25 godina poslije

Briga li Hrvate uopće za Vukovar? Evo što kaže pater Ike Mandurić

Autor

Direktno.hr

Pater Ike Mandurić, isusovac koji je stao na vrata crkve sv. Marka u dramatičnoj noći prošle godine spriječio je sukob policije s braniteljima ispred zagrebačke crkve sv. Marka. Naime, tadašnji premijer Zoran Milanović poslao je policajce na branitelje i vojne invalide koji su ondje prosvjedovali. P. Ike, i sam branitelj, otvorio je vrata crkve sv. Marka u koju je pustio branitelje i na taj način smirio situaciju.
16.11.2016. u 17:18
Ispiši članak

Evo što kaže p. Ike Mandurić o spomenu na Vukovaru danas:

"Vukovar je savjest Hrvatske, i ogledalo njezinog samopoštovanja. Naš odnos prema njemu govori o tome koliko je Hrvatska danas slobodna. Odnosno, koliko nije slobodna te koliko se još uvijek moramo boriti da se ona tek dogodi, onakva kakva će biti dostojna žrtve kakvu je ovaj herojski grad za nju podnio. 

Svaki spomen ovog grada i svako sjećanje na njegovu žrtvu, uvijek će odzvanjati kao poziv i ohrabrenje kako stvaranje Hrvatske i obrana slobode, nikad neće prestati. Nema te sigurnosti koja bi nas mogla lišiti vlastitog angažmana i brige za vlastiti narod. Zapravo, takvu Hrvatsku ni ne bih želio – onu u i onakvu u kojoj ne bi bilo mjesta za moju ljubav; koja danas ne bi trebala nikakvu moju žrtvu, u kojoj ne bi bilo prostora za novo herojstvo. 

Uz spomen imena ovoga grada, budi se sjećanje na apel domovini i svijetu, koji ukazuje na pogubnost zla i kako ono bešćutno može biti, i kako uvijek može eskalirati. Ta jeka nikada ne smije prestati, jer dok smo živi, ono se uvijek može probuditi. 

Danas u novoj Hrvatskoj ta bešćutnost se opet razlijeva. Drugačije, ali ista je, jer zlo uvijek ima isto porijeklo. Ona se, ta bešćutnost, danas očituje u odnosu prema braniteljima, ovom gradu, nerođenima, kršćanskim vrijednostima, medijskim neistinama, i svakom drugom ignoriranju duše ovoga naroda. 

Vukovar je opomena koja svakome od nas mora otvoriti oči kako nema nekih drugih. Nikakva vlada, ni nikakva druga državna institucija neće moći nadomjestiti ono što možemo učiniti ti i ja, i nikakva politika ne može nas lišiti brige i borbe za Vukovar danas, i zla koja su zalijetala ovaj grad. Pobjeda protiv zla dolazi tek na posljednji dan ovoga svijeta. Upravo to hoće reći Vukovar. 

Ali, spomen ovoga grada nadasve budi i nadu, i ohrabruje, osobito mlade, kako domoljublje i ljubav uvijek pobjeđuje i kako živi za sva vremena." 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.