cilj afere visoka

Bujica: Milanović u travnju priprema prijevremene izbore

Autor

Direktno.hr

02.02.2015. u 22:10
Ispiši članak

Preseljenje novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Pantovčaka u Visoku ulicu najaktualnija je vijest posljednjih nekoliko dana, koja prerasta u pravi politički skandal. Izvori bliski SDP-u pričaju kako Milanović navodno priprema izbore u četvrtom mjesecu, a cilj afere je, navode, degradacija Kolinde Grabar Kitarović unaprijed, kako bi je se prikazalo kao osobu koja ne poštuje predizborna obećanja. 

O preseljenju Ureda predsjednika govorio je politički analitičar Davor Gjenero za emisiju Bujica, koji smatra kako smo se našli u situaciji u kojoj se pokušava omesti mirni prijenos vlasti između prethodnoga i novoizabrane predsjednice, što govori da je Hrvatska demokratski iznimno snažno nazadovala, ali i o tome da bi Milanović nakon poraza na parlamentarnim izborima mogao opstruirati i prijenos izvršne vlasti.

"Hrvatska se, time što Milanović pokušava opstruirati prijenos, našla u situaciji u kojoj nije bila niti 1990. godine. Tada smo bili sigurni da će prijenos vlasti sa jednopartijskog sustava na novoizabranu pluralističku demokratsku vlast  biti obavljen mirno. Sada vidimo da se pokušava osporiti izbor nove predsjednice te da se pokušava onemogućiti djelovanje institucije predsjednika Republike Hrvatske", rekao je Gjenero.

Kolumnist Večernjeg lista Davor Ivanković smatra kako će, ako Josipović krene u proces preseljenja, to sigurno voditi prema međunarodnom skandalu.

"Grabar Kitarović kao bivša politička tajnica NATO-a, jako je dobro upoznata sa sigurnosnim protokolima NATO-a. Hrvatska je članica NATO-a, a ona će sada postati vrhovna zapovjednica hrvatske vojske. To je svakodnevna komunikacija o svim gorućim pitanjima, od Ukrajine, na dalje. Ona ne smije biti elektronski ometana i prisluškivana. To je komunikacija koja se može provoditi iz NATO sobe na Pantovčaku, tzv. Gluhe sobe, iz MORH-a i iz zgrade koja je najsigurnija u hrvatskoj, a to je SOA. Međutim, predsjednica može komunicirati sa Pantovčaka, iz Visoke ne, zato što je potpuno protuobavještajno nepripremljena. Sama promjena prozora, koji moraju biti blindirani, protuprislušni, iziskivala bi puno vremena i novaca. Neki stručnjaci kažu da je to možda i nemoguće napraviti, obzirom na zaštićeni objekt. No, kada bi se to moglo napraviti ona sigurno 19. veljače ne može riskirati, ne može otići na takvu lokaciju", tvrdi Ivanković.

Ivanković navodi i kako je Josipović u ovoj aferi uvidio priliku za prikrivanje tragova iz vlastitog mandata, ali i dva mandata kontroverznog Stipe Mesića.

"Mesić je bio mnogo puta optuživan zbog mnogih veza s raznim gospodarstvenicima, interesima, pa se mogu nagađati i za Josipovića, njegova posebna politika prema BiH, veza sa Dodikom...Treba spomenuti da je Josipović čitavu kampanju, uključujući i ankete radio s Pantovčaka. Ako se utvrdi da je to točno, to je već dovoljno da on bude u nezgodnoj situaciji. Da li on sada pokušava odgoditi cijelu stvar ili zapečatiti te arhive da postanu vlasništvo Vlade, to ćemo vidjeti. Međutim, očito da su to glavni razlozi takve akcije. Pokazalo se da se Josipović boji preseljenja, a očito je to zato jer se boji zbog dokumentacije, koja bi sada došla u ruke nekoga koga on ne može kontrolirati", izjavio je Ivanković.

Tuđman: Pritisak premijera na SOA-u je politička ucjena

Da Visoka ulica nije tehnički spremna kako bi se tamo mogla obnašati dužnost predsjednice više je puta ponovio predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman

"S jedne strane ovo je svinjarija na nekoliko razina; stručnoj, pravnoj, političkoj i institucionalnoj. Ne postoje standardi zaštite informacijske sigurnosti. Ne postoje niti pretpostavke, a kamo li da se to može primijeniti. Prvi dokument koji je Hrvatska morala potpisati za ulazak u NATO je kako će se komunicirati oko tajnih dokumenata. S druge strane kakva je to primopredaja, a da se ne predaje dokumentacija na kojoj je bivši predsjednik radio. Između ostalog, nikakve intervencije u Visokoj nisu dozvoljene, jer je to spomenik pod zaštitom. To je napravljeno na brzinu, protupravno i u neskladu s drugim pravnim dokumentima. Iz toga slijedi ono što je Milanović rekao; ja nisam licemjer ja nisam ovu predsjednicu želio. Sve se to radi da bi se ponizila predsjednica. Prisluškivanje je, inače, samo jedan od segmenata, a ima još niz drugih razina. Vi morate fizički štititi te dokumente", objasnio je Tuđman.

