PROBLEMI PULSKE BRODOGRADNJE

Brodić: Stečaj Uljanika mogao bi nas stajati najmanje milijardu i 300 milijuna eura

Autor

Marijan Opačak

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak kako će Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka  u Brodogradilištu 3. maj, moguće već i tijekom današnjeg dana, a rekao je i kako je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe.

27.12.2018. u 21:38
Ispiši članak

"Po svojoj službenoj dužnosti, koliko imam informaciju, Fina će pokrenuti stečajni postupak", izjavio je Darko Horvat u izjavi ispred Banskih dvora. Kako je istaknuo, stečajni uvjeti su se stvorili, teče rok od osam dana i u tih osam dana Fina će sigurno odreagirati.

Horvat je ustvrdio kako uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju. Dodao je kako je Ministarstvo gospodarstva u sklopu restrukturiranja Uljanik grupe poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa i da se ovih dana očekuju reakcije. Kako je rekao, riječ je o Fincantieriju i DIV Grupi koji zajedno nastupaju, potom o Damenu i IHC-u, koji zajedno nastupaju, o ukrajinskom Smart Holdingu, a ovih dana stigle su i reakcije kineskih brodogradilišta pa u Ministarstvu očekuju i njihov interes.

Urednik EnergyPressa Ivan Brodić smatra kako je jako puno medijskih šumova glede Uljanika i 3.maja. Naime, uz sve izrečeno u medijima, mnogima su promakle službene objave sa Zagrebačke burze. "One su jedine relevantne, s obzirom na to da je Uljanik kompanija izlistana na burzi", rekao je Brodić. 

Dodao je kako se pokazalo da rješenje nisu neozbiljni ponuđači poput Končara i Kermas energije s kojima je nedavno i raskinuto strateško partnerstvo, a koji su tvrdili kako će kupiti Uljanik ako EK odobri da mu država vrati novac. Upozorio je na probleme Danka Končara u Finskoj, gdje postoji problem s netransparentnim stjecanjem vlasništva, ali i medijske napise o tome kako poslovne banke više ne prate Brodotrogir te na zanimljivu koincidenciju između uskrate sredstava HBOR-a i Končareve volje za daljnjim posudbama Uljaniku.

"Rješenje nisu ni neozbiljni poduzetnici koji traže Brijune u zamjenu za Uljanik, a niti počasni ukrajinski konzuli, već ozbiljan strateški partner, bilo netko iz zapadnih zemalja, bilo onaj koji je dokazao kako može imati brodogradilište u plusu u Hrvatskoj", smatra Brodić. 

"Brodogradilište 3. maj je najveća žrtva cijele situacije", smatra Brodić i dodaje kako ne samo što je 3 maj pet godina imao strateškog partnera koji je živio na njihov račun, nego ih je još i prisilio ih je na neke investicije u prilično suspektne kompanije iz Uljanik grupe. "Kad sve zbrojimo, čini mi se kako je 3. maj u pet godina na gubitku oko milijardu kuna samo zato što je bio dio Uljanik grupe", rekao je Brodić.

Podsjetio je i na to da je Brodosplit ponudio kupiti 3. maj, otkupiti 25 posto minus jednu dionicu Viktora Lenca i, prema natječaju Uprave o dokapitalizaciji, ponudio je likvidna sredstva grupi. Gianni Rossanda, bivši direktor Uljanika pod čijom je rukom pokleknuo Uljanik, je tada potpisao odgovor, koji se nalazi među priopćenjima Zagrebačke burze, kako grupa odbija ponudu zato što bi tada morala vratiti unutargrupne pozajmnice 3. maju, čime je riječki škver osudila na propast ili na zalog za svoju javno-privatno-europsku prljavu rabotu.

