Konkretne reforme

Budimir nudi rješenja: Potrebna je penalizacija državnih dužnosnika

Autor

Direktno.hr

Gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir, koji kao član stranke koja je dio "Domoljubne koalicije" sudjeluje u izradi gospodarskog programa HDZ-a i partnera, za direktno.hr izdvojio je glavne ekonomske probleme Hrvatske i prijedloge kako ih riješiti.
07.04.2015. u 22:29
Ispiši članak

Kao osnovna tri problema vidi nisku razinu konkurentnosti gospodarstva, potrošnju iznad mogućnosti i pravnu nesigurnost.

"Kako su navedeni problemi rezultat više faktora od kojih su pojedini isprepleteni međusobnim uzročno-posljedičnim vezama navodim samo osnovne prijedloge rješenja", poručio je Budimir na početku.

Kao preduvjete za povećanje konkurentnosti vidi nekoliko faktora. To su temeljita reforma i povećano ulaganje u obrazovni sustav, smanjenje fiskalnog opterećenja korporativnog sektora, uvođenje jednostavnijeg i stabilnijeg poreznog sustava, pojeftinjenje i veća dostupnost infrastrukturnih usluga, efikasniji i korisnicima usluga orijentiran javni sektor, kvalitetnija pravna regulativa i veća efikasnost pravosuđa, efikasnije tržište radne snage i promjena načina financiranja znanstveno-istraživačkog rada.

Politička volja i veća odgovornost kreatora makroekonomske politike glavni su preduvjeti za ograničavanje prekomjerne potrošnje, kao i izbor kvalitetnijeg upravljačkog kadra u javnom sektoru, odnosno pozitivna selekcija, zatim penalizacija državnih dužnosnika koji ne poštuju proračunska ograničenja te veća transparentnost svih proračuna, od središnje države do lokalne samouprave.

Da bi se stekli preduvjeti za veću razinu pravne sigurnosti, Budimir smatra da je potrebno ograničiti mogućnost donošenja zakona po hitnoj proceduri na najviše 10 posto, odnosno svaki deseti propis. Isto tako, za organske zakone potrebno je predvidjeti mogućnost donošenja uz podršku dvije trećine zastupnika jer je, kako tvrdi, bolje imati loše stare nego loše nove zakone, smatra da je neophodno da aktualni ministar samo jednom tijekom mandata može biti predlagač pojedinog zakona ili njegovih izmjena i dopuna, a da bi pet posto najneučinkovitijih sudaca trebalo napustiti službu i zamijeniti novima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.