U ovakvim situacijama, kada se brzpoleto donose važne odluke, postoji mogućnost i da jedan dio dokumenata nestane. S time se slaže i bivši ministar uprave Davorin Mlakar.

"Postoje političke i pravne okolnosti ovog slučaja. Političke su jasne. U katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalazi naša država ovo je dobro došla tema kojoj se zabavlja hrvatska javnost. Ovo je pokušaj vlasti da dodatno ponizi sve nas, uništavajući bilo kakvu kvalitetu naših institucija koje su se izgradile ovih godina. Sabor je izgubio na vjerodostojnosti, Josipoviću se dogodilo nešto nevjerojatno i sada se ne mogu snaći u toj novoj situaciji. Služe se uličnim trikovima i primitivnim načinom podmetanja kolegama s kojima bi trebali raditi. Služe se nezakonitim radnjama", rekao je Mlakar.

Tuđman navodi kako postoji velik broj dokumenata koji nemaju potpisa, a zna se tko ih je potpisao.

"Moguća je državna kriza. To je sve svinjarija koja vodi računa samo o stranačkim interesima, žele uništiti dignitet predsjednika, a Kolindu Grabar Kitarović žele pod svaku cijenu poniziti. Prisjetimo se kako je Mesić klasificirane dokumente dijelio šakom i kapom. Račanova vlada je rekla da se ta arhiva treba dati u državni arhiv, što je Mesić odbio da bi, kako je tada rekao, imao s čime raditi. Ta arhiva je u arhiv preseljena 2005. godine jedan dio, a zadnji dio 2006. godine", kaže Tuđman.

Mlakar smatra da su u cijeloj ovoj priči jednako djelovali i Josipović i Milanović.

"Nitko se nije pitao čemu seliti ured, kada je predsjednik još samo 14 dana na toj funkciji. Istovremeno, Kolinda je u predizbornoj utrci govorila o preseljenju ureda kao o skromnom rješenju. Iz te humane i kvalitetne ideje Josipović i Milanović su izveli karikaturu i svojim ponašanjem nas dovode pred Ustavnu kizu. Ne dozvoljavaju joj da na demokratski način preuzme vlast", tvrdi Mlakar.

Na pitanje kako Milanović navodno priprema izbore za četvrti mjesec te kako je cilj afere degradirati unaprijed ugled Kolinde Grabar Kitarović i prikazati je kao osobu koja ne poštuje predizborna obećanja Mlakar kaže kako Milanović uglavnom primitivno razmišlja, a kako bi njemu i SDP-u zasigurno odgovarali prijevremeni izbori.

"Shvatili su da će im još godinu dana agonije uništiti postotak koji očekuju na izborima. Nešto se na političkoj karti svijeta mijenja, ako pogledamo Grčku, a oni tu vide nešto što bi im moglo pogodovati. Međutim, iz ove akcije s frankom, koje su nezapamćene, sve te populističke mjere neće im pomoći da dobiju izbore", smatra Mlakar.

Gosti su komentirali i negativnu procjenu SOA-e za Visoku ulicu te premijerovu ubrzanu odluku smatraju političkom ucjenom.

"Ovaj objekt sigurno ne može proći tu sigurnosnu provjeru. Svaka Vlada bi trebala polaziti od nacionalnog interesa. Ali oni se povode za stranačkim interesima. To je dokaz da nacionalni interesi nisu mjera, da naša Vlada ne zna definirati zadaće izvještajnih službi", tvrdi Tuđman.

U emisiju se javio i odvjetnik Željko Olujić koji je rekao kako ovime Milanović želi prikriti bacanje sto milijuna kuna na dosadašnjeg predsjednika.

"Grabar Kitarović nije podnijela zahtjeva za preseljenjem u Visoku. Milanović to čini zajedno s Josipovićem. Ukoliko je sigurnosna procjena negativna, nećemo govoriti o izgledu, treba se govoriti o tome koliko je ta procjena negativna, a onda je to kazneno djelo zlouporabe položaja od strane Milanovića. Ja ovdje vidim osnovanu sumnju da se neke stvari ispitaju, ali valja jasno reći pozadinu - on to radi da napakosti predsjednici, čime izaziva međunarodni skandal i unosi pravni nered i kaos, pogotovo u odnosu na vlast, izvršnu, zakonodavnu i poziciju predsjednika RH. Ja u ovome svemu vidim da je MIlanović izvršitelj odnosno osoba koja direktno radi pod utjecajem Josipovića, da li se oni nadopunjuju ili se ucjenjuju, to nisam siguran. Sve treba temeljito ispitati i ako postoji osnovana sumnja, valja s tim krenuti. Govoriti o Milanovićevom poštenju ili da ispunjava želju predsjednice je najblaže rečeno cinizam", rekao je Olujić.

Tuđman se prisjetio kako je predsjednik na odlasku obećao kako neće donositi nikakve važne odluke u ovom prijelaznom razdoblju.

"I Milanović i Josipović su odgovorni. Prvi zbog nezakonite odluke, drugi jer je prihvatio tu odluku. On se upušta u te makinacije", objasnio je Tuđman. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.