o drugoj situaciji."

Je li se danas trebala dogoditi tiskovna konferencija takvog tipa?

"Jučer i danas traju preuzimanja, nismo još stigli pregledati prostorije. Danas kada se ovo aktualiziralo, morali smo reagirati. Od njega smo čuli danas očitovanje. U toku jednoga dana smo reagirali. Kad bi se ministar i premijeri na sve odazivali onda ne bismo o svemu mogli niti raditi", kaže Jurčević.

Odgovorio je Franko Vidović:

"Sutra će SDP pokrenuti postupak za opoziv ministra branitelja. Inače premijer ni o čemu ne odlučuje. Jer Crnoja nije adekvatno reagirao. Vlada je dobra koliko je dobra najslabija karika. On nije nositelj vrijednosti. Gospoda iz Mosta su o tome informirali. Evidentno je da su svi znali za to, a opet su ga imenovali."

"Ne znam tko je najslabija karika. Pitam se  tko će biti sljedeći, ovo je ispitivanje najslabije karike. U slučaju da su dokumenti vjerodostojni. U ovome što sam ja ovdje vidio, nema razloga za ostavku. Možda je napravio prekršaj, manje od 3500 kuna prireza nedostaje, a to je također prekršaj. On je nasilništvo prijavljen na službenoj dužnosti i vezano uz samoobranu", pojasnio je Gugo.

Jesu li SDP-ovci činili štete?

"Oni koji jesu oni su odgovarali. Ovo nije fabricirana afera nego plod istraživačkog novinarstva. Ovo sam prvi puta vidio na dva portala. Ministar sve papire neka izvadi i neka sve to objasni. Meni ništa ne dokazuju ovi papiri. Ja nisam ovdje da mi postavljate pitanja", rekao je Vidović.

Odgovorio je Berislav Jelinić:

"Hrvatska je do sada išla naprijed time što se odgovaralo za nedjela bez obzira na političku zaštitu. Kao građani smo gladni priča lišenih ideologiji. Teško je ustanoviti kako će se u sve ići. Moje je mišljenje da branitelji zaslužuju boljeg kandidata."

"Ovdje možemo širiti priču i bježati od teme. Ovdje su ključni argumenti za kriminalizaciju ministra pobijeni, a novinari Nacionala to su zlonamjerno zanemarivi", kaže Jurčević.

Registar izdajnika?

"Zna se dobro koje su ingerencije ministra branitelja, broj invalida, broj samoubojstava, suludo bi bilo stvarati registar branitelja. Mi to niti ne možemo učiniti kad bi i mogli. To je sudska instanca. Ministar nikada nije spomenuo tu temu osim na zatvorenim stranačkim foruma. Kao savjetnik, nećemo se baviti registrom izdajnika", odgovorio je Jurčević.

Odgovorio je Franko Vidović:

"Ne mogu komentirati studiju o samoubojstvima. Gospodin ministar je imao cijeli dan vremena jasno i glasno reći o čemu se radi. Riješio bi sve probleme. Zato će SDP tražiti njegovu smjenu."

Zaključio je Josip Jurčević:

"Pa to je ministar i najavio, HRT će objaviti faksimile, vi ste bili zauzeti u stvaranju afere koja ne postoji."

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.