sporna youtube snimka

Bujanec: Portali temeljem videa izvlače pogrešne zaključke da sam lagao

Autor

js

Hina je u četvrtak objavila vijest u kojoj pišu da je novinar Velimir Bujanec opovrgao pisanje lista Frankfurter Rundschau koji je u utorak objavio da je biskupija Mainz u dogovoru s hrvatskim katoličkim misijama odlučila da se u njihovim prostorima više ne održavaju politički skupovi, između ostaloga i zbog Bujančevih nastupa. 

01.03.2018. u 14:01
Ispiši članak

Bujanec u priopćenju koje je prvo objavio portal Direktno, a dan poslije i Hina, tvrdi da se radi o izmišljotini.

"Nikada nisam nastupio niti javno govorio u nekoj od hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, niti sam bio dio službenog protokola neke njihove manifestacije", napisao je.

"U Njemačkoj isključivo govorim kao novinar, a ne kao političar jer to nisam - i to na poziv naših zavičajnih klubova – u velikim dvoranama koje se zakupljuju na komercijalan način", navodi se u priopćenju. 

U priopćenju Bujanec naglašava kako, neovisno o njemu, hrvatske katoličke misije ionako ne organiziraju političke skupove.

Hina u utorak i srijedu nije uspjela dobiti komentar pisanja Frankfurter Rundschaua niti u biskupiji u Mainzu niti u Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Njemačkoj, na koje se list poziva kao izvor informacije za odluku o tomu da se u prostorima hrvatskih zajednica više ne održavaju politički skupovi. 

Telegram prenio vijest uz dodatak, pa i oni dobili demanti

Inače, demanti je prije nego što je to napravila Hina objavio i Telegram u tekstu Bujanec tvrdi da u Njemačkoj nikada nije govorio kao aktivist. Ne, uopće, YouTube sto posto laže. Spomenuti portal objavio je video njegovog nastupa s kraja prošle godine, kada je govorio na 50. obljetnici Hrvatske kulturne zajednice u njemačkom Mainzu. U tekstu se tvrdi kako "nisu baš sigurni da ni najbenevolentnijima neće zvučati kao politički aktivist".

Bujanec je poslao demanti i Telegramu, uz još jednu napomenu da nikada nije govorio u katoličkim misijama, što je spomenuo i u priopćenju koje je poslao dan ranije. Demanti su mu objavili, a njegov odgovor i mi prenosimo u cijelosti.

"Uvaženi!

Na vašem portalu Telegram.hr jučer ste objavili video s YouTubea iz kojeg bi se dalo naslutiti da je nastao u prostoru Hrvatske katoličke misije u Mainzu. Temeljem tog videa sada i neki drugi portali izvlače pogrešne zaključke da sam 'lagao u svom demantiju'.

Video koji ste objavili snimljen je u subotu - 28. listopada prošle godine u Ludwig-Eckes-Festhalle u Neider-Olmu kod Mainza, dakle u dvorani koja je iznajmljena u komercijalne svrhe i ne pripada hrvatskoj katoličkoj misiji, niti je u vlasništvu Biskupije Mainz ili bilo koje druge vjerske organizacije.

U svom priopćenju; naveo sam da nikada nisam nastupio u prostorima hrvatske katoličke misije jer su naprosto premali i jer u njima i inače nema političkih skupova, pa je 'vijest' o zabrani takvih skupava od strane Biskupije Mainz naprosto deplasirana.

Srdačno vas pozdravljam", napisao je Velimir Bujanec u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.