U MREŽI PRVOG

Bubaš: Mjere treba popuštati postupno; Ugostitelji: Kava za van neće nam puno pomoći

Autor

bl

HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' raspravljalo se o popuštanju epidemioloških mjera u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o mogućnosti da lokalni stožeri sami donose odluke o mjerama na svojem području. Govorili su pomoćnica ravnatelja HZJZ Marija Bubaš, načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić i ugostitelj Dražen Biljan.

25.01.2021. u 08:53
Ispiši članak

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je da epidemiološka situacija unatoč smanjenju broja zaraženih i dalje nije sjajna te dodala da mjere treba popuštati postupno, kako su se i uvodile. Još se razmišlja o tome koju će se mjeru prvu popustiti. Bubaš je istaknula da je javnozdravstveni interes na prvom mjestu, a što više se trebaju očuvati ekonomke aktivnosti i obrazovanje. Pružanje zdravstvene usluge svima koji ju trebaju i kada ju trebaju je ključno.

Ugostitelj Dražen Biljan smatra da treba izjednačiti sve sektore u ugostiteljstvu, no ističe da mogućnost prodavanja kave za van ne bi puno pomogla jer se radi o manje od tri posto prihoda. Ugostitelji su, kaže, na podu, a nikoga nema da ih podigne. Prema službenim podacima, od početka epidemije je zatvoreno 1098 kafića.

Ivan Veštić osvrnuo se na mogućnost otvaranja teretana i početka treninga za djecu. Posljedice ovakvih mjera su te da sportski klubovi već mjesecima gube djecu, a kao primjer navodi da je nakon prvog zatvaranja trebalo šest mjeseci da se vrati na broj članova kao prije zatvaranja. 

Kozlevac je tražio da se dozvoli rad teretana i sportskih klubova, zadovoljan je najavom da će do toga doći, ali su oprezni i prate epidemiološku situaciju. Rekao je da je Istarska županija već pet tjedana u padu po broju oboljelih i mogu početi s popuštanjem mjera. Procijenili su, dodaje, da sportske centre i pojedinačne sportove mogu dozvoliti. Očekuje da struka nađe rješenje i da će od 1. veljače ta mjera biti donesena.

Maturanti u Istarskoj županiji prate nastavu on-line, u tome su se konzultirali s mjerodavnim službama i ta odluka je na snazi do kraja siječnja. Procjenjuju situaciju i preksutra će odlučiti kako dalje. Dobru epidemiološku situaciju ne žele ugroziti i smatra da se mjere moraju postupno popuštati.

Na pitanje koliko dugo kafići mogu izdržati, Biljan kaže da su oni gotovi, žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098  je zatvoreno od početka pandemije. Čeka ih, rekao je, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći dosta vremena da se vrate. Sve ugostitelje treba, rekao je Biljan, otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti.

"Nismo otok unutar Europe, moramo pratiti situaciju u okruženju", rekla je Bubaš. Dodala je da treba gledati i iskustva drugih zemalja.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.