predsjednica TIH-a za direktno.hr

Budimir o Jakovininoj aferi: Činio je nepravilnosti i nakon nalaza Revizije

Autor

Direktno.hr

Pogrebno poduzeće, veterinarske stanice, državni zatvori, servis za prodaju vatrogasnih aparata, obrt za prodaju ogrjevnog drveta, samo su neki od 'slavodobitnika' drugog natječaja za mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja koji je 'skrojio' i raspisao bivši ministar Tihomir Jakovina, a dolazi na naplatu ministarstvu Tomislava Tolušića. Kao i u prvom natječaju teškom više od 800 milijuna kuna, od kojih su na koncu prvo bivši ministar Romić, a potom i novi Tolušić tvrtkama s umjetno stvaranim uvjetima uskratili više od 350 milijuna i u ovome je teško naći ikakvu logiku, piše Večernji list.
20.02.2017. u 16:08
Ispiši članak

Problem je u tome što se natječaj proveden od 4. studenog 2015. do 15. siječnja 2016. odnosi na sektor svinjogojstva i peradarstva. Država će po Jakovininom scenariju nekima po projektu podijeliti i 90 posto nepovratnih sredstava, naravno iz džepa poreznih obveznika.

Iz tog razloga kontaktirali smo Transparency International Hrvatska. Zanimalo nas je jesu li dobili kakve prijave po ovom pitanju.

"U proteklom razdoblju vrlo često smo dobivali pritužbe koje su se odnosile na transparentnost rada u Ministarstvu poljoprivrede. Tijekom prošle godine posebno zbog afere u Hrvatskim šumama i načinom raspolaganja i upravljanja šumama kao važnim segmentom koje je pripalo resoru poljoprivrede. To se posebno odnosilo na dodjelu koncesija, sječi šuma i sl.", stoji u odgovoru koji potpisuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir.  

Ministarstvo poljoprivrede, dodaje Budimir, jedno je od rijetkih ministarstava u kojem je Državna revizija bila svake godine, a rezultat svake godine bila su uvjetna mišljenja po završenoj reviziji.

"Nedostaci koji su otkriveni učestalo su se ponavljali, a da nikada ključne osobe na najvišim pozicijama nisu snosile odgovornost za netransparentan rad. U ovom slučaju o kojem sada pišu mediji posebno je važno istaknuti da se radi o razdoblju tehničke vlade u kojem se ovakvi natječaji s dalekosežnim posljedicama nisu niti trebali provoditi", poručila je Budimir i dodala:

"Mogućnost da do bespovratnih sredstava dođu oni pravni subjekti koji čak nemaju upisanu registriraju poljoprivrednu djelatnosti ukazuje na ozbiljne propuste u raspisivanju, provođenju ali i kontroli sredstava iz europskih fondova namijenjenih poljoprivredi. Na ovaj način oni pravni subjekti kojima je taj novac važan i neophodan za poslovanje nisu u mogućnosti ostvariti poticaje, a do novca dolaze oni koji taj novac ne mogu namjenski potrošiti pokazuje na ozbiljne koruptivne rizike na koje su već tijekom 2016. godine upozorile institucije Europske unije".  

Kakva su saznanja TIH-a o aferama Tihomira Jakovine?

"Tihomir Jakovina je od postavljanja na tu dužnost, pa do završetka svog mandata imao čitav niz nepravilnosti u vođenju ovog važnog resora, a nikada za te nepravilnosti nije osobno odgovarao, a niti snosio posljedice loših političkih odluka. Takvo djelovanje podobnih stranačkih pojedinca je štetno, jer su na pozicije imenovani pojedinci koji nemaju stručna znanja, već samo stranačku iskaznicu pobjedničke stranke. Neučinkovitim raspolaganjem javnim novcem i neznanjem pojedinaca posljedice snose svi građani. Kako je moguće da ministarstvo svake godine dobije uvjetno mišljenje revizije, da se greške ne otklanjaju, a da isti pojedinac ostaje na poziciji bez posljedica?", zaključila je Budimir.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.