Dodao je kako treba reći da Uljanik grupa nikad nije donijela odluku o planu restrukturiranja. "Treba čitati izvješća sa Zagrebačke burze. Uprava je donijela u ožujku odluku o dokapitalizaciji na koju su se javila dva partnera, od kojih je izabran Končar. Kad su ga u Puli odbili doraditi prema pravilima EU, Vlada ga je neformalnim putem poslala u Europsku komisiju, gdje je naravno odbijen. U novom planu ljestvica je podignuta s 580 milijuna kuna na 700 milijuna kuna i država će tu ući s 50%, odnosno s 350 milijuna kuna, a Končar isto toliko. No Končar je rekao kako je već posudio 130 milijuna kuna te više ne želi dati novac, nego traži da mu se zemljište koje je pomorsko dobro prenamjeni da on tamo napravi biznis s nekretninama. To bi po prilici značilo da je Končar želio preuzeti Uljanik grupu bez dodatnih ulaganja. Zbog toga je ministar Horvat rekao da ozbiljan strateški partner u cijelu priču mora ući s 200  milijuna eura jer toliko treba novca da se premosti cijela ova situacija do novog odobrenja iz Europske komisije", detaljno je objasnio Brodić.

Smatra i kako će ova afera zasigurno uzdrmati IDS, međutim iza IDS-a stoje rezultati, a Jakovčić je odlučio kontrolirano nestati iz politike.

"Tako da ne možemo govoriti o kraju te stranke", rekao je Brodić. Probleme hrvatske brodogradnje vidi u lošem upravljanju, lošem ugovaranju s gubicima i ne korištenju financijskih osiguranja glede razlike valute prodaje i troškova. Naime, brodovi se ugovaraju dolarski, a troškovi su u eurima. 

Probleme vidi i u eklatantnim sukobima interesa. "Postojali su menadžeri tvrtki koje su naručivale brodove od Uljanika, koji su bili u nadzornom odboru tog istog Uljanika. Postoje i tvrtke koje su osnivali menadžeri Uljanika koje posluju jako dobro samo s Uljanikom", kaže Brodić i dodaje kako smatra da tu ima elemenata za USKOK-ove izvide.

Država daje jamstva brodograđevnoj industriji, no nikad pozorno ne gleda tko i kako upravlja subvencijama koja državna brodogradilišta dobivaju. "Valja postaviti pitanje je li konačno sazrelo vrijeme da se iz procesa uklone najveće prepreke spašavanja onoga što se u hrvatskoj brodogradnji spasiti dade, ali i prepreke konačne tranzicije iz ortačke u tržišnu ekonomiju? Vjerojatno je svima jasno kako se radi o postupcima kontinuiteta i javno lokalno privatno europskoj hobotnici", rekao je Brodić i dodao kako je samo ove godine iz državnog proračuna za spas Uljanika izdvojeno oko 2,5 milijarde kuna, dok je ukupni dug po jamstvima 4,25 milijardi kuna.

Brodić je rekao i kako prema radnicima u brodogradilištima treba biti empatičan. "No, nažalost, upravo zbog politike kontinuiteta i državnih davanja te poruka sindikata i lokalnih političara poput Zlatka Komadine i Vojka Obersnela, koji trenutno šute, a šutjeli su i kad je DIV Tomislava Debeljaka nudio preuzimanje", napominje urednik EnergyPress, "nisu bili svjesni situacije da bi jednog dana mogli ostati bez posla". 

"Što će se događati s Uljanik grupom treba vidjeti po odgovoru na ponude koje je poslao ministar gospodarstva Horvat", smatra Brodić i zaključuje da ako i dođe do stečaja Uljanik grupe, on će porezne obveznike koštati najmanje milijardu i 300 milijuna eura. "Kumulativni je to dug nastao zbrajanjem kreditnih dugova, gubitaka od stotina milijuna po brodu, ne korištenja financijskih instrumenata", nabrojao je Brodić.

No ipak dodao je kako mu je drago da Vlada Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva Darko Horvat gledaju relevantne činjenice i savjetuju se s Europskom komisijom oko ovog problema, za razliku od dosadašnjih koje su subvencijama i novcem poreznih obveznika kupovale socijalni mir ne mareći za dobrobit kako brodograđevne industrije, tako i njenih radnika. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.