NAČELO RECIPROCITETA

BREXIT Što se mijenja za hrvatske građane kada konačno dođe do izlaska Velike Britanije iz Europske unije

Autor

Ivica Zadro

Manje od dva mjeseca prije najavljenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske nitko više nije siguran kada će i hoće li ta zemlja uopće izaći iz Europske unije.

04.09.2019. u 22:06
Ispiši članak

Posljednji potvrđeni datum izlaska Velike Britanije iz Europske unije je 31. listopada, no aktualni premijer Boris Johnson ima problema s parlamentarnom većinom koja ga ima namjeru spriječiti u izlasku iz Unije bez sporazuma (neuređeni izlazak – eng. No deal).

Brexit (British exit – hrv. britanski izlazak) je posljedica referenduma održanog 23. lipnja 2016. na kojem je većina izašlih birača glasala za izlazak iz Europske unije. Izlazak je trebao biti 29. ožujka ove godine, ali je prolongiran do 31. listopada.

Sporazum o izlasku

Od aktiviranja članka 50, predviđenog Lisabonskim sporazumom, kojim zemlja članica najavljuje izlazak iz Europske unije, Velika Britanija i Europska unija pregovarali su o Sporazumu o izlasku (eng. withdrawal agreement). Sporazum pokriva novčanu nadoknadu od oko 36,5 milijardi eura koju Ujedinjeno Kraljevstvo treba platiti Europskoj uniji za raskidanje partnerstva, sveobuhvatnu zaštitu stečenih prava građana Europske unije koji žive u Britaniji i prava britanskih državljana u Uniji, financijske obveze Velike Britanije te zaštitu postojećeg graničnog režima između Sjeverne Irske i Irske u kontekstu očuvanja postignutog mira u Sjevernoj Irskoj. Sporazum predviđa i prijelazno razdoblje do kraja 2020. godine uz mogućnost jednokratnog produljenja.

Zastupnici u britanskom parlamentu triput su glasali protiv sporazuma kojeg je s čelnicima Europske unije postigla bivša premijerka Theresa May koja je nakon toga odstupila i ustupila premijersku fotelju Borisu Johnsonu.

Johnson je najavio novi sporazum s Europskom unijom u kojem će ukloniti tzv. backstop – klauzulu koja Sjevernoj Irskoj omogućuje daljnje suglasje s propisima Europske unije, odnosno, nepostojanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. No čelnici Europske unije ne žele pregovore o novom sporazum jer upravu backstop smatraju njegovim ključnim dijelom.

Izlazak iz Europske unije bez sporazuma

Nakon odbijanja Bruxellesa da pregovara o novom sporazumu britanski premijer Boris Johnson poduzeo je sve korake kako bi Veliku Britaniju izveo iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma. To bi, u stvarnosti, značilo da će tim datumom propisi Europske unije prestati vrijediti u Velikoj Britaniji, odnosno, ta će zemlja izaći iz carinske unije i jedinstvenog tržišta Europske unije. No i dalje je moguće da Ujedinjeno Kraljevstvo povuče odluku o izlasku iz Europske unije.

Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni torijevci (zastupnici Konzervativne stranke), u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli su prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade. Protivnici Borisa Johnsona su usvojili zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu Brexita. Zakon, koji još treba odobriti Dom lordova, Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za Brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom. No s odgodom se ne mora složiti Europska unija.

Ovakav rasplet događaja mogao bi završiti prijevremenim parlamentarnim izborima, no i tu odluku treba poduprijeti najmanje dvije trećine zastupnika u britanskom parlamentu. Johnson je zatražio održavanje izbora 15. listopada, no taj su prijedlog zastupnici odbili vjerojatno iz straha da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. listopada, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoju ideju o izlasku bez sporazuma.

Posljedice za građane Hrvatske i ostatka Europske unije

Brexit neće bitno utjecati na hrvatske tvrtke koje ionako nisu u značajnijoj mjeri prisutne na području Velike Britanije. Izvoz hrvatskih tvrtki na britansko tržište 2017. godine činio je samo 1,5 posto ukupnog hrvatskoga izvoza, a iz Britanije je dolazilo samo jedan posto hrvatskoga uvoza. Izravna ulaganja iz Ujedinjenog Kraljevstva od 1993. godine činila su manje od četiri posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku.

Najranjivije su male tvrtke koje izvoze prehrambene proizvode, a koje bi mogle plaćati znatne carine i prolaziti stroge granične kontrole, ovisno o tome hoće li i kakav trgovinski sporazum dogovoriti Velika Britanija i Europska unija. U našoj zemlji prevladava stoga stav da u dogovore o trgovinskom sporazumu s Ujedinjenim Kraljevstvom Hrvatska ide kao dio europske 27-orice. 

