STANKA U SABORU

Bulj se oštro obrušio na novu ministricu vanjskih poslova!

Autor

Direktno.hr

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u utorak kako cetinskom kraju šteti projekt Vis Viva, kojeg dovodi u vezu sa Zoranom Burićem, suprugom aktualne državne tajnice i buduće ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

 

13.06.2017. u 09:32
Ispiši članak

"Projekt Vis Viva uključuje i štetnu plinsku tj. termoelektranu na Perući na Cetini, koja je po svim stručnjacima neodrživa i ekološki neprihvatljiva. Taj privatni projekt, u kojeg je do sada uloženo preko 5 milijuna eura, u vlasništvu je tvrtki MCC-a Ekskluzivne Nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, čiji je direktor suprug buduće ministrice vanjskih poslova Zoran Burić", rekao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Direktor tvrtke MCC Zoran Burić, istaknuo je Bulj, tvrdi kako za projekt ima potporu brojnih državnih tvrtki i agencija, među kojima i Državnog ureda za upravljane državnom imovinom, koji je spreman prepustiti pravo korištenja državnog zemljišta obzirom da je gotovo polovina zemljišta na kojem će se graditi elektroenergetski objekt u sklopu projekta u državnome vlasništvu.

"Marija Pejčinović Burić, sadašnja državna tajnica, bivša savjetnica srpskoga premijera Dačića ili 'maloga Slobe', prema riječima našega premijera i buduća ministrica vanjskih poslova, supruga je gospodina Zorana Burića", rekao je Bulj dodavši kako je prema podacima iz njene imovinske kartice vidljivo da njezin suprug ima 50 posto udjela u vlasništvu tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine, dok u Vrdovo reverzibilne hidroelektrane ima 100 posto vlasništva.

U obje tvrtke nije izvršen prijenos vlasništva, a ona pak tvrdi da nema poslovnoga udjela u tvrtkama, navodio je Bulj.

Pejčinović Burić je, podsjeća Bulj, prije nego je prošle godine imenovana državnom tajnicom, od 2013. radila kao ekspert savjetnik za europske politike, među ostalim za projekte financiranja od EU-a. "U siječnju ove godine je objavljeno da je projekt Vis Viva u razmatranju HNB-a i Europske investicijske banke za financiranje iz Europskih fondova za strateška ulaganja, a prema tvrdnjama samog Burića u strateškim je projektima", isticao je Bulj.

Izgradnji plinske centrale na Perući se, kaže, već mjesecima protive tisuće stanovnika Cetinske krajine. "Smatraju je ekocidom, kao i brojni stručnjaci, jer je Perućko jezero najveći bazen pitke vode u Europi, a rijeka Cetina sliv jedan od najčistijih i najvećih na području Hrvatske i Europe", naglasio je.

Onima koji lobiraju da se gradi termoelektrana uz najveće jezero pitke vode poručio je kako im to neće uspjeti.

Dnevni red Sabora ove srijede

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o provedbi Uredbe EU-a o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu kojoj je cilj uklanjanje postojećih prepreka u prekograničnoj elektroničkoj identifikaciji.

Osim uklanjanja prepreka u prekograničnoj elektroničkoj identifikaciji, cilj Uredbe je također osigurati da pri pristupu prekograničnim on-line uslugama koje nude države članice postoji mogućnost sigurne elektroničke identifikacije i autentifikacije.

Uredbom se nastoji povećati povjerenje u elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu, kao i povećati djelotvornost javnih i privatnih on-line usluga, elektroničkoga poslovanja i elektroničke trgovine u Uniji.

TV prijenos sjednice pratite na portalu Direktno.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.