zlatar violić: otkaz ili ostavka

Buridanov magarac: kako će V. Pusić dići ruku protiv kćerkinog financijera

Autor

Direktno.hr

23.03.2015. u 16:10
Ispiši članak

Magarac ne može odlučiti između dvaju jednakih plastova sijena i ugiba od gladi. Hrvatska opća enciklopedija kaže: “To znači da se ne može odgovoriti na pitanje može li se čovjek pod jednakim okolnostima odlučiti za i protiv onoga što je jednakovrijedno.“ Buridanov magarac u filozofiji argument je za tezu da volja nije određena vanjskim motivima. Ili čovjek, kada ga vuku dvije želje ne može se odlučiti ni za koju.

Točnije, Jean Buridan, francuski filozof iz 14. stoljeća, magarca je i njegovu neodlučnost iskoristio kao parafrazu za tezu "da se ne da odrediti je li moguća voljna odluka u slučaju jednako jakih motiva".

Je li Vesna Pusić sada u poziciji Buridanovog magarca? Naime, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, bruje kuloari, u četvrtak će biti smijenjena na sjednici vlade, Milanović će povući taj potez, jer je Zlatar Violić opasna za njegov "ugled" A  V. Pusić bi trebala dići ruku za to.

Revizija ministrici kulture već treću godinu zaredom daje negativnu ocjenu, jer, Zlatar Violić, ta perjanica HNS-a putovala je na račun svih hrvatskih poreznih obveznika - a nije otputovala nigdje a novac je uzela, Zlatar Violić častila je okolo na račun ministarstva kulture, ali je zaboravila reći koga i zašto i sve to za malo više od stotinjak tisuća kuna uključujući i njezine kadrove koje je instalirala u ministarstvu koji su također putovali, a nisu, te častili (se) a jesu ili nisu druge.

Vesna Pusić redovito čita novine i gleda informativne emisije i portale, ali gleda samo one, kako je šef HND-a Zdenko Duka rekao svojedobno, njihove, one koje financira Andrea Zlatar Violić.

V. Pusić je čitala i lani, kad su neki ugledni ljudi, kao npr. splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, komentirali je navode Vitomire Lončar da je njegova kćer 'uhljebljena' u Ministarstvu kulture u Zagrebu. Baldasar je potvrdio tu informaciju, objasnivši kako se radi o ugovoru o djelu u Odnosima s javnošću. "Ne znam što ona točno radi, ali mi je drago kao roditelju, jer mi ju je bilo teško gledati kao nezaposlenu. Četiri godine bila je na zavodu, odlična je studentica bila, a sada je upisala doktorat", kazao je tada Baldasar.

Ministrica kulture već je duže vrijeme općepoznata po poštenju, o čemu je svoje reklo i povjerenstvo za sukob interesa. Naime, dodijelila je svom časopisu 1,2 milijuna kuna novca hrvatskih građana. Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa je postupilo u skladu sa zakonskom obvezom i svoju Odluku od 20. lipnja 2013. uputilo općinskom državnom odvjetništvu 20. rujna 2013. Ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, uz kaznu od 15.000 kuna, dakle, prijavilo je DORH-u.

Ministrica kulture našla se u vrlo nezgodnoj poziciji i jer je bivša državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen optužila Martinu Borovac Pečarević za plagijat, a ministrica Zlatar Violić je bila mentorica Borovac Pečarević na njenu doktorskom radu koji je navodno djelomično prepisan. Da, ministrica ju je, naravno, zaposlila u Ministarstvu kulture.

Inače, Daina Pusić, kći Vesne Pusić – šefice HNS-a bila jedna je jedna od rekorderki u HAVC-u po pitanju financiranja kratkog igranog filma "Zvjerka" od 260 000 kn. Jedino što je imala prije je jedan studentski kratki igrani film, zapravo vježbu, koja je završila na Danima hrvatskog filma, a tu koprodukciju Londonske škole i vježbe "Slonovi" je financirao HAVC. Desna ruka Hrvoja Hribara, šefa HAVC-a, koja se zove Sanja Ravlić, sama bira pobjednike, a prijateljica joj je – Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, a čiji prijatelj je – Hrvoje Hribar, direktor HAVC-a.

I sad na scenu stupa magarac. Jedan plast sijena su sve veze, trokuti, četverokuti, nezakonitosti za koje je znala Vesna Pusić, koja je i postavila Zlatar Violić te žmirila na oba oka na sve nepravilnosti i nepotizam, koji HNS-u nije stran, već je pravilo dobrog stranačkog ponašanja. Primjer je i Andro Vlahušić, moralni, ali pravomoćno osuđeni gradonačelnik Dubrovnika, koji je zlorabio položaj, ali je svejedno super povjerljivi HNS-ov kadar. Drugi plast je Milanović, koji treba podržati Vesnu Pusić u nastojanjima za odlazak u UN.

Kako sad dići ruku za otkaz Andreji Zlatar Violić, osobi koja je sve radila po znanju i diktatu centrale? Kako je nagovoriti na ostavku, da se izbjegne dizanje ruke. Ako je Buridan  bio u pravu, magarac se neće odlučiti. Vesna Pusić jednostavno neće doći na sjednicu vlade u četvrtak, ako Zlatar Violić ne da ostavku sama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.