Neuređeni izlazak osjetio bi se najviše u području turizma, zbog pada vrijednosti funte te smanjene potrošnje Britanaca, no i te bi se nestabilnosti brzo smirile. Prema procjenama stručnjaka dugoročno se očekuje rast broja britanskih turista u Hrvatskoj. No, hrvatski građani će, kao i ostali građani Unije, za ulazak u Veliku Britaniju trebati putovnicu, a do kraja 2020. godine moći će ući i s osobnom iskaznicom.

Nema viza, ali promjena ima

Što se tiče utjecaja na građane hrvatska vlada nastojat će zaštititi prava hrvatskih državljana koji zakonito borave u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i britanskih državljana u Hrvatskoj do i nakon izlaska Britanije iz Europske unije. U slučaju izlaska Velike Britanije bez sporazuma Velika Britanija će postati treća zemlja na koju će se primjenjivati pravna stečevina Europske unije. Velika Britanija je spremna osigurati stečena prava građana Europske unije pod uvjetom da ista prava imaju i njihovi državljani u Uniji, a time i u Hrvatskoj.

Najavljeno je i da građani Europske unije, a time i Hrvatske, neće trebati vize za boravak do tri mjeseca u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uvode se carinske kontrole te će prtljaga i druga roba biti podložna provjerama. Putnici koji ulaze u Europsku uniju neće moći unijeti određenu robu ili će to moći učiniti u ograničenim količinama. To vrijedi za proizvode životinjskoga podrijetla kao što su meso, mlijeko, šunka i sir, gotovinu u iznosu većem od 10.000 eura, neka kulturna dobra, biljke, biljne proizvode i određene životinje. Slična ograničenja možda će se primjenjivati i na građane Unije koji putuju u Britaniju.

Prava putnika u zračnom prometu ovise o sjedištu avioprijevoznika. Putnike koji putuju iz bilo koje britanske zračne luke u Europsku uniju i obrnuto prijevoznikom kojem je sjedište u Uniji i dalje štite prava utvrđena zakonodavstvom Europske unije. No, ako putuju zrakoplovom prijevoznika treće zemlje (sve zemlje izvan Europske unije), prava će vrijediti samo na letovima iz Unije u Veliku Britaniju, ali ne i na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva u Uniju.

Nešto će vrijediti, a nešto neće

U Velikoj Britaniji više neće vrijediti europska kartica zdravstvenoga osiguranja. Građanima se stoga savjetuje da provjere pokriva li njihov pružatelj usluga zdravstvenoga osiguranja troškove hitnog liječenja u trećoj zemlji. Ako to nije slučaj, preporučuje se ugovaranje privatnoga putnog osiguranja.

Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je da će i dalje priznavati vozačke dozvole iz Europske unije. Telekomunikacijski operateri više neće biti vezani pravilima Europske unije o roamingu što znači da je moguće povećanje cijena poziva i poruka te prijenosa podataka u mobilnim mrežama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Razmjene u svrhu učenja koje su u tijeku, odnosno, koje su počele prije datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, neće biti prekinute. Ta bi se uredba primjenjivala na studente u visokom obrazovanju, znanstvenike i učenike u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, mlade ljude koji sudjeluju u neformalnim aktivnostima učenja, osoblje u obrazovanju i osposobljavanju, osobe aktivne u radu s mladima i voditelje rada s mladima.

Kupovina na internetu postaje skuplja

Kupujete li proizvode iz Ujedinjenog Kraljevstva na internetu morat ćete platiti uvoznu carinu i druge neizravne poreze (poput PDV-a). Carinske kontrole, što obuhvaća primjenu mjera zabrane i ograničenja uvoza, provodit će se na svoj robi koja se uvozi iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska vlada potvrdila je da su građani Europske unije i članovi njihovih obitelji koji tamo žive i dalje dobrodošli u slučaju izostanka dogovora. Ako ste građanin Unije koji je u Veliku Britaniju došao prije datuma izlaska i želite nastaviti živjeti tamo nakon 31. prosinca 2020., morat ćete podnijeti zahtjev za novi useljenički status u Ujedinjenom Kraljevstvu (tzv. settled status i pre-settled status).

Europska komisija je tijekom pregovora i rada na pripravnosti i izvanrednim mjerama u slučaju Brexita bez dogovora stavljala građane na prvo mjesto. Sve su države članice pozivane na primjenu velikodušnog pristupa prema pravima britanskih građana u Uniji pod uvjetom da se primjeni isti pristup iz za građane Unije u Britaniji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.